2016-03-04 19:12:40
Φωτογραφία για Σε δίκη 24 άτομα για υπερκοστολογημένες προμήθειες σε νοσοκομεία
Στους κατηγορούμενους που παραπέμπονται να δικαστούν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY.

IATRONET.GR

Της Εύας Καραμανώλη

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οδηγείται η υπόθεση της θυγατρικής εταιρείας της Johnson and Johnson, DEPUY οι υπεύθυνοι της οποίας κατηγορούνται ότι προμήθευαν υπερκοστολογημένο ορθοπεδικό υλικό στα ελληνικά νοσοκομεία δίνοντας "μίζες" σε γιατρούς αλλά και στελέχη νοσοκομείων.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2000-2006 και φέρεται να προκάλεσε ζημιά άνω των 11,5 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την κατηγορία για την οποία παραπέμπονται να δικαστούν 24 άτομα, η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.


Στους κατηγορούμενους που παραπέμπονται να δικαστούν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY.

Τι περιέχεται στη δικογραφία

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του (π.χ το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κλπ.

Επίσης βρεθηκε email στις 13/11/2000 ενός κατηγορούμενου προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες...» ζητώντας ουσιαστικά συνολικό ποσό 1.600.000 δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2001 για να το διανείμει. Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπερκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία.

Ειδικότερα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν:

-Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη και Δέσποινα Φιλίππου για απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια επι μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ' εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση.

-Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks για ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, ηθική αυτουργία στη δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού.

-Παναγιώτης Παπασπύρου για άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Robert-John Dougall για απάτη από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Νικόλαος Καραγιάννης για απάτη κατ' εξακολούθηση από κοινού σε βάρος του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Πέτρος Καραγιάννης για από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Χρήστος Καραγιάννης για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου και από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Σπυρίδωνας Φωτεινός και Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης για από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Νικόλαος Ευσταθόπουλος για άμεση συνέργεια σε απάτη και παθητική δωροδοκία υπαλλήλου.

-Αλέξανδρος Τουλιάτος για άμεση συνέργεια σε απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Ευάγγελος Πλατιάς, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Σύρμαλης για άμεση συνέργεια σε απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Κωνσταντίνος Μαλιζος, Γιώργος Παπαχρήστος, Γεώργιος Μπάμπης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το συμβούλιο εφετών διατάσσει να χωριστεί η δικογραφία για τον κατηγορούμενο Bruce Van Der Merwe ζητώντας να διενεργηθεί περαιτέρω ανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος για απάτη, ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει αποβιώσει.

Πηγές: euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ