2015-12-19 22:36:30
Φωτογραφία για Το ύποπτο παιχνίδι των θεσμών με τον ΕΟΠΥΥ
H κυβερνητική πρόταση βρίσκεται εντός των ορίων της συμφωνίας

SOFOCLEOUSIN.GR

Ερωτηματικά εγείρει η εμμονή των θεσμών στη δραστική, κατά 48% μείωση, στις τιμές των πλέον κοστοβόρων διαγωνιστικών εξετάσεων, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει βιώσιμο πλάνο μειώνοντας τις τιμές κατά 28%, εντός του εύρους που επιτρέπει ο δημοσιονομικός σχεδιασμός.

Καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείουν η πρόταση των δανειστών και η στάση τους να αποτελεί προϊόν ισχυρού lobbying τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Η σκληρή στάση των δανειστών, σε ένα θέμα επί του οποίου έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για συμφωνία και ουσιαστικό περιορισμό του κόστους, σε μια πορόταση που θα προκαλέσει δυσλειτουργία και θα οδηγήσει σελουκέτα, αποσυντονισμό της αγοράς και πρακτικές που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της παραοικονομίας, ανοίγει μεγαλύτερες τρύπες από αυτές που επιχειρεί να κλείσει.


Καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείουν η πρόταση των δανειστών και η στάση τους να αποτελεί προϊόν ισχυρού lobbying τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό καθώς αν και στο ένα σκέλος επιτυγχάνει το στόχο της μείωσης της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, σε δεύτερη φάση δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να μειωθεί η προσβασιμότητα του κοινού σε τέτοιου είδους διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς για τη λειτουργία σε καθεστώς μαύρης αγοράς και την ανάπτυξη πολιτικών που θα δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη.

Από την κυβέρνηση επισημαίνει ότι άπαντες συμφώνησαν ότι με βάση το συμβιβαστικό σενάριο που προτείνει για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων και να προστατευθούν οι μικροί και οι μεσαίοι του κλάδου. 

Και αυτό θα συμβεί, καθώς η κυβερνητική πρόταση συνδυάζει την ελάττωση των τιμών και τις κλιμακωτές εκπτώσεις προς τους ιδιώτες παρόχους αναλόγως με τον όγκο του αιτούμενου ποσού.Επομένως η πρόταση βρίσκεται εντός των ορίων της συμφωνίας, που θέλει το κύριο μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης της δαπάνης να προέρχεται από ελάτωση τιμών κι όχι από κλιλακωτές εκπτώσεις. 

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η επιμονή των θεσμώνγια μείωση 48% στις πιο κοστοβόρες εξετάσεις θα εξαντλήσει τους μικρούς παίχτες, οδηγώντας σε ολιγοπωλιακό καθεστώς την αγορά. 

Υπ αυτό το πρίσμα εγείρονται ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η πρόταση των θεσμών, η οποία κινείται στα πλαίσια των προτάσεων που έχουν υποβάλλει τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, θέτοντας πρακτικά εκτός ανταγωνισμού τους μικρομεσαίους και οδηγώντας σε συγκέντρωση τον κλάδο και σε έλλειψη εναλλακτικών το Δημόσιο.

Το θέμα έχει προσλάβει διαστάσεις εσχάτως καθώς απειλήθηκε, μέσω διαρροών, η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ., η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την οποία έχει ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά πηγές που πρόσκειται σε κυβερνητικούς κύκλους αφήνουν σαφή υπονοούμενα για το ρόλο και τη δράση συγκεκριμένων ατόμων και ομάδων, καθώς και τις διασυνδέσεις του κ. Γιώργου Σπανού, εκ των βασικών της Βιοϊατρικής για τη σχέση του με τον αρμόδιο για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικας. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν το συγκεκριμένο θέμα δευτερεύον και γι’ αυτό δεν κινδυνεύει η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ