2012-05-03 09:11:36
Φωτογραφία για Ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής στην Ελλάδα είναι το ...κράτος!
Στα 6,333 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου!

του Γιώργου Παππού

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, καθώς ενώ θα έπρεπε να περιορίζονται κατ' εφαρμογήν του Μνημονίου, αυτές μήνα με το μήνα αυξάνονται, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι χάριν της «βιτρίνας» του Προϋπολογισμού, το Δημόσιο ολοένα και σφίγγει τις κάνουλες.

Από τα 5,731 δισ ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο ήδη έχουμε φτάσει στα 6,333 δισ ευρώ με τη συμπλήρωση του Α΄ 3μηνου και είναι προφανές ότι ακόμα κι αν έχουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις από το δεύτερο πακέτο στήριξης εντός του καλοκαιριού, δεν φτάνουν να εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές του Δημοσίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αγορά. Μόνο τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστάνε 2,776 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 1,161 δισ ευρώ είναι οι οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και αφορούν σε εκκρεμείς αιτήσεις εφάπαξ, άλλα 1,474 δισ ευρώ προέρχονται από τα «ανοίγματα» των νοσοκομείων και άλλα 1,016 δισ ευρώ από τους ΟΤΑ.


Με αυτά τα δεδομένα είναι, βέβαια, οξύμωρο να μιλάει κανείς για το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,308 δισ ευρώ έναντι 518 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς αυτό το ασφαλώς εντυπωσιακό αποτέλεσμα δεν οφείλεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό που εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 333 εκατ. ευρώ αλλά στα πρωτογενή πλεονάσματα των ΝΠΔΔ (274 εκατ. ευρώ), των ΟΤΑ (377 εκατ. ευρώ) και των Ασφαλιστικών Ταμείων (930 εκατ. ευρώ), όπου βέβαια δεν έχουν συνυπολογιστεί όλες αυτές οι εκκρεμείς πληρωμές.

Το Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώνεται, πάντως,, στα 4,743 δισ ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τα 2,811 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κι αυτό οφείλεται στις δαπάνες για τόκους που ξεπέρασαν τα 7 δισ ευρώ έναντι 3,329 δισ ευρώ πέρσι. Παράγοντες του ΓΛΚ σημειώνουν ότι αυτό έχει να κάνει με τα 4,7 δισ ευρώ των δεδουλευμένων τόκων που πληρώθηκαν σε όσους συμμετείχαν στο "κούρεμα", υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί τους επόμενους μήνες πηγη:iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ