2015-08-30 17:54:09
Φωτογραφία για Τι αποδεικνύει η κατακόρυφη άνοδος σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές
Τεράστια ανησυχία πρέπει να σκορπίσουν σε όλο τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία τα στοιχεία που αφορούν την κατακόρυφη άνοδο των βάσεων για την είσοδο στις Παραγωγικές Σχολές Στρατιωτικών και Αστυνομικών. Πρόκειται για ένα τραγικό και επικίνδυνο γεγονός, παράγωγο της κοινωνικής καταστροφής που έχει συντελεστεί και εντείνεται, της σχεδιασμένης από το εθνικό-ευρωπαϊκό αστικό καθεστώς εξουσίας διάλυσης του παλιού εργατικού κινήματος και της επιχείρησης να τεθεί εκτός «εθνικού-αστικού πλαισίου» κάθε φωνή-τάση αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής και των Μνημονίων. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολιτικό όχημα για να συντελεστεί η δουλοποίηση του κόσμου της εργασίας και να επιβληθούν οι νέοι όροι «εθνικής ανάπτυξης» της αστικής κερδοφορίας είναι πλέον η συστημική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Στοχεύοντας να σπείρουν επιπλέον απογοήτευση και ταυτόχρονα να αποκρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο-συμφέροντα που εξυπηρετούν οι ακραίες ταξικές πολιτικές τους.


Είναι ένα φαινόμενο που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό τμήμα των μαθητών, με ιδιαίτερα προσόντα και προοπτικές ωθείται να αφεθεί στην χειρότερη επιλογή, ταυτίζοντας το παρόν και μέλλον τους με τον κόσμο του πλούτου, για να αναλάβουν ρόλο Πραιτοριανού των κατασταλτικών και στρατιωτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η αστυνομία στρατιωτικοποιείται και ο Στρατός αναλαμβάνει κατασταλτικά καθήκοντα για την αντιμετώπιση των «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτές το σύστημα εξουσίας περιλαμβάνει και τα κοινωνικά κινήματα, τον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό που θεωρείται «εσωτερικός εχθρός». Τυφλωμένοι από την λογική του βολέματος και αρνούμενοι να αγωνιστούν μαζί με την νεολαία και τους εργαζόμενους ενάντια στην σύγχρονη καπιταλιστική τυραννία και το κράτος του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού, έτρεξαν να δηλώσουν πρώτη επιλογή τον Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ, κλείνοντας τα μάτια και τα αυτιά τους στο κύμα αυτοκτονιών στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι στελέχη.

Απέναντι επομένως στους αγωνιζόμενους γονείς και φίλους επέλεξαν να βρεθούν όλοι αυτοί οι χαρισματικοί νέοι προκειμένου να εξασφαλίσουν σταθερό μισθό και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση! Πρόκειται για μια συλλογική και ατομική ήττα όλων αυτών των νέων ανθρώπων, που πριν ακόμη αρχίσει η νεότητα τους επέλεξαν να βαρούν προσοχή για μια ζωή, ταυτίζοντας το παρόν και μέλλον τους με τον πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία, τρέχοντας από την λάσπη του Έβρου στα ακριτικά νησιά, γλύφοντας για πάντα κατουρημένες ποδιές αστών πολιτικών και απόστρατων καραβανάδων για το «καλό της καριέρας τους», παρακαλώντας να πάνε σε μια αποστολή εκτός συνόρων «για τα καλά λεφτά, ρε αδελφέ», ένστολα όργανα στον κοινωνικό πόλεμο, στον ενδοιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό Ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ και του ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ!

Ας δούμε όμως τα στοιχεία: Οι σχολές αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσαν μεγάλη άνοδο με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σχολή Ευελπίδων. Η γενική σειρά για τους Ευέλπιδες (όπλα) διαμορφώθηκε στα 18.365 μόρια, άνοδος περισσότερο από 2.000 μόρια, καθώς το 2014 είχε διαμορφωθεί στα 16.105. Η γενική σειρά στη Σχολή Ευελπίδων για τα Σώματα κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, 18.784 φέτος ενώ πέρυσι ήταν 17.608.

Μόνο αριστούχοι θα μπορούν να εκπαιδευτούν για τα γίνουν τα μελλοντικά ελληνικά φτερά. Η βάση εισαγωγής για τη σχολή Ικάρων (ιπτάμενοι – γεν. σειρά) είναι 19.133 μόρια. Η αντίστοιχη βάση πέρυσι ήταν 17.875 μόρια.

Η σχολή Ναυτικών Δοκίμων (μάχιμοι) διαμορφώθηκε στα 18.533 μόρια.

Η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ) σημείωσε άνοδο και «κλείδωσε» στα 16.910 μόρια για τα Σώματα και στα 16.010 για τα όπλα. Η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) διαμορφώθηκε στα 17.266 μόρια. Η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΥΔ), 18.861.

Το Οικονομικό ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης εκτοξεύτηκε στα 19.384 μόρια.

Όσον αφορά τις αστυνομικές σχολές, η Αστυφυλάκων πήγε στα ύψη με 18.159 μόρια. Η Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. (μόνο για αστυνομικούς), 19.086 μόρια.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΡΩΜΕΝΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ-ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ, ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ!

Την παραπάνω εξέλιξη την αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα τόσο ο Στρατός, όσο και το αστικό κατεστημένο. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια σχεδιάζουν την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές: «Ειδικό επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί για όσους υποψήφιους επιθυμούν να εισαχθούν στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, προανήγγειλε ο τότε υπουργός Παιδείας. Στόχος, όπως είπε ο Κων/νος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84, είναι οι μαθητές να μπορούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές από ένα συγκεκριμένο πεδίο. Έτσι ικανοποιείται το αίτημα οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι προσηλωμένοι σ' αυτή την επιλογή. Δηλαδή, να είναι συνειδητή η επιλογή τους και να μην εισάγονται σε αυτές μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη φύση αυτών των λειτουργημάτων, τόνισε ο υπουργός Παιδείας (5/6/2014). Ακολούθησε σύσκεψη στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 των υπουργών Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου, ΠΡΟΠΟ Κικιλία, Παιδείας Λοβέρτου και στις 29/12/2014 ο Ανδρέας Λοβέρδος σε τηλεοπτική του εμφάνιση επανέλαβε ότι είναι υπογεγραμμένη κοινή υπουργική απόφαση η οποία εξαιρεί τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Μ΄ αυτό τον τρόπο υποτίθεται θα εισέρχονται στις στρατιωτικές σχολές όσοι πραγματικά επιθυμούν να κάνουν στρατιωτική καριέρα, είναι το επιχείρημα όσων υποστήριξαν και υποστηρίζουν την εξαίρεση. Ο κ.Λοβέρδος είπε ότι ο νέος τρόπος επιλογής δεν θα εφαρμοστεί φέτος αλλά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Για “κερκόπορτα” που θα κάνει ευάλωτες τις Σχολές σε “πιέσεις” και “ρουσφέτια” όπως παλιά όπου “λίγοι κι εκλεκτοί” είχαν τύχη εισαγωγής προειδοποιούν όσοι είναι αντίθετοι.

ΠΛΕΟΝ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ!

Και όμως υπάρχουν δεδομένα, υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που αποκαλύπτουν τον σκοτεινό κόσμο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρομερά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έρευνα του Γιώργου Καφφέ, Κοινωνιολόγου που κατέχει μόνιμη θέση ΔΕΠ στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με γνωστικό αντικείμενο την Στρατιωτική Κοινωνιολογία. Η έρευνα του σχετικά με «τις γυναίκες στον στρατό» πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2011 σε σπουδάστριες της ΣΣΕ, παρουσιάστηκε ως εισήγηση το Δεκέμβριο του 2012 σε Ημερίδα που διεξήχθη στην ΣΣΕ και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ», που εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ΣΣΕ άρχισε να προσλαμβάνει γυναίκες το 1990 και την συγκεκριμένη χρονιά (2011) οι γυναίκες αποτελούσαν το 9% του συνόλου των σπουδαστών. Στο ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στις σπουδάστριες ανά έτος και περιλαμβάνει τις ίδιες ερωτήσεις για να διαπιστώσει τη διακύμανση των αντιλήψεων τους για την ΣΣΕ και τη θέση τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα εξής:

Ø Για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μια στις τρεις σπουδάστριες της 4ης Τάξης, δηλαδή το 33,3% δηλώνει ότι ένοιωσε ότι παρενοχλήθηκε κάποια στιγμή στα τριάμισι περίπου χρόνια της ενδοστρατιωτικής ζωής της σχολής από άνδρα. Το 80% αυτών των περιπτώσεων δήλωσαν να έχουν μοιραστεί την συγκεκριμένη εμπειρία με κάποιο δικό τους πρόσωπο, ενώ το 20% έχει αποφύγει τελείως έστω και να το αναφέρει.

Το ζήτημα όμως αποκτά άλλες διαστάσεις καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η δύναμη των Τεταρτοετών σπουδαστριών είναι μικρότερη των εισακτέων καθώς ένα σημαντικό ποσοστό έχει αποχωρήσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Σχολή, ενώ είναι δεδομένο από όλους ότι σαφώς υπάρχει ένα ποσοστό σπουδαστριών που δεν έχουν αποκαλύψει το τι βίωσαν. Επίσης, πουθενά στις ανακοινώσεις του ερευνητή δεν αναφέρεται το πόσο σοβαρά έλαβε υπόψη η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αυτά τα σοκαριστικά ευρήματα, ποια μέτρα έλαβε η διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων!

Η αρχική εντύπωση που προκαλείται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας, ακολουθείται από τη γνώση του γεγονότος ότι η επιλογή φοίτησης στις Στρατιωτικές Σχολές έχει ως κυρίαρχο κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση, έλκοντας τους νέους των πιο φτωχών περιοχών της πρωτεύουσας και της υπόλοιπης επικράτειας. Είναι ένας επιπλέον λόγος γιατί η έρευνα πρέπει να εξαφανιστεί…

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία αξίζει να συνεκτιμηθούν με τα παρακάτω αποτελέσματα της έρευνας που μας δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των Στρατιωτικών Σχολών και της πραγματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν καθημερινά σπουδαστές και σπουδάστριες.

Ø Όπως επισημαίνεται και από τον ίδιο τον ερευνητή ως το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας, οι σχεδόν μισές ερωτηθείσες 4ετείς, το 40% δηλαδή, απάντησαν ότι μετάνιωσαν για την επιλογή τους να εισέλθουν στη σχολή!

Ø Στις σπουδάστριες του Γ’ Έτους καταγράφεται ένα ποσοστό 13,2% που απαντά ότι η πίεση που ασκείται στην ΣΣΕ ήταν ο λόγος «να ξεκινήσει το κάπνισμα και να πίνει περισσότερο». Συνυπολογίστε και το δημοσίευμα της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» που τόνιζε τις καταγγελίες εφέδρων γιατρών για την χρήση αναβολικών από σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων, στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν στο σκληρό πρόγραμμα της Σχολής και στο βίαιο ανταγωνισμό μεταξύ τους, που εν πολλοίς προδιαγράφει την πορεία της καριέρας τους.

Ø Ένα ακόμη εντυπωσιακό αποτύπωμα της έρευνας είναι το αποτέλεσμα της ερώτησης για το αν θα συμβούλευαν κάποια αδερφή ή φίλη να εισαχθεί στην ΣΣΕ, όπου το 66,6% των σπουδαστριών του Β’ Έτους δηλώνει και μάλιστα με έμφαση, ότι θα την απέτρεπε από αυτή την επιλογή. Και έχει σημασία να δούμε τις απαντήσεις που δίνονται σε αυτό το έτος φοίτησης γιατί έχει μια διαδρομή στη σχολή, χωρίς τις αυταπάτες του Α΄έτους, ενώ επίσης διαφοροποιείται από το Δ’ έτος που πλέον βρίσκεται προ των πυλών της επαγγελματικής ενεργοποίησης στις μονάδες.

Οι αποκαλύψεις για την Σχολή Ευελπίδων είναι πολύ σημαντικές και κατά τη γνώμη μας απηχούν μέρος και όχι του συνόλου της πραγματικότητας καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί το ποσοστό των σπουδαστών που απογοητευμένοι και αηδιασμένοι με τα όσα βιώνουν αποχωρούν. Επίσης, αν αυτά συμβαίνουν μεταξύ των μελλοντικών αξιωματικών και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, φανταστείτε τι γίνεται μεταξύ των υπαξιωματικών και των ΕΠ.ΟΠ. Τμήματα της νεολαίας που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, στρατολογημένοι από τις ατελείωτες ουρές της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης. Έταξαν καριέρα στον Στρατό και καταξίωση.

Εμείς καλούμε τους νέους να μείνουν μακριά από Στρατό και Αστυνομία.

Είμαστε ενάντια στην Υποχρεωτική Στράτευση και το Μισθοφορικό Στρατό.

Καλούμε την νεολαία να λάβει μαζικά και αποφασιστικά μέρος στην συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος, απαιτώντας την ικανοποίηση των αναγκών-δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

Για την άμεση αντικαπιταλιστική αποδέσμευση-διάλυση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Το πραγματικό τείχος που πρέπει να ορθώσουν οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα το χρώμα-φυλή-θρησκεία-εθνικότητα τους είναι απέναντι στο φασισμό και τους ΝΑΖΙ που εκμεταλλεύονται πολιτικά το γεγονός και τον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό.

Αντιπαλεύοντας την Νέα Τάξη Πραγμάτων, τον αδίστακτο αστικό κόσμο της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ