2012-05-11 17:18:06
Φωτογραφία για Καμπανάκι από τους τραπεζίτες για τους... αφηρημένους πελάτες τους
Πίεση προς κάθε κατεύθυνση, για τη συγκρότηση κυβέρνησης σωτηρίας, ασκούν τις τελευταίες ώρες με κάθε μέσο που διαθέτουν, στα πολιτικά κόμματα οι φορείς που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Και δεν είναι μόνο οι ανοικτές επιστολές, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, αλλά και μια σειρά από επιμέρους ενέργειες, στις οποίες προβαίνουν, προκειμένου να καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο κατανοητό και εύληπτο το μήνυμα τους. Οι τραπεζίτες, για παράδειγμα, με όσους συνομιλούν, επισημαίνουν τον κίνδυνο ακόμα και μιας ενδεχόμενης γενικευμένης στάσης πληρωμών, από δανειολήπτες οι οποίοι προσδοκούν έως και διαγραφή χρεών κι εξ αυτού του λόγου έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, των καρτών τους κλπ.

Το φαινόμενο, όπως λένε, επεκτείνεται ακόμα και στις τάξεις των πελατών τους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζουν ακόμα τόσο σοβαρό πρόβλημα και μπορούν, επίσης αποδεδειγμένα, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους
. Η «εύκολη λύση» την οποία έχουν βρει πολλοί, είναι αυτή του Ειρηνοδικείου, στο οποία καταφεύγουν αρκετοί πελάτες τους, ζητώντας να μειωθεί το δάνειο ή αν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, λόγω φόρτου εργασίας, οι δικάσιμοι προσδιορίζονται ακόμα και μετά από τρία χρόνια! Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός των προσφευγόντων, έως τότε, να μην πληρώνει τις δόσεις του, δημιουργώντας ένα κλίμα στάσης.

Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι τραπεζίτες ότι μπορεί να γενικευθεί, χωρίς να στηρίζεται πουθενά. Κι αυτό γιατί ο νόμος είναι σαφής: προβλέπει απαλλαγή από τις υποχρεώσεις, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, με εξαιρετικά αυστηρούς όρους. Γι αυτό και η διαγραφή είναι σπάνια. Που σημαίνει ότι στο τέλος ο μόνος χαμένος της υπόθεσης κινδυνεύει να είναι ο …δανειολήπτης.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ