2012-05-11 10:55:17
Φωτογραφία για Β.ΣΟΙΜΠΛΕ: Ήμασταν γενναιόδωροι με την Ελλάδα – Μπορούμε και χωρίς αυτήν
Την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ δείχνει, για άλλη μια φορά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δε θα... στενοχωρηθεί αν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση.

«Η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

«Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα», λέει ο Σόιμπλε, που πάντως σπεύδει να διευκρινίσει ότι η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Υπό τον όρο, βέβαια, «να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζει ανόητο τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι είναι ανοησία να λες πως υπάρχει εύκολος δρόμος, χωρίς σκληρά μέτρα, για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.

«Τα κράτη της Ευρώπης και οι ιδιώτες πιστωτές ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι προς την Ελλάδα
. Κάναμε ό,τι είναι δυνατό. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι από την πλευρά της πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι επικίνδυνο να παραπλανάς τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει άλλος, πιο εύκολος δρόμος, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να εξυγιανθεί, αποφεύγοντας κάθε σκληρό μέτρο. Αυτό είναι ανοησία», λέει.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. «Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι κι η ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική» τονίζει.

«Η κρίση έδειξε πως, όταν πρέπει να δράσει γρήγορα, η Ευρώπη μπορεί να το κάνει (...) Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι λάθος», κατέληξε.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ