2012-05-03 17:00:09
Φωτογραφία για Αραβικό γυμνό, κόντρα στην απαγόρευση
Το γυμνό, -ίσως το μεγαλύτερο ταμπού στον αραβικό κόσμο παρουσιάζεται σε μια μεγάλη έκθεση που προσδοκά να μεταβάλλει τις δικές μας προκαταλήψεις σχετικά με την τέχνη μέσα στο Ισλάμ.

Απ’ ότι φαίνεται, στη Δύση ο ανένδοτος αγώνας κατά της μπούργκας και του τσαντόρ μαίνεται αδυσώπητος, αλλά οι άραβες καλλιτέχνες, στις πατρίδες τους, ανενόχλητοι ασχολούνται με τις καλλιτεχνικές έρευνες τους πάνω στο γυμνό (και κυρίως αισθησιακό) ανθρώπινο σώμα. Παράδοξο; Σίγουρα! Όμως και πραγματικότητα. Τουλάχιστον αυτό θέλει να μας πει η μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες και ζωγραφική (διάρκεια μέχρι 15/7/12), στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι, δηλαδή ενός από τους πλέον θεσμικούς φορείς, στην Ευρώπη, με αντικείμενο (μεταξύ άλλων) την γεφύρωση του δυτικού με τον αραβικό πολιτισμό.

Η ιστορία δεν είναι καινούργια, οι πρώτοι άραβες καλλιτέχνες (στην πλειονότητά τους Λιβανέζοι και Αιγύπτιοι) που σπούδασαν στις ευρωπαϊκές σχολές Καλών Τεχνών, στα τέλη του 19ου αι., επέστρεψαν στις πατρίδες τους, στελέχωσαν αντίστοιχες σχολές και φυσικά, συνέχισαν να ασχολούνται με ένα από τα ανέκαθεν βασικά αντικείμενα της καλλιτεχνικής αναπαράστασης – το γυμνό ανθρώπινο σώμα. Και αυτή η παράδοση συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα. Βέβαια, ένα καλό ερώτημα είναι αν όλα αυτά τα έργα, που δημιουργούνται στις αραβικές χώρες, καταφέρνουν να εκτεθούν εκεί, όπου ακόμα και η δημόσια έκθεση ενός γυναικείου αστράγαλου, ή μιας τούφας από τα μαλλιά της κεφαλής, θεωρούνται προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Ενδιαφέροντα στατιστικά παραλειπόμενα από την έκθεση στο Παρίσι: Το ανδρικό γυμνό σώμα παρουσιάζεται πολύ συχνότερα από το γυναικείο. Οι γυναίκες που ζωγραφίζουν ή φωτογραφίζουν γυμνές γυναίκες, το κάνουν κυρίως στα πλαίσια ενός κοινωνικοπολιτικού ακτιβισμού μέσω της τέχνης. Σαλάμ αλέκουμ λοιπόν και εις ανώτερα.

Κάντε κλικ για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγέθυνση.

coolspotting.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ