2015-09-03 08:47:15
Φωτογραφία για Δημόπουλος: Κρατά την Τιμολόγηση και αφήνει το Rebate
Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Ο “γρίφος” των τελευταίων ημερών, το μέλλον των περιβόητων, πλέον, Υπουργικών Αποφάσεων Κουρουμπλή για τις αλλαγές στο Rebate και στην Τιμολόγηση off patent και γενοσήμων φαρμάκων, φέρεται να οδεύει προς λύση. Τουλάχιστον κατά το ήμισυ, αφού ο Θ. Δημόπουλος φέρεται να αφήνει για την επόμενη ηγεσία της Αριστοτέλους το θέμα του rebate.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η ΥΑ για την τιμολόγηση, που προβλέπονται στο Μνημόνιο ΙΙΙ, είναι εκείνη η οποία θα βρει το δρόμο της προς την Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Με την ΥΑ ενεργοποιούνται οι μειώσεις στις τιμές off patent και γενοσήμων, στο 50% και στο 32,5% της τιμής που είχαν πριν τη λήξη της περιόδου προστασίας, αντίστοιχα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού με τους επικεφαλής ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, Επιτροπής Τιμών και Θετικής Λίστας δόθηκε η τελική έγκριση για συνταχθεί και να υπογραφεί εκ νέου η ΥΑ.


Από το περιβάλλον του Υπηρεσιακού Υπουργού Θ. Δημόπουλου ξεκαθαρίζουν πωςήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου η ΥΑ να προωθηθεί έγκαιρα.

Τι σημαίνει, όμως, η λέξη «έγκαιρα»;

Στην περίπτωση της Τιμολόγησης τα κουκιά είναι μετρημένα, αφού πρόκειται για προαπαιτούμενο (μαζί με την επαναφορά της συνολικής συνταγογράγησης βάσει δραστικής ουσίας) που πρέπει να υλοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου, ενόψει και της πρώτης αξιολόγησης από τους εταίρους. Παράλληλα, η εν λόγω ΥΑ είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η Γενική Ανακοστολόγηση που εκκρεμεί εδώ και μήνες. Ο χρόνος, λοιπόν, πιέζει.

Ο ΕΟΦ έχει, πάντως, αρχίζει την τιμολογιακή επεξεργασία, κυρίως των φαρμάκων που πρόκειται να χάσουν πατέντα τους, και με την ολοκλήρωση της αναμένεται να συγκληθεί και η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Λογικά, λοιπόν, η εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών υπολογίζεται για τον Οκτώβρη.

Από την άλλη, η περίπτωση της ΥΑ για τις αλλαγές στο Rebate είναι, όπως όλα δείχνουν, πιο περίπλοκη και ομιχλώδης.

Ο Π. Κουρουμπλής την εξήγγειλε, την υπέγραψε και την απέστειλε στο Εθνικό Τυπογραφείο. Παρότι μεγάλο μέρος της αγοράς έκρινε δικαιότερη την εφαρμογή ενός κλιμακωτού rebate όγκου, από το χάος που ισχύει έως τώρα, εκφράστηκε προβληματισμός για την πρόβλεψη εκπτώσεων για τα φάρμακα που παράγονται ή συσκευάζονται στη χώρα. Κάποιοι μιλούσαν για κινητροδότηση και κάποιοι για ευνοιοκρατία.

Οι ίδιοι κύκλοι της Αριστοτέλους εμφανίζονται σε αυτή την περίπτωση ακόμη πιο μυστηριώδεις.

Όπως αναφέρουν, η ΥΑ για το Rebate ενδέχεται να χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, κάτι που δεν εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Βέβαια, αν όντως χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση , γεννάται μια σειρά άλλων ερωτημάτων, με κυρίαρχη, πως επρόκειτο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να την προωθήσει;

Να θυμίσουμε ότι, οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις είχαν καταστεί άκυρες καθώς δεν πρόλαβαν να αναρτηθούν σε ΦΕΚ πριν τη δημοσίευση της παραίτησης της Κυβέρνησης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ