2012-05-11 07:43:57
Φωτογραφία για Οι ελληνικές Αρχές αμφισβητούν τη δικαιοδοσία της Κύπρου  Η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης «δένει» τα χέρια για Τσαλικίδη
Επιστολή-«βόμβα» του νυν αρχηγού της Ε.Φ. προς τον Γ.Εισαγγελέα να μη δικαστεί ο Π.Τσαλικίδης στην Κύπρο.

Λευκωσία: Επιστολή-«βόμβα» με την οποία στην ουσία αμφισβητείται η διαδικασία που άρχισε στα κυπριακά δικαστήρια για την τραγωδία στο Μαρί σε σχέση με τον αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη, έχει στα χέρια του ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η επιστολή στάλθηκε χθες Πέμπτη από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση, προφανώς με εντολή από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», γίνεται επίκληση της Συμφωνίας Εγκαθίδρυσης και αναφέρεται ότι ο κ. Τσαλικίδης δεν μπορεί να δικαστεί στην Κύπρο αλλά μόνο στην Ελλάδα.

Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι τα πράγματα με τη δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας πλέον περιπλέκονται, αφού ουδείς γνωρίζει ποια κατάληξη θα έχουν.

Οι εξελίξεις αυτές επήλθαν ένα μόλις 24ωρο μετά που ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση και ευρωπαϊκού -πλην του τοπικού- εντάλματος σύλληψης κατά του κ. Τσαλικίδη, ώστε να υποχρεωθεί να έρθει στη δίκη που είναι ορισμένη για τις 18 Μαΐου.


Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι η μη παρουσία του κ. Τσαλικίδη στη δίκη δεν είναι προσωπική του επιλογή, αλλά ουσιαστικά απόφαση των ελληνικών Αρχών, που υποστηρίζουν ότι όταν υπηρέτησε εδώ ήταν εν ενεργεία στρατιωτικός και άρα εμπίπτει στην πρόνοια της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, που αναφέρει ότι για υποθέσεις που αφορούν στρατιωτικούς μέλη των δύο εγγυητριών δυνάμεων, επιλαμβάνονται οι χώρες τους.

Ο κ. Τσαλικίδης έχει διορίσει στην Ελλάδα δικηγόρο, ο οποίος έθεσε θέμα δικαιοδοσίας, εξ ου και η επιστολή Νάση προς τη Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποστάληκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης απ’ ευθείας στις δικαστικές Αρχές της Ελλάδος για να εκτελεστεί. Στην περίπτωση που δεν γίνει τούτο, τότε το θέμα θα οδηγηθεί σε άλλο επίπεδο, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

Σχετικά άρθρα:

Κατατέθηκαν τα οκτώ κατηγορητήρια για την τραγωδία στο Μαρί (12/03/2012)Πρώτη δικάσιμος σήμερα για την τραγωδία στο Μαρί (23/04/2012)Ένταλμα σύλληψης για τον τέως αρχηγό της Ε.Φ. (24/04/2012)Μόνο για την Κύπρο ισχύει το ένταλμα σύλληψης για τον Π.Τσαλικίδη (24/04/2012)Ένταλμα σύλληψης του Π.Τσαλικίδη για την τραγωδία στο Μαρί (10/05/2012)
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ