2012-05-12 10:48:45
Φωτογραφία για Επιστρέφουν οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι
Σε τουλάχιστον 80 ισπανικές πόλεις – ανάμεσά στους η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη – αναμένεται να συγκεντρωθούν το απόγευμα οι ισπανοί Αγανακτισμένοι, ένα χρόνο μετά τη «γέννηση» του κινήματος στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες και θα ολοκληρωθούν στις 15 Μαΐου, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Σκοπός τους να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την οικονομική ανισότητα. Η ανεργία στην Ισπανία έχει φτάσει το 24,4% (52% ανάμεσα στους νέους) και μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ύψους 30 δισ. ευρώ.

Πάντως όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Αγανακτισμένοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν στη Μαδρίτη την ισχυρή αντίσταση της αστυνομίας, η οποία είναι αποφασισμένη να μην τους επιτρέψει να καταλάβουν, όπως πέρυσι, την πλατεία.


Οι αρχές τους έχουν δώσει την άδεια να χρησιμοποιήσουν την Πουέρτα δελ Σολ για να πραγματοποιήσουν εκεί μία πεντάωρη συνέλευση το Σάββατο και δεκάωρες συνελεύσεις τις υπόλοιπες τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τις αρχές αναφέρει το skai.gr, θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την πλατεία μέχρι τις 10 το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο, οι Αγανακτισμένοι σκοπεύουν να μείνουν εκεί μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε θα κρατήσουν ενός λεπτού σιγή.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε πως η κυβέρνηση πρόκειται να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου και ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να μείνουν περισσότερο από το χρονικό όριο το οποίο έχουν προκαθορίσει οι αρχές.

Όπως είπε, αν αποφασίσουν να μείνουν παραπάνω, αυτό θα σημαίνει παραβίαση του νόμου και των δικαιωμάτων των άλλων πολιτών.

Η περσινή εκπρόσωπος τύπου των Αγανακτισμένων Νοέλια Μορένο, δήλωσε ότι ο κίνημα συνεχίζει να υπάρχει, παρά τη σιωπή του. Όπως είπε, μπορεί να μην βρίσκεται στους δρόμους, αλλά βρίσκεται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τσίπρα θα ξαναψηφίσω!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τσίπρα θα ξαναψηφίσω!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ