2016-03-02 15:47:18
Φωτογραφία για Προβληματισμός και αντιδράσεις για το Π.Δ. του Κυπαρισσιακού Κόλπου
Με έντονη επιφυλακτικότητα και προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι... αιρετοί της Ηλείας και της Μεσσηνίας το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, που αναρτήθηκε προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για 15 ημέρες.

Το Προεδρικό Διάταγμα οριοθετεί την Περιοχή Προστασίας της Φύσης στη χερσαία και την υδάτινη περιοχή που περιλαμβάνει τις εντός των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και του Δήμου Τριφυλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός των ορίων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εκτός ορίων οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων. Δημιουργεί τρεις βασικές ζώνες.

Η πρώτη (ΠΠΦ-1) είναι οι «Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού-Νέδας έως το ρέμα Μπραζέρι, η δεύτερη οι «σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση» (ΠΠΦ-2) στις οποίες περιλαμβάνονται οι εκτάσεις της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας, ενώ στη «θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας» (ΠΠΦ-3) εντάσσεται και το οικοσύστημα του Καϊάφα.


Οι βασικές απαγορεύσεις που προβλέπει το Π.Δ. (σελ.18) είναι σε Οργανωμένους Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων και τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, ενώ απαγορεύονται η θανάτωση, η σύλληψη, η αιχμαλωσία και οποιαδήποτε μεταχείριση των ειδών πανίδας, καθώς και η συλλογή αυγών προστατευόμενων ειδών εκτός εάν οι δράσεις αυτές εξυπηρετούν σκοπούς επιστημονικής έρευνας ή σκοπούς διατήρησης προστατευόμενων ειδών, κατόπιν ειδικής έγκρισης από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης απαγορεύονται η συλλογή φυτών και σπόρων, η κοπή, εκρίζωση, υλοτομία, κάψιμο και γενικά η με κάθε τρόπο νέκρωση δεντροστοιχιών, θαμνοστοιχιών και μεμονωμένων δέντρων και θάμνων που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις εκτός εάν περιλαμβάνονται σε επιτρεπόμενες δράσεις από το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης ή για λόγους ασφαλείας, κατόπιν ειδικής άδειας.

Όσον αφορά το κυνήγι, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει απαγόρευση στις δύο πρώτες ζώνες (ΠΠΦ-1 και ΠΠΦ-2), οι οποίες καλύπτουν αξιοσημείωτο κομμάτι της περιοχής Κρεστένων- Ζαχάρως, κάτι που αναμένεται να επιφέρει σοβαρές ενστάσεις από τους κυνηγετικούς συλλόγους.

Χθες το Δικτύο των Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης, με θέμα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τον καθορισμό χρήσεων και τους όρους δόμησης στην περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Δυστυχώς δεν κληθήκαμε στην συνάντηση αυτή και δεν είχαμε ως σήμερα αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο του σχεδίου. Απαιτούμε πρός τούτο: Α. Την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων στις έδρες όλων των εμπλεκόμενων δήμων με την παρουσία εκπροσώπων και στελεχών του Υπουργείου. Η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη. Β. Τη συνάντηση με τον Υπουργό με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Το όραμα των Δήμων μας για την περιοχή μας και τις κοινωνίες μας συμπυκνώνεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που: Εισάγει μέτρα προστασίας της χλωρίδας, της πανίδας και του ιστορικού και πολιτιστικού κεκτημένου με βάση τις προτάσεις που ήδη αναλυτικά έχουν εκπονηθεί από τους Δήμους μας. Προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και ρυθμίζει τα ειδικότερα θέματα χωροταξίας, χρήσεων γης, οικισμών κλπ με τρόπο διαφανή και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δίχως οριζόντιες απαγορεύσεις και ισοπεδωτικές λογικές που στη τραγική συγκυρία που βιώνει η χώρα θα αποτελούν την χαριστική βολή στο μέλλον της περιοχής. Αναδεικνύει την προοπτική της περιοχής στο τρίπτυχο τουρισμός- παροχή υπηρεσιών- αγροτική παραγωγή, ως κινητήριους μοχλούς της τοπικής οικονομίας, υποστηρίζοντας αλλά και ελέγχοντας τις σχετικές επενδύσεις. Διεκδικεί την καθοριστική συμμετοχή των Δήμων σε κάθε φορέα διαχείρισης του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της περιοχής».

Σάκης Μπαλιούκος, δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

«Είμαστε σε ανίχνευση του σχεδίου που έχει δοθεί σε διαβούλευση για να τοποθετηθούμε μέσω του δημοτικού συμβουλίου. Με βάση την πρώτη εικόνα που σχηματίζουμε, θεωρώ ότι είναι καταστροφή για την περιοχή. Eίναι μεγάλοι οι περιορισμοί και ανιχνεύουμε κατά πόσον αγγίζει και τους ζωτικούς χώρους εντός των οικισμών. Όταν θα έχουμε πλήρη ενημέρωση, θα γίνει και δημοτικό συμβούλιο»

Νίκος Φάμελος, δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας

Εξετάζουμε τις παραμέτρους για τις οποίες θα δοθούν πλήρεις απαντήσεις από τα δημοτικά συμβούλια, έχοντας επικεντρωθεί στην περιοχή του Καϊάφα. Δεν πιστεύω ότι είναι επαρκής ο χρόνος των 15 ημέρων για τη διαβούλευση. Μας ικανοποιεί σε πρώτη φάση το ότι δεν είναι Εθνικό Πάρκο αλλά θέλουμε να δούμε πιο αναλυτικά το περιεχόμενο του προσχεδίου του προεδρικού Διατάγματος.

Ευθ. Κοτζιάς, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Είναι σημαντικό το ότι δεν θα γίνει εθνικό πάρκο, κάτι που θα σήμαινε πολλούς περιορισμούς. Μετά την τελευταία συνάντηση στην Κυπαρισσία, πήραμε την απόφαση να προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση της προστασίας της ακτής με την ταυτόχρονη παροχή της δυνατότητας στους ανθρώπους που ζουν εκεί, να αναπτύσσουν ήπιες δραστηριότητες».

Παν. Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας

«Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης παρουσίασε το σχέδιο του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο χωρίς ποτέ να συζητήσει με τους Δήμους ούτε και να λάβει υπόψη του την άποψη και την επιθυμία της κοινωνίας των ανθρώπων και κατοίκων της περιοχής. Με πολλή δόση τρόμου και απειλών για καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μιας Ευρώπης που έχει χάσει προ πολλού τον ανθρωπισμό της, όπως τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν, το σχέδιο του Π.Δ. αποτελεί το προϊόν αποκλειστικής συνεργασίας με τους φορείς που καταγγέλλουν και διασύρουν τη χώρα μας στους δικαστές μας. Έτσι, αποφασίστηκε να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, αλλά, κυρίως, να του στερήσει, όχι πλέον το δικαίωμα της ελπίδας, μιας και αυτή έχει από καιρού προδοθεί, αλλά και αυτής ακόμα της φυσικής παρουσίας του. Ζητάμε για το λόγο αυτό: Την εξασφάλιση ικανού χρόνου διαβούλευσης, 45 με 60 ημέρες. Την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων στις έδρες όλων των εμπλεκόμενων Δήμων. Η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη με την παρουσία απαραίτητα και του υπουργείου. Συνάντηση με τον υπουργό μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τη συνδιαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Αλλά το υπουργείο, κυρίως, αναζητά ΜΚΟ να αναλάβει τους ανθρώπους. Η πρόταση αυτή, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Γαβ. Λιατσής, δήμαρχος Πύργου

«Δεν έχω διακρίνει από τον κ. Τσιρώνη ότι βγάζει ακρότητες. Αν το ήθελε με το έτσι θέλω να το περάσει, θα το έκανε. Εμείς θα προσέλθουμε στη διαβούλευση και πιστεύω ότι θα συνεννοηθούμε, με δεδομένο ότι κατάγεται κι από εδώ. Βέβαια, ακραία συμφέροντα χωρίς λογική στην εξυπηρέτηση πολιτών αλλά μόνο συγκεκριμένων επιχειρηματιών, δεν τα υιοθετώ. Όσον αφορά εμάς, είδα ότι πάμε σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ό,τι έχει χτιστεί με τις ευλογίες και τη μακροχρόνια ανοχή του κράτους, είμαι υπέρ της νομιμοποίησης παρά υπέρ της κατεδάφισης».

Γ. Γεωργιόπουλος, αντιπερ/ρχης Ηλείας,

«Θέλουμε να το δούμε το σχέδιο, έχουμε άποψη και την έχουμε καταθέσει στον υπουργό. Ο Κυπαρισσιακός δεν μπορεί (χερσαία ζώνη και οικισμοί και η παραγωγική γη) δεν μπορεί να μεταβληθεί σε έρημο τοπίο εξαιτίας ολοκληρωτικών απόψεων. Ναι στην προστασία της φύσης, όχι στη τσιμεντοποίηση αλλά ναι στην ανάπτυξη. Είναι θεμιτή η προστασία της φύσης αλλά δεν γίνεται να προστατεύονται μόνο τα οικοσυστήματα και να διώκεται ο άνθρωπος μπορεί να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία. Σε αυτή τη βάση θα καταθέσουμε προτάσεις μελετώντας καλύτερα το σχέδιο.

Κων/να Νικολάκου, θεματική αντιπερ/ρχης Μεσσηνίας:

«Εμείς θεωρούμε ότι η προστασία του Κυπαρισσιακού πρέπει να συνδέεται με την ανάπτυξη της περιοχής και στην απόφαση που έχει λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελ/σου σε σχέση και με την υπεραξία της Caretta Caretta για την περιοχή ολόκληρη, είμαστε υπέρ ενός Περιφερειακού Πάρκου όπου εκεί οι τοπικοί φορείς, δήμος και Περιφέρεια, θα αποφασίσουν μέσα από τα αντίστοιχα συμβούλια για μια ανάπτυξη χωρίς να είναι ερημοποίηση αλλά ούτε τσιμεντούπολη. Δεν θέλουμε συνθήκες που να βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της περιοχής».

Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια θεμάτων Διατήρησης Περιβ/ντος «Αρχέλων»

«Είμαστε στη διαδικασία που μελετάμε τους χάρτες και τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία αν θα λέγεται Εθνικό Πάρκο ή Περιοχή Προστασίας της Φύσης, όσο το τι προβλέπει. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το υπουργείο έχει καθυστερήσει αρκετά. Με δεδομένες τις αποφάσεις του ΣτΕ και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου το προηγούμενο διάστημα, όλα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο σύντομα»

Πανταζής Χρονόπουλος, Πρώην δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας

«Εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε ένα τέτοιο σχεδιασμό και όσες φορές σαν δήμαρχος συμμετείχα σε συσκέψεις στο υπουργείο, με τους επικεφαλής και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, η θέση μου ήταν κάθετη απέναντί τους. Με το σχέδιο Π.Δ. βάζουν ταφόπλακα σε μια κερδοφόρα πηγή που είναι ο Καϊάφας και τα ιαματικά λουτρά και ταυτόχρονα δημιουργούν απέραντο νεκροταφείο από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία, τη στιγμή που η Ελλάδα για να βγει από την κρίση έχει σαν μονόδρομο τη μεγαλύτερη βιομηχανία του τουρισμού. Πιστεύω ότι τώρα που όλοι οι δήμοι μαζί έχουμε έναν σκοπό για την ήπια ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού Κόλπου να εισακουστούμε, διότι οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που μέχρι στιγμής δεν λαμβάνονται υπόψιν θα είναι πολλές και δυναμικές. Το παραμύθι της χελώνας καρέτα-καρέτα εξατμίστηκε διότι από το καλοκαίρι έχει υποβαθμιστεί κατά 4 μονάδες και δεν είναι πλέον προστατευόμενο είδος, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένες ΜΚΟ για να εισπράττουν επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις της Ε.Ε. γιατί πλέον με την υποβάθμιση της σταμάτησε. Καλό θα είναι να μπει εισαγγελέας για να διαπιστωθεί που πήγαν οι επιδοτήσεις και αναθέσεις σε ΜΚΟ, που απώτερος σκοπός τους ήταν να καταγγέλουν την Ελλάδα στην Ε.Ε.». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ