2012-05-03 08:59:40
Φωτογραφία για Γαλλία: Αγρια αντιπαράθεση, ισόπαλο αποτέλεσμα
Παρίσι, Γαλλία

Μία από τις πιο έντονες τηλεμαχίες είχαν Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Επί τρεις ώρες, 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία παρακολουθούσαν τους δύο υποψηφίους για την προεδρία να επιδίδονται σε έναν αγώνα λεκτικού μποξ. 

 Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, είναι 50-50. Ο Φρ.Ολάντ φάνηκε πολύ πιο μαχητικός από ότι αναμενόταν, ενώ το χθεσινό ντιμπέιτ ήταν για τον Νικολά Σαρκοζί το αποκορύφωμα μιας -κατά τα άλλα θεωρούμενης- αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το ντιμπέιτ υπήρξε η πιο άγρια αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών στην ιστορία των τηλεοπτικών τηλεμαχιών υποψηφίων προέδρων.

Η οικονομία, η μετανάστευση, η ανεργία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ. Οι δύο υποψήφιοι επιστράτευσαν στατιστικές, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για ψευδή νούμερα, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις.


Οι επικριτές του κατηγορούν τον Φρανσουά Ολάντ ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός. Αν και στο χθεσινό ντιμπέιτ η στάση του σώματός του ήταν πιο χαλαρή από εκείνη του Νικολά Σαρκοζί, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος άσκησε δριμεία κριτική στον Γάλλο πρόεδρο, ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την απώλεια του τριπλού Α.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή πολλοί θεωρούσαν ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις επικοινωνιακές ικανότητες του Γάλλου προέδρου, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις.

«Δεν επέτρεπε στον Νικολά Σαρκοζί να τελειώσει τις φράσεις του, του ασκούσε επίθεση, τον αποκαλούσε ψεύτη» λέει ο Μαρκ Πέρελμαν, πολιτικός συντάκτης του France 24. 

«Ο Φρανσουά Ολάντ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα φαίνεται ότι αμύνεται και να δείξει ότι μπορεί και αυτός να ρίξει μια δυο "μπουνιές" στον Νικολά Σαρκοζί» προσθέτει.

Αλλά και ο -πιο έμπειρος σε τηλεμαχίες- Νικολά Σαρκοζί απέσπασε αρκετά οφέλη από το ντιμπέιτ της Τετάρτης. Αντί να αμυνθεί στις επιθέσεις του Φρανσουά Ολάντ, πέρασε στην αντεπίθεση. Είπε ότι άδικα τον κατηγορούν για τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας και επέμεινε ότι δεν είναι «ο μοναδικός φταίχτης».

Αναλυτές εκτιμούν ότι κατάφερε να προκαλέσει θετικές εντυπώσεις μετά από μία κακή προεκλογική εκστρατεία.

Με τον Φρ.Ολάντ να του επιτίθεται για τα πεπραγμένα του, ο Νικολά Σαρκοζί κατάφερε να επικεντρώσει το ντιμπέιτ στα αγαπημένα του θέματα.

Ο Σαρκοζί απάντησε σε πολύ υψηλούς στην κατηγορία του Ολάντ ότι μειώνει τους φόρους για τους πλούσιους κατηγορώντας ευθέως τον αντίπαλό του ως ψεύτη. «Θέλετε λιγότερους πλούσιους, θέλω λιγότερους φτωχούς», επισήμανε ο πρόεδρος σε άλλο σημείο.

Διχασμένοι εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι. Σε ψηφοφορία της εφημερίδας Le Parisien για το ποιος ήταν ο πιο πειστικός από τους δύο υποψηφίους, ο Φρανσουά Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό 48,6%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 51,4%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φρ.Ολάντ διατηρεί άνετο προβάδισμα (της τάξεως των επτά μονάδων). Στον πρώτο γύρο ο Φρ.Ολάντ συγκέντρωσε 28,6%, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε δεύτερος με 27,8%.

Newsroom ΔΟΛ
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ