2012-05-03 20:18:00
Φωτογραφία για ME EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ FITCH
Την επιβίωση μίας αρτιμελούς Ευρωζώνης των «17» θεωρεί η Fitch πιθανότερη από όλες τις εκβάσεις στην ευρωπαϊκή κρίση, αναφέροντας όμως πως στο σύνολο των σεναρίων της το δεύτερο ισχυρό ενδεχόμενο είναι η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

Σε αυτό το σενάριο, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα μπουν σχεδόν αυτόματα σε παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.

Σε έγγραφό της την Πέμπτη στο οποίο παρουσιάσει το βασικό της σενάριο και πέντε «ενδεικτικά» εναλλακτικά σενάρια για την Ευρωζώνη.

Η Fitch τονίζει, όπως μεταδίδει το Reuters, πως από όλα τα υφιστάμενα σενάρια που έχει το πιθανότερο προβλέπει πως η Ευρωζώνη θα «συρθεί έξω από την κρίση» ενιαία -με όλα τα μέλη της- ακολουθώντας οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση.

Ωστόσο, αναφέρει ο οίκος, το ρίσκο για «εναλλακτικά σενάρια ενισχύεται». Το πιθανότερο από αυτά τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνει ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη.


Σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρει η Fitch, όλα τα (υπόλοιπα) μέλη της Ευρωζώνης θα μπουν σε rating watch negative με μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίζουν οι διασωθείσες Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο -η τελευταία δε θα είναι ο «αδύναμος κρίκος» εξαιτίας της έκθεσής της στην Ελλάδα. Όσον αφορά την Αθήνα, θα έπρεπε να αλλάξει το νόμισμα αποτίμησης του χρέους της και να προχωρήσει σε νέο χρεοστάσιο.

Tα υπόλοιπα εναλλακτικά σενάρια είναι μία «οιονεί δημοσιονομική ένωση», το δίπολο «ευρώ και μάρκου» με αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και άλλων χωρών του λεγόμενου πυρήνα, τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» ή, τέλος, την πλήρη διάλυση της νομισματικής ένωσης.

Ο οίκος «προειδοποιεί» επίσης πως σε κάθε σενάριο, οι υποβαθμίσεις για τις χώρες της Ευρωζώνης δεν τελείωσαν.

Τέλος, ως λιγότερο πιθανό όλων θεωρείται το σενάριο της πλήρους διάλυσης της Ευρωζώνης λόγω του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού κόστους.

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εικόνα νεκροταφείου!!!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εικόνα νεκροταφείου!!!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ