2015-08-31 23:03:22
Φωτογραφία για ΒΟΜΒΑ της Μέρκελ για το χρέος...
Περιθώρια δίνονται για την περίοδο της... αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, αλλά όχι στα επιτόκια , σύμφωνα με εκτιμήσεις της κ. Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν το «bail-out», ενώ επεσήμανε ότι το θλεμα είναι η επιβάρυνση της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους, η οποία, πρέπει να βρίσκεται στο 15%.

«Έχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για 'bail-out' στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους. Έχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Έχουμε μια ειδική κατάσταση. Το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του σχετικά με το πότε θέλει να του επιστραφούν τα χρέη, η ΕΚΤ έχει τους κανόνες της σχετικά με το πότε θέλει να λάβει την πληρωμή των τόκων. 

Οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΜΣ έχουν δώσει στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια
. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά. Ό, τι δεν θα αντικατόπτριζε καν την χρηματοδότηση του ΕΜΣ θα συνιστούσε 'bail-out', αλλά στην περίοδο χάριτος έχουμε κάποιο περιθώριο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και διευκρίνισε ότι «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ΕΜΣ, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους».

Συμπλήρωσε επίσης ότι το 15% του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα μέτρο και υπογράμμισε ότι «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της ΕΕ που λένε ότι το δικό τους χρέους, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα».

«Είμαι για αυτό σχετικά αισιόδοξη, ότι θα πετύχουμε μια ρύθμιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ όσο και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος», είπε κλέινοντας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ