2012-05-11 07:11:03
Φωτογραφία για Ελληνική υπόθεση το Final 4 από το 1988
Τις 23 φτάνουν οι ελληνικές συμμετοχές με τις φετινές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη.

Επτά τρόπαια και πολλές συγκινήσεις! Τρεις συμμετοχές για τον Άρη, από μία για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, έβδομη για τον Ολυμπιακό με ένα τρόπαιο και ενδέκατη για τον Παναθηναϊκό που μετρά έξι κούπες.

Τέταρτο ραντεβού για τους "αιώνιους" μετά το 1994 στο Τελ Αβίβ, το 1995 στη Σαραγόσα και το 2009 στο Βερολίνο. Μόνο που αυτή τη φορά "πράσινοι" και "ερυθρόλευκοι" θα κοντραριστούν -αν χρειαστεί- μόνο στον μεγάλο ή στον μικρό τελικό.

Ας θυμηθούμε τις ελληνικές παρουσίες μία προς μία...

1988-Γάνδη (Βέλγιο): Άρης (4η θέση)

Ο Άρης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε Final-4 το 1988, ωστόσο περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. Στον ημιτελικό η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη αντιμετώπισε την πανίσχυρη και μετέπειτα πρωταθλήτρια Φίλιπς ή Τρέισερ Μιλάνου. Ο Μπομπ ΜακΑντού με 39 πόντους γκρέμισε με 87-82 τα όνειρα των «κίτρινων», που είχαν για πρώτο σκόρερ των Νίκο Γκάλη με 28.


Οι Ιταλοί κατέκτησαν το τρόπαιο νικώντας στον τελικό την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 90-84 και οι Θεσσαλονικείς αρκέστηκαν στην τέταρτη θέση, αφού παρά τους 39 πόντους του Γκάλη ηττήθηκαν στον μικρό τελικό από την Παρτιζάν του Βλάντε Ντίβατς και του (παίκτη ακόμη τότε) Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με 105-93.

1989-Μόναχο (Γερμανία): Άρης (3η θέση)

Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή σε Final-4 για τον Άρη, αυτή τη φορά στο Μόναχο. Η ομάδα του Γκάλη, του Γιαννάκη και των άλλων παιδιών κατάφερε να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω σε σχέση με το 1988 κατακτώντας την τρίτη θέση. Με την ίδια πετυχημένη συνταγή, οι «κίτρινοι» αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και παρά την πολύ καλή τους απόδοση για μεγάλο μέρος του αγώνα, γνώρισαν την ήττα από την παρέα του Κέβιν ΜακΓκι και του Ντόρον Τζάμσι με 99-86.

Η Γιουγκοπλάστικα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς των ανερχόμενων Κούκοτς και Ράτζα, αλλά και των -πλέον προπονητών- Ιβάνοβιτς, Περάσοβιτς και Παβίσεβιτς έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, καθώς αφότου ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα με 87-77 στον ημιτελικό, επιβλήθηκε και της Μακάμπι με 75-69, στον τελικό. Ο Άρης βρήκε παρηγοριά στην τρίτη θέση, που κατέλαβε έπειτα από το άνετο 88-71 επί της Μπαρτσελόνα με 36 πόντους του Νίκου Γκάλη και 22 του Παναγιώτη Γιαννάκη.

1990-Σαραγόσα (Ισπανία): Άρης (4η θέση)

Πιστός στο ευρωπαϊκό ραντεβού του, ο Άρης -με αρκετά ανανεωμένη σύνθεση σε σχέση με την προηγούμενη διετία- συμμετείχε και σε αυτό το Final 4. Ωστόσο η παρουσία δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη επιτυχία . Η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη γνώρισε τη συντριβή με 104-83, από την τυπικά γηπεδούχο Μπαρτσελόνα του Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο, ο οποίος πέτυχε 24 πόντους.

Η Γιουγκοπλάστικα κατέκτησε και αυτό το τρόπαιο (όπως και το επόμενο το 1991 στο Παρίσι), καθώς πρώτα συνέτριψε με 101-83 τη Λιμόζ στον ημιτελικό και εν συνεχεία επικράτησε με 72-67 της Μπαρτσελόνα. Όσο για τον Άρη, έμεινε τέταρτος χάνοντας στον μικρό τελικό με 103-91 από τη Λιμόζ παρά τη σπουδαία εμφάνιση του Νίκου Γκάλη, που σταμάτησε στους 43 πόντους!

1993-Αθήνα (Ελλάδα): ΠΑΟΚ (3η θέση)

Η Ελλάδα έμεινε χωρίς εκπρόσωπο το 1991 στο Παρίσι και το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, όμως στο «σπίτι» της δεν μπορούσε να λείπει ο οικοδεσπότης. Το ρόλο αυτού ανέλαβαν το 1993 στο Final-4 της Αθήνας ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Ίβκοβιτς, του Μπάνε Πρέλεβιτς αλλά και πλήθος φιλάθλων που έδωσε το «παρών» στο ΣΕΦ. Φιλοδοξία όλων, να καταφέρει ο «Δικέφαλος του Βορρά» ό,τι δεν πέτυχε ο «αιώνιος» αντίπαλος, Άρης, στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές του. Ο άσημος

Ραγκάτσι με ένα απίστευτο καλάθι στο τέλος χάρισε στην Μπενετόν Τρεβίζο τη νίκη με 79-77 επί του συλλόγου της Θεσσαλονίκης σκορπίζοντας την απογοήτευση.

1994-Τελ Αβίβ (Ισραήλ): Ολυμπιακός (2ος), Παναθηναϊκός (3ος)

Πάνε 17 χρόνια από τότε που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τα είπαν για πρώτη φορά σε Final-4. Οι δύο «αιώνιοι» έδωσαν την πρώτη τους μάχη στο Τελ Αβίβ και νικητές ήταν οι «ερυθρόλευκοι». Η ομάδα τότε του Γιάννη Ιωαννίδη, επικράτησε με

77-72 των «πράσινων» και προκρίθηκε στον τελικό όπου εκεί την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Το μεγάλο αουτσάιντερ του Final-4, η Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, νίκησε τους Πειραιώτες με 59-57 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στον μικρό τελικό, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την τρίτη θέση αφού επικράτησε με 100-83 της

Μπαρτσελόνα.

1995-Σαραγόσα (Ισπανία): Ολυμπιακός (2ος), Παναθηναϊκός (3ος)

Ένα χρόνο μετά το πρώτο τους ραντεβού, η μοίρα έφερε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ξανά αντιμέτωπους στον ημιτελικό του Final-4. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν και πάλι τη νίκη κόντρα στο «τριφύλλι» με 58-52 αλλά ούτε αυτή τη φορά κατάφεραν να φέρουν ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αφού ηττήθηκαν στον τελικό από την Ρεάλ Μαδρίτης με 73-61. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε και πάλι τρίτος αφού στον μικρό τελικό κέρδισε με 91-77 τη Λιμόζ.

1996-Παρίσι (Γαλλία): Παναθηναϊκός (1ος)

Το πρώτο ευρωπαϊκό για την Ελλάδα ήρθε το 1996 στο Παρίσι και το κατέκτησε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» απέκλεισαν στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας της οποίας επικράτησαν με 81-71 και στον τελικό, έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς, νίκησαν με 67-66 την Μπαρτσελόνα και στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης. Τα τελευταία δευτερόλεπτα του μεγάλου τελικού θα μείνουν για χρόνια χαραγμένα στο μυαλό των οπαδών του «τριφυλλιού», με την τάπα του Βράνκοβιτς στον

Μοντέρο να χαρίζει στην ομάδα του τον τίτλο.

1997-Ρώμη (Ιταλία): Ολυμπιακός (1ος)

Στη Ρώμη ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς βρέθηκε στην καλύτερη της κατάσταση την πιο κατάλληλη στιγμή και καθοδηγούμενη από έναν εκπληκτικό Ντέιβιντ Ρίβερς, κατέκτησε το τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 74-65 της Ολίμπια Λιουμπλιάνας στον ημιτελικό και στον τελικό έκαναν πάρτι κόντρα στην Μπαρτσελόνα (73-58).

1998-Βαρκελώνη (Ισπανία): ΑΕΚ (2η)

Το 1998 η ΑΕΚ έγινε η πέμπτη ελληνική εκπρόσωπος σε Final-4. Με τον πολύπειρο, αλλά διψασμένο για ευρωπαϊκή κούπα Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο της η «Ένωση» κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό νικώντας με 69-66 την Μπενετόν Τρεβίζο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Στον τελικό η ΑΕΚ είχε σαν στόχο να δώσει συνέχεια στους θριάμβους του Παναθηναϊκού το 1996 στο Παρίσι και του Ολυμπιακού το 1997 στη Ρώμη χαρίζοντας το τρίτο συνεχές ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα. Η Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα ήταν, ωστόσο ανώτερη και επικράτησε εύκολα με 58-44.

1999-Μόναχο (Γερμανία): Ολυμπιακός (3ος)

Ο Ολυμπιακός συνέχισε την παράδοση που ήθελε τις ελληνικές ομάδες να δίνουν το «παρών» σε Final-4. Οι «ερυθρόλευκοι» δύο χρόνια μετά τη Ρώμη επιδίωξαν να φτάσουν για δεύτερη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ζαλγκίρις Κάουνας, όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ απέκλεισε στον ημιτελικό τους «ερυθρολεύκους» (87-71). Οι Λιθουανοί ήταν ασταμάτητοι και στον τελικό κόντρα στην Κίντερ ( 82-74) και στέφθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης. Στο μικρό τελικό ο Ολυμπιακός χωρίς να δυσκολευτεί επικράτησε της Τιμσίστεμ Μπολόνια με 74-63 και κατέλαβε την τρίτη θέση.

2000-Θεσσαλονίκη (Ελλάδα): Παναθηναϊκός (1ος)

O Παναθηναϊκός ήταν το 2000 ουσιαστικά γηπεδούχος στο Final-4 της Θεσσαλονίκης. Το κλειστό της Πυλαίας θύμιζε κάτι από ΟΑΚΑ και οι χιλιάδες οπαδοί του «τριφυλλιού» ώθησαν την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της. Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός νίκησε την Εφές Πίλσεν πολύ πιο εύκολα από ό,τι μαρτυρά το τελικό 81-71. Στον τελικό, ο Όντεν Κάτας «σκότωσε» τη μεγάλη του αγάπη Μακάμπι Τελ Αβίβ (73-67).

2001-Παρίσι (Γαλλία): Παναθηναϊκός (2ος)

Ένα χρόνο αργότερα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ πήρε ρεβάνς από τον Παναθηναϊκό. Η διάσπαση που υπήρξε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δημιούργησε δύο πρωταθλήματα. Ο Παναθηναϊκός σε αυτό που πήρε μέρος (Σουπρολίγκα) έφτασε μέχρι την πηγή αλλά δεν κατάφερε να… πιεί νερό. Στον ημιτελικό η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε μια επανάληψη του ημιτελικού της Θεσσαλονίκης νίκησε και πάλι την Εφές Πίλσεν με 74-66. Στον τελικό, οι «πράσινοι» δεν τα κατάφεραν και γνώρισαν την ήττα από τους Ισραηλινούς (81-67).

2002-Μπολόνια (Ιταλία): Παναθηναϊκός (1ος)

Οι μονομαχίες Παναθηναϊκού και Μακάμπι Τελ Αβίβ είχαν γίνει πλέον συνήθεια. Το μεγάλο φαβορί βέβαια του Final-4 ήταν η… γηπεδούχος Κίντερ. Οι «πράσινοι», όμως, είχαν διαφορετική άποψη. Μποντιρόγκα, Κουτλουάι και Παπαδόπουλος πήραν από το χέρι τους υπόλοιπους και τους οδήγησαν στην τρίτη ευρωπαϊκή κούπα. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απέκλεισε στον ημιτελικό τη Μακάμπι (83-75) και στον τελικό έκανε μεγάλο ματς και επικράτησε της Κίντερ με 89-83.

2005-Μόσχα (Ρωσία): Παναθηναϊκός (3ος)

Για δύο συνεχόμενα χρόνια, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προσπαθούσε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Το 2005 ήταν η μεγάλη της ευκαιρία να τα καταφέρει καθώς το Final-4 γινόταν στην πόλη της. Συνεπώς, Τάου, Παναθηναϊκός και Μακάμπι πήγαιναν στη Μόσχα με λιγότερες πιθανότητες από την «Ομάδα του Στρατού». Τελικά, οι Βάσκοι έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, απέκλεισαν στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ (85-78) αλλά ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να βρεθεί στον τελικό. Η Μακάμπι ήταν καλύτερή του (91-82) και στον τελικό δίκαια κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Τάου (90-78).

2007-Αθήνα (Ελλάδα): Παναθηναϊκός (1ος)

Ο μικρός τελικός του 2005, μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δύο χρόνια μετά έγινε ο μεγάλος τελικός. Ο Παναθηναϊκός δεν γινόταν να χάσει το τέταρτο τρόπαιο. Οι 20,000 οπαδοί του «τριφυλλιού» βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και έκαναν τη ζωή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας δύσκολη. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν δυσκολεύτηκαν στον ημιτελικό κόντρα στην Τάου (67-53) και στον τελικό απέναντι στους Ρώσους απέδειξαν ποια ήταν η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης (93-91), παρά τη σπουδαία εμφάνιση του Θοδωρή Παπαλουκά.

2009-Βερολίνο (Γερμανία): Παναθηναϊκός 1η θέση, Ολυμπιακός, 4η θέση

Μετά το Τελ Αβίβ και τη Σαραγόσα, το Βερολίνο έγινε η έδρα του τρίτου «εμφυλίου» σε Final-4 της Euroleague. «Πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» οπαδοί κατέκλυσαν την «O2 Arena», τα επεισόδια έμειναν… πίσω στην Ελλάδα και μετά από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, επικρατώντας με 84-82. Αντίπαλός του εκεί, όπως και δύο χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι πρωταθλητές Ελλάδας προηγήθηκαν με διαφορά 20 πόντων στο πρώτο ημίχρονο και την υπερασπίστηκαν ως το τέλος, παρότι λίγο έλειψε να τους πληγώσει ένας παλιός γνώριμος, ο Ραμούνας Σισκάουσκας, που αστόχησε σε τρίποντο στην εκπνοή. Ο Παναθηναϊκός για πέμπτη φορά στην ιστορία του ήταν πρωταθλητής Ευρώπης. Στον μικρό τελικό οι Πειραιώτες ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα με 79-95.

2010-Παρίσι (Γαλλία)): Ολυμπιακός (2ος)

Ο Ολυμπιακός αναχώρησε για το Παρίσι με πολλές προσδοκίες και ελπίζοντας να επιστρέψει στην Ελλάδα με τη δεύτερη ευρωπαϊκή κούπα. Τα πράγματα ωστόσο δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει. Η θεωρητικά κατώτερη Παρτίζαν του έκανε τη ζωή δύσκολη στον ημιτελικό και χρειάστηκε παράταση προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των Σέρβων (83-80) και να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα που είχε νικήσει στον άλλον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Πειραιώτες το πάλεψαν για περίπου τριάντα λεπτά, όταν και τελικά παραδόθηκαν στην παρέα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, γνωρίζοντας την ήττα με 86-68.

2011-Βαρκελώνη (Ισπανία): Παναθηναϊκός (1ος)

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη σεζόν ως αουτσάιντερ, αλλά «έδειξε τα δόντια του» στα προημιτελικά όταν με μειονέκτημα έδρας κατάφερε να αποκλείσει το μεγάλο φαβορί και οικοδέσποινα του Final 4, Μπαρτσελόνα. Από εκεί και έπειτα φτάνοντας στην Βαρκελώνη ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Όχι τόσο λόγω του ρόστερ του, αλλά λόγω της εμπειρίας του και του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στον ημιτελικό, αντίπαλος του η σκληροτράχηλη Σιένα του Σινόνε Πιανιτζάνι την οποία κατάφερε να εξουδετερώσει σχετικά εύκολα (77-69). Επόμενη στάση και τελευταία για την κούπα; Η Μακάμπι του Σοφοκλή Σχορτσανίτη που είχε περάσει με συνοπτικές διαδικασίες το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης στον άλλο ημιτελικό. Στον τελικό η ζώνη του Ντέιβιντ Μπλατ προβλημάτισε το «τριφύλλι» στο πρώτο μέρος, αλλά από εκεί και έπειτα βρήκε το «κλειδί» να προηγηθεί ακόμα και με διψήφιο αριθμό πόντων. Και παρότι στα τελευταία δευτερόλεπτα οι Ισραηλινοί μείωσαν στους 4 η καρδιά πρωταθλητή και η ψυχραιμία των Μπατίστ και Σάτο από τις βολές χάρισαν στον Παναθηναϊκό τη νίκη με 78-70 και μαζί το έκτο αστέρι στη φανέλα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ