2016-01-28 09:50:21
Φωτογραφία για ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Την πρώτη τριμερή συνάντηση κορυφής ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ φιλοξενεί σήμερα Πέμπτη η Λευκωσία, σηματοδοτώντας έτσι και την επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών χωρών. Κατά το πρότυπο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, μετά τη συνάντηση, οι τρεις ηγέτες θα υπογράψουν την κοινή διακήρυξη της Λευκωσίας, που θα θέτει συγκεκριμένους υλοποιήσιμους στόχους για τη συνεργασία. Οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Μπεντζαμίν Νεντανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης θα ορίσουν μια Επιτροπή, από στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών, τα οποία θα αναλάβουν και την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην συνάντηση οι τρεις ηγέτες θα εστιάσουν κυρίως στην ενεργειακή συνεργασία, ωστόσο θα συζητήσουν και θέματα μεταφορών, τουρισμού, υδάτινων πόρων, ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αναμένεται επίσης να ορίσουν και την επόμενη συνάντηση της τριμερούς, που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα. Επίσης, στο πλαίσιο της τριμερούς θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων. 


Το πρωί, και πριν από την τριμερή, θα προηγηθούν συναντήσεις σε διμερές επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και Ισραήλ και Κύπρο, στις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για την πορεία του Κυπριακού, ενώ θα συζητηθούν θέματα αμυντικής συνεργασίας. Η Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έφθασε στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης από το Τελ Αβίβ, όπου συμμετείχε στις εργασίες του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, κ.κ. Τσίπρας και Νετανιάχου έκαναν κοινές δηλώσεις στις οποίες εξήραν το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών. Ο κ. Νετανιάχου έδωσε έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, σημειώνοντας πως αυτό αφορά στο φυσικό αέριο αλλά και στη διασύνδεση της Ελλάδας και της Κύπρου με ένα καλώδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στην εξαγωγή φυσικού αερίου μέσα από ηλεκτρική ενέργεια.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ