2012-05-09 09:57:05
Φωτογραφία για Οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν άλλη δομή εγκεφάλου
Σημαντικές διαφορές από τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου που θεωρείται «φυσιολογικός» -ή ακριβέστερα κοινωνικά λειτουργικός- από την επιστήμη, παρουσιάζει ο εγκέφαλος των ψυχοπαθών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, βιασμό και άλλα βίαια εγκλήματα Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, ο εγκέφαλος των ψυχοπαθών εγκληματιών παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις για δομικές ανωμαλίες. Έτσι, τα τεκμήρια της έρευνας ενισχύουν την άποψη ότι η ψυχοπάθεια είναι τελικά μια διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου.

Η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου για να εντοπιστούν και να διαγνωστούν οι συγκεκριμένοι βίαιοι ψυχοπαθείς, έχει μεγάλη σημασία από θεραπευτική άποψη, καθώς η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία δεν είναι συχνά αποτελεσματική στην περίπτωσή τους.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων
. Τα ευρήματα, εκτός από τη σημασία τους για τον καλύτερο διαχωρισμό των ψυχοπαθών από τους μη ψυχοπαθείς (ώστε να υπάρξει ξεχωριστή θεραπεία για τις δύο ομάδες), έχουν σημασία και για το δικαστικό σύστημα, καθώς η διάγνωση της ψυχοπάθειας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τους νομικούς και τους δικαστές κατά την εκδίκαση των διαφόρων εγκλημάτων.

Τα πιο βίαια εγκλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτελούνται από μία μικρή ομάδα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία είτε των «θερμοκέφαλων» (όσοι έχουν διαταραγμένη αντικοινωνική προσωπικότητα αλλά όχι ψυχοπάθεια), είτε των «ασυγκίνητων» με την ψυχρή καρδιά (που είναι και ψυχοπαθείς). Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αρχίζουν νωρίτερα την εγκληματική συμπεριφορά τους, προβαίνουν σε μία ευρύτερη γκάμα εγκλημάτων και ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στα θεραπευτικά προγράμματα σε σχέση με τους πρώτους, τους αντικοινωνικούς «θερμοκέφαλους» που δεν είναι ψυχοπαθείς.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ