2012-05-03 18:51:37
Φωτογραφία για Η πιο ακριβή «Κραυγή» στην ιστορία! (pics)
Μπορείτε να φανταστείτε πόσο κόστισε ο πίνακας της φωτογραφίας, ο οποίος δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby's; Καλύτερα να μην το φαντάζεστε Λοιπόν, το πραγματικά εντυπωσιακό έργο, το οποίο είναι μία από τις τέσσερις εκδοχές της «Κραυγής» του Έντβαρντ Μουνκ, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης, καθώς δημοπρατήθηκε από τον Sotheby's έναντι 119,92 εκ. δολαρίων!!!

Μάλιστα, η διαδικασία ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης τα 50 εκ. δολάρια και κράτησε μόλις 12 λεπτά, τα οποία εκτόξευσαν την τελική του αξία σε υπερδιπλάσια τιμή, με τους επτά πλειοδότες να τα δίνουν ...όλα και τελικά να υπερισχύει κάποιος που δεν βρέθηκαν καν στον οίκο δημοπρασιών, αλλά ...έσταξε το χρήμα μέσω τηλεφώνου.

Το έργο είναι του 1895 και αποτελεί μία από τις τέσσερις εκδοχές του και τη μοναδική που βρίσκεται στα χέρια συλλέκτη, καθώς οι υπόλοιπες τρεις ανήκουν σε μουσεία της Νορβηγίας
. «Μαζί με τη Μόνα Λίζα, είναι ο πιο αναγνωρίσιμος πίνακας στην ιστορία της τέχνης», υποστηρίζει σύμβουλος τέχνης, Μάικλ Φραμ. Στο κάδρο υπάρχει και ένα ποίημα του Έντβαρντ Μουνκ, αναφορικά με την έμπνευσή του για τη δημιουργία του έργου: «Περπατούσα σε έναν δρόμο με δύο φίλους - Ο ήλιος έδυε - Ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος του αίματος - Σταμάτησα, αισθάνθηκα εξαντλημένος και έγειρα στον φράχτη - Υπήρχε αίμα και πύρινες γλώσσες πάνω από το μπλε-μαύρο φιόρδ και την πόλη - Οι φίλοι μου συνέχισαν και εγώ στάθηκα εκεί, τρέμοντας από ανησυχία - Και ένιωσα μια απέραντη κραυγή να διασχίζει τη φύση».

Το έργο πρόσφερε στη δημοπρασία ο επιχειρηματίας Πέτερ Ολσεν, γιος ενός καλού φίλου του ζωγράφου Μουνκ. «Έζησα όλη μου την ζωή με αυτό το έργο και η δύναμη και η ενέργειά του έχουν αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου. Τώρα αισθάνομαι ότι ήρθε η στιγμή να προσφέρω στον υπόλοιπο κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει αυτό το σπουδαίο καλλιτέχνημα», δήλωσε ο Όλσεν, που δεν βγήκε και ...χαμένος από την πατρική κληρονομιά.

Για την ιστορία, πριν το ρεκόρ της «Κραυγής» του Μουνκ, το ρεκόρ πώλησης πίνακα σε δημοπρασία ήταν 106,5 εκ. δολάρια από το 2010, όταν και είχε ξοδευτεί αυτό το ποσό για το «Γυμνό, πράσινα φύλλα και προτομή» του Πάμπλο Πικάσο.

gazzeta
 
Aniwthoi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ποια Ελλάδα θέλετε;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποια Ελλάδα θέλετε;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ