2012-05-11 09:55:45
Φωτογραφία για Σε πρόγραμμα λιτότητας μπαίνει και το ίδιο το... ΔΝΤ!
Προϋπολογισμούς λιτότητας και μειώσεις μισθών δεν συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μόνο στα κράτη που του απευθύνονται, αλλά και στον ίδιο του τον... εαυτό. Το Ταμείο, ενέκρινε την Πέμπτη έναν προϋπολογισμό λιτότητας, με πάγωμα των μισθών, περιοριστικά μέτρα και κλείσιμο του μόνιμου γραφείου του ΔΝΤ στη Αργεντινή.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωση πως το διοικητικό συμβούλιό του ενέκρινε ένα προϋπολογισμό 997 εκ. δολαρίων για το 2012-2013 (Μάιος-Απρίλιος), αυξημένο κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο. Βέβαια, όπως το ίδιο το Ταμείο επισημαίνει, «λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει».

Πάντως, το πιο αξιοσημείωτο γεγονός στον προϋπολογισμό αυτό είναι το πάγωμα των μισθολογικών δεικτών για τους εργαζομένους του ΔΝΤ, πάγια πρακτική - σύσταση του Ταμείου προς τα κράτη που του απευθύνονται για βοήθεια. Η απόφαση αυτή ελήφθη το Μάρτιο από το διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών.


Η απόφαση, πάντως, την οποία πήρε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων του. «Οι μισθοί είναι σταθεροί εξαιτίας μιας μαθηματικής φόρμουλας, όμως σ' αυτό τον οίκο των οικονομολόγων, πολλοί έχουν την εντύπωση πως πρόκειται για αδικία επειδή ο πληθωρισμός δεν είναι μηδενικός», διευκρίνισε πηγή από το ΔΝΤ.

Η πρόταση του προϋπολογισμού δείχνει επιπλέον τη σημαντική αύξηση του ατομικού φόρτου εργασίας τα τρία τελευταία χρόνια. Οι ώρες εργασίας υπερβαίνουν τα «φυσιολογικά ωράρια» κατά 12,7% στο σύνολο του προσωπικού και κατά 16,5% στις πιο εκτεθειμένες υπηρεσίες (διεύθυνση Ευρώπης, νομική υπηρεσία, εξωτερικές σχέσεις κλπ.). Επίσης οι εργαζόμενοι παίρνουν όλο και λιγότερη άδεια.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για να μειώσει τα κόστη, όπως την κατάργηση τον Απρίλιο της μόνιμης αντιπροσωπείας του στο Μπουένος Άιρες, την αναστολή της εξαμηνιαίας περιφερειακής έκθεσης για τη συγκυρία στην Ευρώπη, δεδομένης της ποσότητας των κειμένων που είναι αφιερωμένα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, ή ακόμη την κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων από νωρίτερα ώστε η τιμή τους να είναι μειωμένη.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ