2012-05-11 11:07:56
Φωτογραφία για Τοπίο στην ομίχλη για την... «ενωμένη» κεντροδεξιά...!!!
Στη Συγγρού δεν έχουν φθάσει ακόμα θετικά μηνύματα μετά το κάλεσμα του κ. Σαμαρά - Την Παρασκευή συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ.

Θολό παραμένει το τοπίο στην κεντροδεξιά παράταξη, μετά το κάλεσμα του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά για συστράτευση από δυνάμεις του χώρου, εντός και εντός Βουλής.

Στη Συγγρού δεν έχουν φθάσει ακόμα θετικά μηνύματα, μετά το κάλεσμα του κ. Σαμαρά για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου που θα εκφράζει η ΝΔ που ηγείται έναντι του βασικού πολιτικού αντιπάλου πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί πως επιδιώκει να δημιουργήσει ένα αντιευρωπαϊκό αριστερό μέτωπο.

Η επιφυλακτικότητα, η δυσπιστία και η αρνητική διάθεση κυριαρχούν από τους προέδρους των άλλων κομμάτων της ευρύτερης παράταξης, την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (Δημοκρατική Συμμαχία) και τους κ.κ. Γ. Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) και Στ. Μάνο (Δράση), ενώ δεν συζητά καν ο κ. Θ. Τζήμερος (Δημιουργία Ξανά).


Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον κ. Σαμαρά, μετά το ισχυρό εκλογικό σοκ της 6ης Μαϊου, η επανένωση της κεντροδεξιάς είναι μονόδρομος και αποτελεί την ασφαλή δίοδο για μια καλύτερη μέρα της παράταξης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα το άνοιγμα στην κεντροδεξιά.

Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, παρά την αδιαφορία και τα υπαινικτικά σχόλια που διαπιστώνουν, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες ώρες, κυρίως πριν από την αυριανή πρωινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Οι πλέον αισιόδοξοι μιλάνε για «την ώρα του Σαμαρά να μεταμορφώσει και πάλι το κόμμα σε παράταξη», χωρίς να υποτιμούν βεβαίως τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς (π.χ. «ο λαός σου ζήτησε να τα αλλάξεις όλα και όχι να φέρεις πίσω την Ντόρα» υπογράμμισε ο κ. Φ. Κρανιδιώτης) που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις επόμενες κινήσεις του.

Η πορεία προς τις νέες – πιθανότατα – εκλογές θα σηματοδοτήσει για τη Ν.Δ. την αναγέννηση της παράταξης με τους όρους που επιθυμεί η ηγεσία της, λένε στη Συγγρού και επιμένουν ότι δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί η στρατηγική του κ. Σαμαρά.

Το μεγάλο ζητούμενο για τον πρόεδρο της Ν.Δ.. είναι η δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος έξω από τα στενά κομματικά όρια καθώς θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή με το ΠαΣοΚ κατακερματισμένο, η κεντροδεξιά σε όλες τις εκφράσεις της είναι πλειοψηφία στη χώρα μας.

Επί της ουσίας το σύνθημα του προέδρου της Ν.Δ. είναι «να πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές» και αυτό εξυπηρετεί τον στόχο της διεύρυνσης προς πάσα κατεύθυνση, ενώ φιλοδοξία κ. Σαμαρά είναι, παρά τα λάθη του παρελθόντος, να εκφράσει την κεντροδεξιά παράταξη χωρίς όρια ένθεν και ένθεν.

Για την ηγεσία της Ν.Δ. πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την πανστρατιά, στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Σαμαράς και προεκλογικά, αλλά όπως εξηγούν σύμβουλοί του, όπως ο κ. Δ. Σταμάτης, «η βάση στον χώρο της κεντροδεξιάς, ο απλός πολίτης δεν είχε συνειδητοποιήσει πού πάμε ακριβώς».

Η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος ασφαλώς προσκρούει στην επιφυλακτική – μερικές στιγμές ακόμα και αρνητική – στάση των άλλων ενοίκων της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας», των κ.κ. Μάνου και Καρατζαφέρη και της κυρίας Μπακογιάννη.

Εκτός σχεδιασμού βρίσκεται ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Π. Καμμένος, όχι όμως και βουλευτές του κόμματός του, που κατηγορεί για δοσίλογους και προδότες τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, ενώ έχει πει ότι «ούτε νεκρός» δεν συνεργάζεται με τον κ. Σαμαρά.

Η συζήτηση για το μέτωπο της κεντροδεξιάς έχει διαφορετικές αναγνώσεις από σειρά στελεχών και η πιο ενδιαφέρουσα κατατέθηκε την Τετάρτη στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. από τον ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκο που σημείωσε, δείχνοντας και τον δρόμο, πως γίνονται οι συνεργασίες και πως επαναπροσδιορίζεται η ιδεολογική γραμμή του κόμματος: «Η μεγάλη κεντροδεξιά δεν μπορεί να είναι αμφικτιονία ή ομοσπονδία προσώπων, αλλά αποτέλεσμα συμφωνίας επί μιας καθαρής ιδεολογικής πλατφόρμας. Εάν δεν γίνει αυτό θα δοθεί η εντύπωση πως πάμε πάλι σε συμφωνίες προσώπων και συνεννοήσεις κορυφής».

Σιωπηλή και με ερωτηματικά η Ντόρα στην Κρήτη

Στάση αναμονής τηρεί η κυρία Μπακογιάννη που θα βρίσκεται έως την Κυριακή στην Κρήτη (μετέβη στα Χανιά για την ταφή της μητέρας της), που λέγεται ότι δεν έχει πειστεί για την ειλικρίνεια του κ. Σαμαρά, αν και λόγω της κηδείας της Μαρίκας Μητσοτάκη, δεν είχε τον νου της στις διεργασίες στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Πάντως, πολλοί θεωρούν ότι αυτές τις ημέρες, παρά το οικογενειακό πένθος, θα έχει την ευκαιρία στα Χανιά να σκεφθεί και να συζητήσει και με τον πατέρα της, τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για τις επόμενες κινήσεις της. Δεν αποκλείεται όμως να συνομιλήσει για τις επόμενες κινήσεις και με τον αδελφό της κ. Κυρ. Μητσοτάκη που βρίσκεται στην Αθήνα

Από τη Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρουν, ότι εάν δεν «δουν κάτι συγκεκριμένο και μεταρρυθμιστικό» δεν μπορούν να τοποθετηθούν και επισημαίνουν πως το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά πρέπει να λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προτάσεις.

Δεν αποκλείει τίποτα ο Καρατζαφέρης

Παρά την πρώτη αρνητική αντίδραση του προέδρου του ΛΑΟΣ που επιτέθηκε με ένταση στον κ. Σαμαρά, επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό προδότης, πολλά μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες ώρες, καθώς καταγράφονται κινήσεις στο παρασκήνιο.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ανεξάρτητα από την πικρία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και δεν θεωρείται από τους πολιτικούς αρχηγούς που κινείται ανεύθυνα, ενώ και από τη Συγγρού κρίνεται αναγκαία η επιστροφή του στο κόμμα, του οποίου επί μακρόν υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος.

Υπό αυτή την παραδοχή, κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. δεν αποκλείουν όταν γίνει το τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά να υπάρξει μια πιο ήπια και δεκτική στάση από τον κ. Καρατζαφέρη και σε μια κατ' ιδίαν συνάντησή τους, όπου θα συνομιλήσουν με «ανοικτά χαρτιά», να δώσουν τα χέρια.

Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ο κ. Γ. Κύρτσος έδωσε το στίγμα, λέγοντας: «Τίποτα δεν αποκλείουμε. Εμείς είμαστε ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί ορίζοντες».

Όμως, υπάρχει και το επιχείρημα ότι ο ΛΑΟΣ πρέπει να ανασυνταχθεί, να αλλάξει τακτική, ώστε να κρατήσει τις δυνάμεις του και να βρεθούν οι εκατοντάδες ψήφοι που λείπουν για να κερδίσει το εισιτήριο για τη Βουλή.

Το αίνιγμα Μάνος

Αισιοδοξία υπάρχει στη Ν.Δ. για την προοπτική συνεργασίας με τον κ. Μάνο, αν και ο ίδιος λέει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι είναι πιο εύκολο και λογικό να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη, παρά με τον κ. Σαμαρά.

Αν και την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δράσης έβαλε θέμα αξιοπιστίας του ιδίου του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι επί των ημερών του διαλύθηκε η Ν.Δ., έμπειρα στελέχη υπογραμμίζουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Η Κεντρική Επιτροπή της Δράσης εξουσιοδότησε τον κ. Μάνο να κινηθεί στην κατεύθυνση ενός φιλευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού μετώπου με κεντρώα χαρακτηριστικά και αρκετοί στη Ν.Δ. επιμένουν ότι οι πόρτες δεν έκλεισαν.

Όμως ο κ. Μάνος με πρωινή παρέμβασή του (Σκάι) έστειλε μήνυμα στη Ν.Δ., τονίζοντας πως το κάλεσμα του κ. Σαμαρά δεν ήταν μια πρόσκληση, αλλά μια τυπική επιθυμία του και προέβλεψε ότι μετά τις ενδεχόμενες νέες εκλογές, τα λεγόμενα δυο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠαΣοΚ, μπορεί να μην υπάρχουν.

«Το πρόβλημα δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η πλήρης διάλυση της ΝΔ και του ΠαΣοΚ» ανέφερε ο κ. Μάνος και επέμεινε πως η Δράση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μεταρρυθμιστικό μέτωπο με κόμματα που θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Μάλιστα γνωστοποίησε πως ήδη υπάρχει συνεννόηση με την κυρία Μπακογιάννη και σημείωσε ότι θα μπορούσε να δεχθεί και στελέχη της ΝΔ στην προσπάθεια αυτή.

Ο Συνασπισμός της κεντροδεξιάς

Οι ζυμώσεις προχωρούν στο εσωτερικό της Ν.Δ. και έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά συνασπισμός της κεντροδεξιάς παράταξης.

Σε μια χρονική στιγμή που ορισμένα στελέχη και βουλευτές, όπως οι κ.κ. Μ. Βαρβιτσιώτης και Ευ. Αντώναρος, (επιτίθενται μέσω twitter σε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «οι αρχιτέκτονες του πολιτικού και εκλογικού φιάσκου παραμένουν ανενόχλητοι στον 3ο όροφο της Συγγρού») ζητούν διευρυμένο συνέδριο της ΝΔ, άλλοι προκρίνουν τον συνασπισμό.

Πώς το ορίζουν αυτό; Επικεφαλής της εκλογικής προσπάθειας θα τεθεί η Ν.Δ. και θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, ως συνεργαζόμενοι ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση, που θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, καθώς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά ο κ. Καμμένος είναι αρνητικός.

«Με αυτόν τον τρόπο ο χώρος θα κατέλθει στις εκλογές πολιτικά συντεταγμένος και το άθροισμα των δυνάμεων θα είναι πιο ισχυρό στις κάλπες καθώς θα αφορά δυνάμεις και όχι πρόσωπα» σημειώνει σε άρθρο του ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου, κ. Π. Αμυράς, της παραταξιακής εφημερίδας, που μαζί με τη Δημοκρατία και τον Αδέσμευτο ζητάνε με παρεμβάσεις τους να προχωρήσει η διαδικασία επανένωσης της παράταξης.

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τις εξελίξεις κατέθεσε ο πρώην υπουργός και επί σειρά ετών κεντρικό στέλεχος της κεντροδεξιάς ο κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλος που σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση του κόσμου της μετριοπαθούς και συνετής κεντροδεξιάς.

«Η Ν.Δ. είναι ολοφάνερο πως έχει σχεδόν κλείσει τον πολιτικό της κύκλο. Κάποιοι άλλοι, καινούργιοι και γνήσιοι μεταρρυθμιστές, θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος του νέου αυτού αγώνα» υπογραμμίζει με άρθρο του στην «Εστία», ενώ την επομένη των εκλογών στην προσωπική του ιστοσελίδα, ανέφερε ότι για να υπάρξει σταθερότητα με προοπτική είναι απαραίτητη η επανασυγκόληση του κεντροδεξιού χώρου, με την αποχώρηση των σημερινών ηγεσιών και την προβολή μιας καινούργιας προσωπικότητας. 

 

Πηγή / tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ