2012-05-11 14:53:13
Φωτογραφία για Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος Να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock για τις τράπεζες ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Να δοθούν τώρα στη δημοσιότητα, τόσο τα στοιχεία της έρευνας που διενέργησε η εταιρεία BlackRock για την κατάσταση κάθε ελληνικής τράπεζας, όσο και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες τιμές, για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, που έχει, και πρόκειται να, ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ζήτησε με ερωτήσεις του στον επίτροπο Όλι Ρεν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, στην απάντηση του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Ρεν:

«- πρώτον, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση της BlackRock, τονίζοντας ότι «οι ζητούμενες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών για ολόκληρο το έτος 2011 και

- δεύτερον, επικαλείται λόγους "ευαισθησίας" και "εμπιστευτικότητας" των πληροφοριών για να μη δημοσιοποιήσει τις εκτιμώμενες τιμές των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας, ότι "η εκτιμώμενη τιμή κάθε περιουσιακού στοιχείου αποτελεί ευαίσθητη πληροφορία καθότι επηρεάζει την αγορά και, για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκαλύψει τις εκτιμώμενες τιμές που της διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών και/ή το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΠΣΕΔ) σχετικά με τις εκτιμήσεις των τιμών"».

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενώ έμειναν απολύτως ασχολίαστες οι προτάσεις Τσίπρα, δηλαδή τα 5 σημεία που ανακοίνωσε όταν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, στα οποία ζητούσε, μεταξύ άλλων, την άμεση ακύρωση εφαρμογής του Μνημονίου και απαιτούσε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock, αποδεικνύεται, μετά και από τις απαντήσεις του κ
. Ρεν, ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη.

Τα κόμματα του Μνημονίου κρατούν ως μυστικό τις πραγματικές ζημιές των τραπεζών -που λίγες μέρες πριν τις εκλογές πήραν στα τυφλά 18 δις ευρώ άνευ όρων- αλλά και τον κατάλογο με τις εκτιμώμενες αξίες των δημοσίων επιχειρήσεων και των άλλων περιουσιακών στοιχείων, που πρόκειται να ξεπουλήσουν, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό γίνεται για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που έχουν συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία αυτά τα οποία δεν δίνουν στον ελληνικό λαό και στα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως απαντάει ο ίδιος ο κ. Ρεν, έχουν ήδη σταλεί στην Κομισιόν, και προφανώς και στο ΔΝΤ».

Οι πλήρεις απαντήσεις

Οι πλήρεις απαντήσεις είναι οι εξής:

EL

E-003007/2012

Απάντηση του κ. Rehn

εξ ονόματος της Επιτροπής

(7.5.2012)

Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, έχουν διαθέσει άφθονους πόρους προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Όντως, εκτιμούμε ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι θεσμικοί ομόλογοί μας και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Πρωταρχικός στόχος κατά τον σχεδιασμό του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης υπήρξε η βελτιστοποίηση των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει στις τράπεζες, μέχρι το τέλος Απριλίου, συγκεκριμένες προθεσμίες για την αναζήτηση κεφαλαίων στην αγορά. Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα κινήσουν τις πρακτικές διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής για την έγκριση των προνομιούχων μετοχών ως μέτρου κρατικής στήριξης των τραπεζών, οι τράπεζες που ωφελούνται από αυτά τα μέσα καλύπτονται από απαγόρευση διανομής μερισμάτων και δεν δύνανται να καταβάλουν πρόσθετες αποδοχές (bonus).

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) έχουν ήδη διενεργήσει ή βρίσκονται στη διαδικασία να διενεργήσουν πράξεις διαχείρισης παθητικού, με τις οποίες εξαγοράζουν τα υβριδικά κεφαλαιακά τους μέσα, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των κύριων βασικών κεφαλαίων (core tier 1). Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει κάποιο περιθώριο να προωθηθούν και περαιτέρω πράξεις αυτού του είδους.

Όσον αφορά τα ερωτήματά σας σχετικά με την κλίμακα και την έκταση του PSI και τις ζημίες του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, οι ζητούμενες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές μέχρι τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων των τραπεζών για ολόκληρο το έτος 2011.

EL

E-003005/2012

Απάντηση του κ. Rehn

εξ ονόματος της Επιτροπής

(7.5.2012)

Όπως θα αντιλαμβάνεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, η εκτιμώμενη τιμή κάθε περιουσιακού στοιχείου αποτελεί ευαίσθητη πληροφορία καθότι επηρεάζει την αγορά και, για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκαλύψει τις εκτιμώμενες τιμές που της διαβίβασαν το Υπουργείο Οικονομικών και/ή το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΠΣΕΔ) σχετικά με τις εκτιμήσεις των τιμών.

Ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων έχει δημοσιοποιηθεί και το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου μπορεί να ανατρέξει στην τελευταία αναθεώρηση του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στην ακόλουθη διεύθυνση στο Διαδίκτυο, και ειδικότερα στις σελίδες 31-33 και 118:

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2012/op94_en.htm.

http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4719833 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ