2012-05-03 17:42:14
Φωτογραφία για ΗΙV: Ήρθε για να μείνει... Εμείς πώς θα ξεφύγουμε;
Όπως φαίνεται δεν έχουμε μάθει ακόμη το μάθημά μας Προφανώς εφόσον κρίνουμε από τις τελευταίες αποκαλύψεις, όσες φορές και να τα πει κανείς δεν είναι αρκετές, μιας και η αδιαφορία αν όχι η άγνοια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν είμαστε ασφαλείς ούτε με τον εαυτό μας, ούτε με τον σύντροφό μας, πόσο μάλλον με έναν άγνωστο σε μας άνθρωπο που εξυπηρετεί τις... σωματικές μας ανάγκες.

Πάμε ξανά λοιπόν το μάθημα της ημέρας:

*Πρόλογος:

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο ιός δηλαδή που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους και άλλες ασθένειες.O ιός καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4+ κύτταρα. Αυτή είναι μια αργή αλλά σταδιακή διαδικασία. Όταν ο αριθμός των CD4+ κυττάρων πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες όπως όγκους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μερικές χαρακτηριστικές νόσοι τις οποίες ένα οροαρνητικό άτομο θα μπορούσε κάτω από συνήθεις συνθήκες να αντιμετωπίσει.


*Κυρίως θέμα:

Ο ιός μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα σας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων ευνοεί την μετάδοση του ιού. Κινδυνέυετε ακόμη από την κοινή χρήση συριγγών και βελόνων ή άλλων εργαλείων για την χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών- όπως και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Ο ιός δε μεταδίδεται από κοινωνικές επαφές όπως χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί στο μάγουλο. Mη φοβάστε οποιοδήποτε χώρο στον οποίο συναθροίζονται άνθρωποι όπως θέατρα, στάδια, σχολεία, γραφεία, την θάλασσα ή την πισίνα. Δεν κινδυνεύετε από τον ιδρώτα και το σάλιο, ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα- ούτε φυσικά από τα τηλέφωνα. Από τις τουαλέτες, κουνούπια ή άλλα έντομα όπως έχει ερευνηθεί και ερευνάται συνεχώς επίσης δεν υπάρχει φόβος ασθένειας (σε ότι αφοράς το AIDS τουλάχιστον).

Κινδυνεύετε περισσότερο εάν έχετε μοιραστεί έστω και για μία φορά στη ζωή σας σύριγγες ή βελόνες με άλλους ανθρώπους, όπως φυσικά και αν είχατε ποτέ σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό με κάποιο άτομο που ήταν οροθετικό (αυτό δεν το γνωρίζουμε πάντα γιατί δεν το γράφει καμία ταμπέλα- Helloooo???!!). Επίσης είστε πιο επιρεπής στον ιό εάν είχατε ποτέ κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως χλαμύδiα σύφιλη ή γονόρροια, που εξασθένησαν το ανοσοποιητικό σας.

Για να προστατευτείτε, χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή είτε αυτή είναι κολπική είτε στοματική είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX. Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκτεθείτε στον ιό. Μερικοί συστήνουν ότι η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές είναι ένας τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας- εμείς δεν το συστήνουμε σε καμία περίπτωση μιας και το σεξ σαν σωματική λειτουργία αν γίνεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες (βλ. προσοχή), όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία αλλά την διασφαλίζει.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό μην βάλετε βαζελίνη ή άλλο τέτοιο υλικό γιατί καταστρέφει το προφυλακτικό. Προμηθευτείτε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό. Τέλος, μην μοιράζεστε με άλλους σύριγγες, βελόνες και γενικά αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα, όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.

Οροθετικός σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας. Στα αρχικά στάδια αυτό δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα και γι' αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πάρα πολύ καλά. Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνετε το αντίστοιχο τεστ. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται απόλυτα υγιείς. Το τεστ μπορείτε να το κάνετε δωρεάν σε ένα από τα Κέντρα αναφοράς AIDS, είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο. Μόνο το αναγκαίο προσωπικό θα μπορεί να δει πληροφορίες για το αποτέλεσμα της εξέτασης.

*Επίλογος:

Εάν το τεστ δείξει ότι μολυνθήκατε, απευθυνθείτε άμεσα σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η HIV λοίμωξη παραμένει μία πάρα πολύ σοβαρή λοίμωξη. Όμως οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό ζουν τώρα περισσότερο και καλύτερα χάρη στις καινούριες θεραπείες. Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από τη λοίμωξη και απαιτούν την πλήρη συμμόρφωση του ασθενούς. Όμως αυτές οι θεραπείες μπορούν να μετατρέψουν τη λοίμωξη που αλλιώς είναι θανατηφόρα σε μια μακροχρόνια νόσο.

Πείτε μας τώρα: Δεν θα αισθανόσασταν πολύ καλύτερα αν όλα σταματούσαν στο κυρίως θέμα και δεν υπήρχε επίλογος;;;;

*Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλεφωνική γραμμή για το AIDS τηλ: 210 7222222 και 2310 422021

ΚΕΕΛ: 210 8899 000

Κέντρα Αναφοράς AIDS και Μοναδες Ειδικών Λοιμώξεων www.keel.org.gr
Queen.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ