2015-08-14 07:51:55
Φωτογραφία για Κούβα: 54 χρόνια μετά οι ίδιοι πεζοναύτες ανεβάζουν πάλι την σημαία των ΗΠΑ στην Αβάνα
Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι

Σε μια συμβολική κίνηση, η επιστροφή της αμερικάνικης σημαίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα θα γίνει από τους ίδιους τρεις πεζοναύτες που την κατέβασαν πριν 54 χρόνια

Τον Ιανουάριο του 1961, ο James Tracy, o Mike East και ο Larry Morris βγήκαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αβάνα και μέσα σε μια σιωπηλή τελετή, εμπρός από εκατοντάδες Κουβανούς που είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω για να πάρουν βίζα για τις ΗΠΑ, κατέβασαν την αμερικάνικη σημαία. Εκείνη την εποχή νόμιζαν ότι αυτό θα γινόταν για πάντα.

Όμως η μοίρα το ήθελε οι τρεις πρώην πεζοναύτες να επιστρέψουν και πάλι στην Κούβα, και να είναι αυτοί που θα ξανασηκώσουν την σημαία της Αμερικής στην πρεσβεία της Αβάνας. 

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ξανά τις σχέσεις τους με την Κούβα που είχαν διακοπεί το 1961. Αυτό ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο μετά από μακρές συζητήσεις μεταξύ των πλευρών, με στόχο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση που είχε μείνει ίδια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Μαζί με τους τρεις πρώην πεζοναύτες, θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που θα σηματοδοτεί την υψηλότερη επίσκεψη Αμερικανού πολιτικού στο νησί από την δεκαετία του 60, και του πρώτου υπουργού Εξωτερικών από το 1945. Αποτελεί δε και προοίμιο για μία επίσκεψη του ίδιου του προέδρου Ομπάμα, προτού τελειώσει και η δεύτερη θητεία του. 

Η δε επιστροφή των Αμερικανών στο νησί και το άνοιγμα της πρεσβείας, αποτελεί για την Κούβα ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, που θα γιορταστεί αύριο Παρασκευή με σημαντικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/world/article/500563/kouva-54-hronia-meta-oi-idioi-pezonautes-anevazoun-pali-tin-simaia-ton-ipa-stin-avana/
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ