2012-05-10 14:18:41
Φωτογραφία για ΙΜΑΜΗΔΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ  Συνεχίζουν τη διαμαρτυρία
«Δεχθήκαμε πιέσεις, οι μυστικές υπηρεσίες μας παρακολούθησαν, όμως δεν πτοηθήκαμε».Για τέταρτη φορά χθες οι ιμάμηδες και μουεζίνηδες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στη λεγόμενη προεδρεία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι θρησκευτικοί λειτουργοί φορούσαν τη στολή που φέρουν κατά την τέλεση των καθηκόντων τους στα τζαμιά. Οι ιμάμηδες και οι μουεζίνηδες ζητούν υπερωριακή αποζημίωση επειδή εργάζονται αργίες και γιορτές, αλλά και βελτίωση του καθεστώτος εργοδότησής τους, αφού από τους 247 ιμάμηδες και μουεζίνηδες, μόνον οι 24 είναι μόνιμοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

«Αγανακτισμένοι» ιμάμηδες στα Κατεχόμενα-Κατέβηκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν για την εξασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων

«Χθες η εργατιά γιόρτασε την Πρωτομαγιά, ενώ εμείς ήμασταν σε υπηρεσία», τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών λειτουργών.


Σήμερα το πρωί, στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής έλαβε χώρα μια ιστορική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ιμάμηδες, οι οποίοι εργάζονται στην «Υπηρεσία Θρησκευτικών Υπηρεσιών», κατέβηκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας και διαδήλωσαν κατά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Οι ιμάμηδες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το «πρωθυπουργικό μέγαρο».

Οι εκπρόσωποι των ιμάμηδων τονίζουν ότι η τ/κ ηγεσία δεν αποδίδει προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Κατά την άποψη τους, οι μισθοί που πληρώνει η τ/κ ηγεσία δεν ανταποκρίνονται στις βασικές καθημερινές ανάγκες των οικογενειών των ιμάμηδων. Από την άλλη, επί σειρά δεκαετιών, οι τουρκοκυπριακές ηγεσίες επιλέγουν να αγνοήσουν τα προβλήματα των ιμάμηδων.

«Χθες η εργατιά γιόρτασε την Πρωτομαγιά, ενώ εμείς ήμασταν σε υπηρεσία», τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών λειτουργών.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των ιμάμηδων, ξεχώρισε ένα σύνθημα το οποίο προοριζόταν κυρίως για την τουρκική κυβέρνηση: «Δεχθήκαμε πιέσεις, οι μυστικές υπηρεσίες μας παρακολούθησαν, όμως δεν πτοηθήκαμε». Με το συγκεκριμένο σύνθημα, οι T/κ ιμάμηδες άσκησαν αυστηρή κριτική στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και επιχείρησαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του φιλοκυβερνητικού τουρκικού τύπου, ο οποίος ξεχωρίζει με τη συντηρητική κοσμοθεωρία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έρχεται να αφήσει το στίγμα της στη σύγχρονη ιστορία της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς για πρώτη φορά οι ιμάμηδες ξεκαθαρίζουν δημοσίως την αντίθεση τους με την πολιτική γραμμή της τ/κ ηγεσίας.

Η κινητοποίηση των ιμάμηδων έρχεται σε μια περίοδο που στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής διάφοροι κοινωνικοί φορείς επισημαίνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει «συντηρητικές αξίες και δομές» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

www.kathimerini.com.cy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ