2012-05-03 10:27:48
Φωτογραφία για Αννα Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, ένα πολιτικό πρόσωπο
Ποιος δίνει το «ελληνόμετρο» στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο για να μετρούν αν εμείς είμαστε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες; Επαναστατικό μονοπώλιο δεν υπάρχει.

 Ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος με καθαρό λόγο στο τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα, με ειλικρίνεια και με εμπειρία.

 Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, ώστε να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει κανόνες.

 Μέσα στο 2012 θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη και όσον αφορά τα ευρωομόλογα και όσον αφορά το νόμισμα.

 Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις, ώστε να κρατήσουμε στην Ελλάδα ανθρώπους με ειδικά προσόντα και να δείξουμε σε αυτά νέα παιδιά άλλες κατευθύνσεις.

Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης:

• Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος συμφωνούν σε πολλά πράγματα. Παλιά υπήρχε διάκριση ανάμεσα σε εθνικόφρονες και μη εθνικόφρονες
. Τώρα, βγαίνει στην επιφάνεια από την Αριστερά κάτι που παλιά είχε ως σημαία η Δεξιά: Ποιός είναι περισσότερο Έλληνας. Ποιος δίνει το «ελληνόμετρο» στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο για να μετρούν αν εμείς είμαστε λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες; Επαναστατικό μονοπώλιο δεν υπάρχει. Αν κάποιος θέλει να βγάλει τον κόσμο στον δρόμο και να μην υπάρχει κυβέρνηση, αυτό μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Είναι επικίνδυνο η Αριστερά να βαδίζει σε δεξιά μονοπάτια.

• Χρειάζεται Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, ένα πολιτικό πρόσωπο. Είναι τραγικό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανατινάζει γέφυρες πίσω του. Εμείς, πάντως, ως κεντρικό μπούσουλα πρέπει να έχουμε ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να έχουμε κυβέρνηση. Είναι σκληρό, ένα κόμμα που εξέφρασε τη δημοκρατική παράταξη, να τίθεται σε αμφισβήτηση. Η επόμενη περίοδος είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

• Με βάση την εντολή που θα δώσει την Κυριακή ο ελληνικός λαός, κανείς δεν έχει δικαίωμα να θέσει βέτο σε ενδεχόμενες συνεργασίες. Πρέπει να δημιουργηθεί μια συμφωνία και συσπείρωση δυνάμεων, να κινηθεί άμεσα για να σταθεροποιηθεί η χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Μέσα στο 2012 θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στην Ευρώπη και όσον αφορά τα ευρωομόλογα και όσον αφορά το νόμισμα.

• Οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι μεγαλύτερος εκβιασμός για τους πολίτες. Και δεν θα έχουν αποτελέσματα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές. Έχει έρθει η ώρα να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Το να μην έχει η χώρα κυβέρνηση, σημαίνει ότι θα διατηρηθεί η υπάρχουσα, η οποία δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση. Θα δοθεί εντολή στο πρώτο κόμμα, αλλά σας θυμίζω ότι υπάρχουν αρχηγοί της Αριστεράς που λένε ότι δεν θα την δώσουν πίσω ή ότι θα καλέσουν τον λαό στον δρόμο. Είχα επιμείνει από τον Δεκέμβρη ότι μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Νομίζω ότι αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι αυτές οι εκλογές δεν ήταν διέξοδος. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα αν θα έχουμε κυβέρνηση την Δευτέρα, όμως θα έχουμε Κοινοβούλιο.

• Κάποιοι έπρεπε να επωμιστούν το πολιτικό κόστος και ο κ. Βενιζέλος είναι ένας άνθρωπος με καθαρό λόγο στο τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα, με ειλικρίνεια και με εμπειρία. Ο Βενιζέλος είναι σήμερα η προσωπικότητα που εκφράζει την δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να υποσχεθεί τίποτα που δεν γίνεται, είπε κάτι: "δάκρυα και αίμα", αλλά θα βγούμε από την στενωπό.

• Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να θάψουμε τον Γ. Παπανδρέου με όλα τα αρνητικά που έχουν γίνει. Θα κριθεί από την Ιστορία και για τα θετικά και για τα αρνητικά που έκανε. Υπήρξαν λάθη στην αρχή της θητείας του και ο τρόπος που εκτίμησε τις προτεραιότητες σε κρίσεις δεν ήταν σωστός. Κανείς, όμως, δεν ήξερε πώς αντιμετωπίζεται μια προοπτική χρεοκοπίας μιας χώρας η οποία δεν είχε δικό της νόμισμα.

• Η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει εξαίρεση από τη συνθήκη του Σένγκεν όπως ζήτησαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Να δώσουμε έγγραφα σε όλους τους παράνομους μετανάστες και να τους δώσουμε την δυνατότητα να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών, ώστε να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει κανόνες. Νομίζω ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα αποτελέσματα πολιτικών οι οποίες απέτυχαν.

• Η χώρα αυτή την στιγμή είναι μία χώρα υπό την απειλή χρεοκοπίας. Πως θα έρθει ο άλλος εδώ να επενδύσει; Αν δεν έχουμε κυβέρνηση τότε το καλοκαίρι δομές της χώρας θα τιναχτούν στον αέρα. Αν δεν σταθεροποιηθεί πολύ γρήγορα το τραπεζικό σύστημα ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα. Η Ανάπτυξη διαθέτει μεγάλο φάσμα. Να βρουν δουλειά ένα εκατομμύριο άνθρωποι που δεν έχουν. Η Ελλάδα έζησε και άλλες εποχές με μεγάλη ανεργία. Στάθηκε στα πόδια της. Θα σταθεί και τώρα. Υπάρχει μια αύξηση μετανάστευσης προς το εξωτερικό, ανθρώπων που έχουν προσόντα. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις, ώστε να κρατήσουμε στην Ελλάδα ανθρώπους με ειδικά προσόντα και να δείξουμε σε αυτά νέα παιδιά άλλες κατευθύνσεις ώστε να βρουν δουλειά, ακόμα και σε αυτό που δεν έχουν σπουδάσει.

• Πρέπει να γίνουν και τα δημόσια Πανεπιστήμια ανταγωνιστικά. Είναι δογματική η λειτουργία των Πανεπιστημίων. Χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος για τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είμαστε η μόνη χώρα που λέμε όχι. Και έχουν σημασία οι όροι και οι προϋποθέσεις.

• Και η Δικαιοσύνη είναι μέρος του πολιτικού συστήματος και του προβλήματος. Δικαστής έκανε 70 ημέρες να βγει απόφαση για τα βιβλία από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το θέμα με τα σχολικά βιβλία ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Ως Υπουργός έκλεισα τον Οργανισμό Εκδόσεως Βιβλίων και άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο θα φτάνουν τα βιβλία στα σχολεία. Προφανώς θίχτηκαν συμφέροντα. Είναι μεγάλο ψέμα ότι δεν ήρθαν ποτέ τα βιβλία στα σχολεία. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο και σοβαρό και το αντιμετώπισαν πολλές οικογένειες. Παίρνω την απόλυτη ευθύνη. Όμως, το 93% των τίτλων από το Νοέμβριο είχε πάει σε Δημοτικά - Γυμνάσια και Λύκεια.

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο ενημερωτικό site newsit και το δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ