2015-09-12 06:51:09
Φωτογραφία για Citigroup: Η Κίνα είναι οικονομικά εκτός ελέγχου
Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, αναμένει μια "καταιγίδα" στην Κίνα Αυτή την εβδομάδα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι υπάρχει πιθανότητα 55% να σημειωθεί μια ύφεση παγκοσμίως λόγω της Κίνας, το οποίο μεταφράζεται σε ανάπτυξη κάτω του 2%.

Όπως υποστηρίζει μιλώντας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, χωρίς ένα τεράστιο, με focus στους καταναλωτές, πρόγραμμα τόνωσης, ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί κάτω του 4%. Αυτό συνιστά μια ύφεση για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως σύμφωνα με τον Buiter, και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα είναι προστατευμένος από την επιβράδυνση αυτή.

Η αιτία είναι το τεράστιο χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι κινεζικές επιχειρήσεις εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την περασμένη δεκαετία, η υπερχρέωση του κινεζικού ιδιωτικού τομέα έχει "εκραγεί" και ξεπέρασε αυτή των ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τον Buiter έχει μια πιο προηγμένη οικονομία και ένα πιο σοβαρό χρηματοπιστωτικό σύστημα.


"Νομίζω ότι τα πράγματα είναι οικονομικά εκτός ελέγχου στην Κίνα και περιμένουμε τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές να φέρουν τα πράγματα ξανά υπό έλεγχο και να κάνουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτά τα πράγματα –ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και άλλων συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών- που θα σου δώσουν την στήριξη για τη συνέχιση της ανάπτυξης", δήλωσε.

Ο οικονομολόγος δεν είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές των αρχών στο Πεκίνο να επιλύσει την πιστωτική κρίση. Οι Κινέζοι φορείς χάραξης πολιτικής παίζουν ένα παιχνίδι "extend and pretend", δήλωσε ο Buiter, σε έναν παραλληλισμό με τις ευρωπαϊκές αρχές χάραξης πολιτικής, και τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα.

"Έως ότου τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο γενικότερα, και στον εταιρικό κλάδο –το υπερβολικό βάρος του χρέους- να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, τον μόνο φορέα που μπορεί να το κάνει, νομίζω ότι οι προοπτικές για συνέχιση της υγιούς ανάπτυξης στην Κίνα είναι αμυδρές", κατέληξε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ