2015-12-05 03:42:08
Φωτογραφία για Εκπρόσωπος Τύπου Νταβούτογλου: Ο Άσαντ συνεργάζεται με το ISIS, έχουμε πληροφορίες
Η Άγκυρα «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να συνεργαστεί με το καθεστώς του Ασσάντ... καθώς η έλλειψη εξουσίας στη Συρία δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τον Οσμάν Σερτ που μίλησε σε τηλεφωνική συνέντευξη στην EurActiv.

Ο Οσμάν Σερτ είναι εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο για την EurActiv.

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου εξέφρασε την προσδοκία ότι η επανένωση της Κύπρου θα συμβεί πολύ σύντομα. Γιατί είναι η τουρκική κυβέρνηση τόσο αισιόδοξη;

Προσπαθούμε πάντα να είμαστε αισιόδοξοι για την επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε στηρίξει κάθε είδους πρωτοβουλιών. Και τα δύο μέρη του νησιού ξέρουν τι να κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα. Το μόνο πράγμα που λείπει είναι η πολιτική βούληση και ελπίζουμε ότι είναι τώρα πάνω στο τραπέζι.

Βλέπουμε αυτήν την πολιτική βούληση στην πλευρά της Βόρειας Κύπρου και η τουρκική πλευρά πάντα την είχε. Το γεγονός είναι ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και η προηγούμενη τουρκική κυβέρνηση είχαν πρόσφατα εκλογές και ανανέωσαν τις θητείες τους. Αυτές οι κυβερνήσεις είναι ισχυρές και τώρα έχουμε τουλάχιστον τέσσερα έτη μπροστά μας για οποιαδήποτε λύση.


Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε λύση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και τα ζητήματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πιστεύετε ρεαλιστικά ότι η Μόσχα θα διατηρήσει την ιδέα του Turkish Stream; Από την στιγμή της πρώτης ανακοίνωσής του, δεν έχουμε δε κάποια πρόοδο.

Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, λόγω της κατάρριψης του ρωσικού τζετ, καθώς παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία αρκετές φορές πριν από αυτό το περιστατικό να μην παραβιάζει τα σύνορά μας.

Αλλά η συλλογική εστίαση μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση, της παγκόσμιας απειλής που θέτει το Ισλαμικό Κράτος, διασφαλίζοντας το μέλλοντης Συρίας και αναζητώντας μια λύση στην τρέχουσα κρίση προσφύγων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δοθεί η δυνατότητα τοDaesh να επεκτείνει την απεχθή ιδεολογία του.

Τέτοια ενεργειακά έργα χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν. Θυμάμαι επίσης το έργο Blue Stream που χρειάστηκε πολλά χρόνια. Υπάρχουν τόσες πολλές προϋποθέσεις για κάθε ενεργειακό έργο για να γίνει πραγματικότητα όπως είναι οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλα τα έργα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, έως ότου ένα από τα μέρη τα ακυρώσει, είναι πάνω στο τραπέζι.

Τουλάχιστον για τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογία και των δύο εθνών, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί όταν μιλάμε για τέτοια μακροπρόθεσμα σχέδια.

Σκοπεύετε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με τη Ρωσία;

Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους διάλογο με τους Ρώσους. Δυστυχώς, εκτός από μια συνάντηση μεταξύ του τουρκικού και ρωσικού ΥΠΕΞ, οι Ρώσοι έχουν ερωτηματικά. Από την αρχή, η Τουρκία ήταν έτοιμη για διάλογο και να συζητήσει τι συνέβη στα σύνορά μας.

Ίσως έχετε δει τις εικόνες του Ρώσου πιλότου που έχασε τη ζωή του. Έτυχε μιας στρατιωτικής τελετής πλήρους σεβασμού, με τη συμμετοχή Ρώσων και Τούρκων υψηλού επιπέδου στρατιωτικών αξιωματούχων, πριν το σώμα του παραδοθεί στη Ρωσία. Αυτό δείχνει την τουρκική προσέγγιση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε πρόσφατα από την Άγκυρα να κλείσει ένα πέρασμα 60 μιλίων στα σύνορά της με τη Συρία, που είναι το μόνο σημείο διέλευσης που απέμεινε για τους μαχητές του ISIS. Ποιο είναι το σχόλιό σας επ ‘αυτού;

Η Τουρκία από την αρχή προσπάθησε να σταματήσει τους μαχητές του ISIS που εισέρχονταν στο έδαφός της. Το ISIS έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 100 Τούρκους πολίτες στην Άγκυρα [στη συνέντευξη ο Τούρκος αξιωματούχος χρησιμοποιεί τόσο τον όρο Daesh όσο και το ISIS- και τα δύο αναφέρονται στο ισλαμικό κράτος]. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το αν η Τουρκία κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για να σταματήσει την διείσδυση του ISIS στο έδαφός της. Παρά τον αγώνα μας κατά του ΡΚΚ, οι τρομοκράτες του ΡΚΚ επίσης μερικές φορές διασχίζουν τα τουρκικά σύνορα: Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία υποστηρίζει το ΡΚΚ;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζουμε νέα τείχη εξοπλισμένα με κάμερες και ραντάρ στα σύνορα με την Συρία για να προστατέψουμε τη χώρα μας από τη διείσδυση τρομοκρατών. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε τους τρομοκράτες να μπουν στην χώρα μας.

Και αυτό είναι για τη δική μας ασφάλεια, για την ασφάλεια της Τουρκίας, επειδή το ISIS στοχεύει την Τουρκία. Δεν το κάνουμε μόνο και μόνο επειδή ορισμένες άλλες χώρες το θέλουν. Το κάνουμε για την προστασία του εδάφους και των πολιτών μας.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η κύρια αιτία του προβλήματος του ISIS είναι η έλλειψη εξουσίας στη Δαμασκό. Αν αυτό συνεχιστεί και δεν υπάρξει μια κεντρική αρχή που να μπορεί να ελέγχει το σύνολο της χώρας, οργανώσεις όπως το ISIS ή η Αλ Κάιντα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο λόγος για το πρόβλημα ISIS είναι ο ίδιος ο Ασαντ γι ‘αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεργαστούμε με το καθεστώς του Άσαντ, το οποίο είναι υπεύθυνο για χιλιάδες θανάτους και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Επίσης, έχουμε μυστικές πληροφορίες ότι ο Άσαντ συνεργάζεται με το ISIS. Μερικές φορές οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν τις δυν’αμεις της αντιπολίτευσης και εν συνεχεία πηγαίνουν σε εκείνα τα μέρη μαχητές του ISIS. Το καθεστώς Άσσαντ είναι η αιτία του Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τη νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, εξακολουθεί να υπάρχει αντίθεση στην ΕΕ όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ειδικότερα, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε πρόσφατα ότι η πολιτική οικογένεια του είναι αντίθετη στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι το κεκτημένο της ΕΕ και οι αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι τώρα σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Σύμφωνα με το κεκτημένο, συνεχίζουμε το δρόμο μας προς την πλήρη ένταξη. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς.

Ο βουλευτής του Κόμματος Ανεξαρτησίας, Ντάγκλας Κάρσγουελ, τόνισε ότι «η ΕΕ δίνει £ 2,1 δις σε αντάλλαγμα για 75 εκατομμύρια Τούρκων που θα έχουν ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ». Θα θέλατε να το σχολιάσετε αυτό;

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι ιστορική μας ευθύνη για τα αδέρφια μας στη Συρία. Είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα. Τους φιλοξενούμε, έχουμε φέρει το βάρος μέχρι τώρα και έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 8 δις $ από τον προϋπολογισμό μας για τους πρόσφυγες.

Κα επίσης δεν αναμένουμε κάποια μέρα από την ΕΕ να έρθει και να μας δώσει πίσω αυτό το ποσό.

Το πρόβλημα των προσφύγων δεν είναι μόνο τουρκικό. Είναι πρόβλημα μιας ολόκληρης ηπείρου και αν η ΕΕ θέλει να μοιραστεί ένα μέρος του βάρους, ποιο είναι το πρόβλημα;

Εάν η Ευρώπη συμβάλλει σε ένα ανθρωπιστική έργο, γιατί κάποιοι Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με αυτό;
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ