2012-05-12 08:31:05
Φωτογραφία για Μήπως οι τυφλές βόμβες στη Συρία βολεύουν το καθεστώς του Ασαντ; Το BBC «βλέπει» έργο των μυστικών υπηρεσιών του
Τοπίο καταστροφής στη Δαμασκό από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων κοντά σε κτήριο των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών

Το ενδεχόμενο οι τυφλές βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν την Πέμπτη τη Δαμασκό προκαλώντας δεκάδες νεκρούς να είναι έργο των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ εξετάζει με άρθρο του στην ιστοσελίδα του BBC ο Σασάνκ Τζόσι, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute.

«Πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πληξει τη Δαμασκό τους τελευταίους δύο μήνες, περιπλέκοντας περισσότερο την ισχνή και ίσως απατηλή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και το ειρηνευτικό σχέδιο που επιβλέπει ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν» γράφει ο αναλυτής. Και τονίζει: «Ο χρόνος εκδήλωσης αυτών των επιθέσεων είναι πράγματι ύποπτος. Η επίθεση του Δεκεμβρίου έγινε αμέσως μετά την άφιξη στη Συρία ομάδας παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου. Οι τελευταίες επιθέσεις έγιναν μία μέρα μετά την έκρηξη βόμβας που λίγο έλειψε να πλήξει ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση ίσως επιδιώκει να αποθαρρύνει τους ξένους παρατηρητές από το να ταξιδεύουν πολύ ελεύθερα ή από το να έρχονται περισσότεροι ξένοι στις αποστολές τους όπως επιθυμεί ο νυν ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν».


Το καθεστώς της Δαμασκού έχει υποστηρίξει ότι ορισμένες επιθέσεις «είναι έργο της αλ Κάιντα με αμερικανο-σιωνιστική υποστήριξη». Αξιζει να σημειωθεί ότι ο αναλυτής, αν και υπενθυμίζει ότι «η αλ Κάιντα δεν έχει ιστορία επιθέσεων επί συριακού εδάφους», δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μέλη της οργάνωσης που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν να δρουν πράγματι στη Συρία καθώς κλιμακώνεται η αντικαθεστωτική εξέγερση.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι», σημειώνει, «που κάθε άλλο παρά βλέπουν με συμπάθεια την κυβέρνηση της Συρίας, εκτιμούν ότι μαχητές συνδεόμενοι με την αλ Κάιντα του Ιράκ ευθύνονται για παλαιότερες βομβιστικές επιθέσεις στη Δαμασκό και το Αλέπο, κάτι που ενισχύεται από την μέθοδο και τους στόχους αυτών των επιθέσεων. Η αλ Κάιντα και οι συνδεδεμένες με αυτήν ομάδες έχουν και το κίνητρο και την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την σύγκρουση των κοινοτήτων στη Συρία όπως έκαναν στο Ιράκ το 2006».

http://www.tovima.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ