2015-08-23 16:23:34
Φωτογραφία για Δημήτρης Γιαννούσης: Ένας Πατρινός σώζει ζωές στις εμπόλεμες ζώνες
Στην Αφρική, στη Συρία και προσφάτως στα... Δωδεκάνησα για την περίθαλψη των προσφύγων που είχαν φτάσει στις ελληνικές ακτές βρέθηκε ο Πατρινός χειρουργός Δημήτρης Γιαννούσης κι ετοιμάζεται για τρίτη φορά να βρεθεί στην Υεμένη. Ενταγμένος στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχει πραγματοποιήσει αποστολές στη Νιγηρία (2008), την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (2010), στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας (στην Υεμένη (2011, 2014)

Γενικός Χειρουργός, Διδάκτορας Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με σεμινάρια αντιμετώπισης πολεμικού τραύματος, πτυχίο στην Αεροπορική Ιατρική και διπλώματα Διασώστη του Ελληνικού και Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Δημήτρης Γιαννούσης έχει δουλέψει ως Επικουρικός Επιμελητής στο ΕΚΑΒ Αθηνών (ιπτάμενος ιατρός) και εκπαιδευτής Α’ βοηθειών. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές και δράσεις με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς.

Από την τελευταία του αποστολή στη Συρία, ο κ. Γιαννούσης περιέγραψε τις εμπειρίες του στο intos.gr


"Mέσα σε διάρκεια ενάμιση μήνα, πραγματοποιήσαμε περισσότερα από 85 χειρουργεία, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορούσε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Οπότε, μπορείτε εύκολα να φανταστείτε τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας. Είχαμε μετατρέψει ένα παλιό σχολείο σε χειρουργείο και χειρουργική κλινική. Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσχερείς. Βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις. Το μέτωπο του πολέμου ήταν στα 10-12 χιλιόμετρα, ενώ έπεφταν βόμβες μέσα στην πόλη .Είναι πραγματικά κρίμα για αυτή τη χώρα με αυτό το πολιτισμικό υπόβαθρο, ένα ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών, να έχει μετατραπεί σήμερα ίσως και στη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη"

Στη Συρία ακόμη και τα νοσηλευτικά ιδρύματα ήταν στόχος πυρών και βομβαρδισμών. Ο ίδιος ανέφερε:

"Την περίοδο που βρέθηκα στη Συρία, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε δύο τυφλούς βομβαρδισμούς σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ο πρώτος αφορούσε τη ρίψη βομβών σε μια περιοχή 3,5 χιλιομέτρων από εκεί που βρισκόμασταν με 100 θύματα. Ακούσαμε τον θόρυβο, είδαμε το σύννεφο της σκόνης που σηκώθηκε σαν μανιτάρι και μέσα σε λίγα λεπτά προσήλθαν 25 σοβαρά τραυματίες σε εμάς.

Το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό έγινε σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων. Έχει πέσει όμως και πύραυλος στα 800 μέτρα από την κλινική, ενώ δηλαδή βρισκόμασταν εντός της ακτίνας του στατιστικού λάθους. Έτρεμε η γη κάτω από τα πόδια μας. Είναι αδύνατον να μην φοβηθείς".

Για τους πρόσφυγες

Παρά τις δύσκολες καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει, χαραγμένο στο μυαλό του έχει μείνει περιστατικό από την περίθαλψη των προσφύγων στα Δωδεκάνησα:

"Πρόσφατα, στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Δωδεκάνησα για τη φροντίδα προσφύγων που μόλις φτάνουν στην Ελλάδα, συνάντησα έναν 27χρονο άνδρα από τη Συρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο άνθρωπος αυτός είχε υποστεί ακρωτηριασμό στο ένα του πόδι εξαιτίας του πολέμου. Τον κουβαλούσε στην πλάτη του ο αδερφός του επί χιλιάδες χιλιόμετρα.

Στόχος τους ήταν να φτάσουν στη Γερμανία και όνειρο του νεαρού άνδρα ήταν να βάλει ένα τεχνητό μέλος για να περπατήσει ξανά" περιέγραψε και σχολίασε για την κατάστασή τους:

"Είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι. Εφτά στους δέκα προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, χωρίς υπάρχοντα, για να γλυτώσουν τη ζωή τους".

Για την Πάτρα

Του ζητήθηκε να στείλει μήνυμα στην Πάτρα. Τόνισε ότι πρόκειται για πόλη με ιδιαίτερα κοινωνικά και ανθρωπιστικά αντανακλαστικά, όπου κυριαρχεί η αλληλοβοήθεια.

"Η Πάτρα είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Για εμένα είναι η πόλη της καρδιάς μου καθώς τυχαίνει να έχω ζήσει τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια εκεί. Η Πάτρα αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση και έχει να επιδείξει, εκτός από τεράστιο πολιτισμικό υπόβαθρο και ιδιαίτερα κοινωνικά και ανθρωπιστικά αντανακλαστικά.

Ακόμα και στους καιρούς της κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που αλληλοβοηθούνται. Χάρη στις ρίζες αυτές, θεωρώ ότι η Πάτρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Είμαι αισιόδοξος για αυτήν την πόλη" κατέληξε.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ