2015-08-14 18:20:24
Φωτογραφία για ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EURO WORKIHG GROUP VD
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία προετοίμασε τις εργασίες του Eurogroup. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση. Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα 10 δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Εν τω μεταξύ, στην οριστική επισφράγιση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα καλούνται να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συνεδριάζουν αυτήν την ώρα εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά το «ναι» της Αθήνας κατά τη μαραθώνια, θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής. Αν και υπάρχουν ζητήματα προς διευκρίνιση, όλοι οι υπουργοί, περιλαμβανομένων των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Αλεξάντερ Στουμπ, αναμένουν απόψε συμφωνία. 


Ερωτήματα και κριτική εκ μέρους υπουργών για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αναμένει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup, «δείχνοντας» ότι η συνεδρίαση των Βρυξελλών δεν θα είναι σύντομη, όμως τόνισε πως ελπίζει σε θετική έκβαση. Κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους, είπε ο Ντάισλεμπλουμ, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι παραμένει σημαντική πηγή ανησυχίας, ιδίως για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και το ζήτημα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο.  Επισήμανε ότι εάν είναι απαραίτητο μπορούν να δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ, «γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους μας».

Είχε προηγηθεί νέα δήλωση εκ μέρους του Βερολίνου ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι «καθοριστική, και αυτό δεν έχει αλλάξει», ενώ η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα πως η απόφαση για συμμετοχή θα ληφθεί μετά από κινήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε «αισιόδοξος πως θα έχουμε συμφωνία», αν και σημείωσε τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για επιμέρους σημεία, οι οποίες θα εξεταστούν. Τόνισε, ωστόσο, πως εάν δεν υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ, «αναγκαστικά θα οδηγηθούμε σε δάνειο-γέφυρα».

Ανάλογες δηλώσεις ήλθαν και από τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας Πέιτερ Κάζιμιρ, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι «καίριας σημασίας» η συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο ίδιος ανέφερε πως μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους και όχι κούρεμα, μπορεί να έλθουν ως επιβράβευση της συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης προς τις δεσμεύσεις της, και όχι ως προϋπόθεση διάσωσης. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν επισήμανε από πλευράς του προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup ότι μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν το φθινόπωρο. «Πρέπει να σεβαστούμε το χρονοδιάγραμμά μας. Η αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί το φθινόπωρο» είπε. Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

Ο ίδιος είπε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ακολουθεί «πολύ σημαντική» εργασία από την Ελλάδα και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι της ζήτησε η Ευρώπη». «Η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις».

Για «αισιόδοξη ατμόσφαιρα» στις Βρυξέλλες έκανε λόγο μέσω tweet ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος συνάντησε αρχικά τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν την έναρξη του Eurogroup. Αργότερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Αλ.Στουμπ δήλωσε ότι θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη για τον ίδιο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την έγκριση του προγράμματος διάσωσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Φινλανδία είναι ευθυγραμμισμένη με την Γερμανία στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όμως, ζήτησε ειλικρίνεια για την πολυπλοκότητα και ''παγίδα'' του θέματος: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και καθαροί. Το ΔΝΤ θα εμπλακεί μόνο με ανακούφιση χρέους, και εμείς θέλουμε το ΔΝΤ να εμπλακεί αλλά δεν θέλουμε ανακούφιση χρέους. Κάποιου είδους λύση θα πρέπει να βρεθεί» είπε.

Θετικό νεύμα και από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ελλάδα έχει επιτύχει τον τελευταίο μήνα μεγαλύτερη πρόοδο απ' ότι όλο το προηγούμενο εξάμηνο και είναι αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα διάσωσης θα εγκριθεί σήμερα.

Η επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι σήμερα εφικτή, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Βλ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών αποτελεί καλή βάση για μια πολιτική συμφωνία. Και επισήμανε ότι η τεχνική συμφωνία αποτελεί καλή βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου. Καταλήγοντας, ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Όπως είπε ο ίδιος, το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ' αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.

Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της Κομισιόν την απόφαση της ελληνικής Βουλής, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. «Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εφικτό σήμερα» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ