2015-10-15 12:03:07
Φωτογραφία για Το «βαρύτερο» deal των δύο μεγαλύτερων ζυθοποιιών του κόσμου
Το τέταρτο «βαρύτερο» deal στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες του κόσμου Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου Anheuser-Busch InBev (AB InBev) έκαμψε τις αντιστάσεις της κυριότερης ανταγωνίστριάς της SABMiller, το Δ.Σ. της οποίας συναίνεσε στην πρόταση εξαγοράς της AB InBev έναντι 44 λιρών ανά μετοχή, ποσό που αποτιμά τη SABMiller στο αστρονομικό ποσό των 68,5 δισ. λίρες (89,4 δισ. ευρώ).

Είχαν προηγηθεί ένας μήνας εντατικών «ζυμώσεων» και πέντε προσφορές έως ότου οι δύο πλευρές φτάσουν στην ιστορική συμφωνία, η οποία θα δημιουργήσει έναν κολοσσό στην αγορά μπίρας με μερίδιο της τάξης του 30%. Η νέα ζυθοποιία θα αφήσει πολύ πίσω τα νυν νούμερα 3 και 4 των λεγόμενων «Big Four» της αγοράς, δηλαδή την ολλανδική Heineken και τη δανέζικη Carlsberg.

Ο «γάμος» των AB InBev και SAB Miller «ενώνει» την ισχυρή παρουσία της AB InBev (που παράγει μεταξύ άλλων τις μπίρες Budweiser, Stella Artois και Corona) στις μεγάλες μεν, κορεσμένες δε αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής (Βόρειας και Νότιας), με το υψηλό προφίλ της SABMiller (που ελέγχει τα σήματα Foster’s, Peroni, Miller, Pilsner Urquell κ.ά.) στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας.


Η κατανάλωση μπίρας στις αναπτυγμένες χώρες όπου κυριαρχεί η ΑΒ ΙnBev έχει επιβραδυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε προβλέπεται πως η παγκόσμια αγορά μπίρας θα συρρικνωθεί φέτος για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με την Euromonitor, έντονη τάση αύξησης της ζήτησης για μπίρας παρατηρείται στην Ασία και την Αφρική, όπου οι καταναλωτές προτιμούν τις τοπικές μπίρες, πολλές εκ των οποίων φιγουράρουν στο χαρτοφυλάκιο της SABMiller.

Το deal επιτρέπει επίσης στην AB InBev να μειώσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις μπίρας, καθώς θα αποκτούσε πρόσβαση στον κλάδο αναψυκτικών της SABMiller σε Λατινική Αμερική και Αφρική, καθώς η τελευταία παράγει προϊόντα για λογαριασμό της Coca-Cola σε 25 χώρες.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ