2015-08-13 15:42:30
Φωτογραφία για Τα μάτια όταν κοιμόμαστε είναι τηλεκοντρόλ στα όνειρα!
Οι κινήσεις των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου λειτουργούν σαν τηλεκοντρόλ στα όνειρά μας, εναλλάσσοντας τις εικόνες που βλέπουμε.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατάφεραν να διαπιστώσουν με απεικονιστικές εξετάσεις τις «εκρήξεις» δράσης που εκτυλίσσονται στον εγκέφαλο ύστερα από κάθε κίνηση του βολβού των ματιών στη φάση REM του ύπνου.

Οι καταγραφές έγιναν σε ασθενείς με επιληψία, στους οποίους είχε γίνει εμφύτευση ηλεκτρόδιων, προκειμένου να παρακολουθούνται οι περίοδοι εμφάνισης κρίσεων. Ετσι κατάφεραν να διαπιστώσουν τον ρόλο της κίνησης των ματιών σε σχέση με τα όνειρα.

Ο δρ Γιουβάλ Νιρ και συνεργάτες του από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αναφέρουν στη σχετική μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications», ότι η περιοχή του έσω κροταφικού λοβού δεν εμπλέκεται άμεσα με την όραση. Οταν όμως υπάρχει κίνηση των βολβών κατά τον ύπνο, οι εκεί ευρισκόμενοι νευρώνες δραστηριοποιούνται, γεγονός που θεωρείται πως οφείλεται στη φαντασία.


Τα πειράματα έδειξαν ότι όταν οι άνθρωποι είναι ξύπνιοι και βλέπουν μια νέα εικόνα, έπειτα από περίπου τρία δέκατα του δευτερολέπτου «πυροδοτούνται» συγκεκριμένοι νευρώνες του εγκεφάλου. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει και όταν οι άνθρωποι κλείνουν τα μάτια τους και φαντάζονται την ίδια εικόνα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ένα παρεμφερές «μοτίβο» εγκεφαλικής κυτταρικής δραστηριότητας καταγράφεται επίσης κατά τις πολύ γρήγορες κινήσεις των ματιών του κοιμισμένου ανθρώπου στη φάση REM (Rapid Eyes Movements), οι οποίες ανακαλύφτηκαν τη δεκαετία του '50.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι αυτές οι κινήσεις σχετίζονται με το οπτικό περιεχόμενο των ονείρων και η νέα μελέτη ενισχύει αυτή την πεποίθηση. «Είναι σαν να περνάει κανείς στο όνειρό του στην επόμενη διαφάνεια (σλάιντ)» λέει χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός ερευνητής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ