2016-03-05 13:03:12
Φωτογραφία για Έκθεση ζωγραφικής παιδιών εμπνευσμένη από το Ολοκαύτωμα
Η ζωή ενός μικρού κοριτσιού στην Πολωνία τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να επιβιώσει από τα βίαια ρατσιστικά μέτρα εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού, αποτέλεσαν έμπνευση για δημιουργία. Το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Ήθελα να πετάξω σαν πεταλούδα» της Χάνα Γκόφριτ (εκδόσεις Yad Vashem) έγινε για τους μαθητές και τις μαθήτριες τριών σχολείων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η αφορμή να διδαχθούν μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού για την περίοδο του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία και κατ' επέκταση σε όλη την Ευρώπη.

Το θάρρος και η υπομονή που έδειξε η Χάνα καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας λειτούργησε ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις βασικές αξίες της ζωής, όπως είναι η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η συλλογικότητα. Παράλληλα, το βιβλίο εμπνέει ελπίδα για τη συνέχιση της ζωής και διδάσκει τρόπους υπέρβασης του «κακού» μέσα από την επιμονή για επιβίωση. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώθηκαν από τα παιδιά σε έργα ζωγραφικής τα οποία θα εκτίθενται από την Τετάρτη 9 Μαρτίου στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.


Η έκθεση με τίτλο «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα» φιλοξενεί τις ζωγραφιές των μαθητών και μαθητριών του ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Jüdischen Gymnasiums Moses Mendelssohn του Βερολίνου και του «The Dr. Miriam & Sheldon G. Adelson Educational Campus» του Λας Βέγκας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 19.00, και η έκθεση θα διαρκέσει ως την Πέμπτη 7 Απριλίου.

Η συνεργασία των σχολείων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του δικτύου εβραϊκών σχολείων του οργανισμού Centropa, ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση της μνήμης και τη διαφύλαξη της εβραϊκής κληρονομιάς. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Δήμου Θεσσαλονίκης, και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τα 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για τα ναζιστικά στρατόπεδα Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή 11.00-14.00, Τετάρτη και Πέμπτη 11.00-14.00 και 17.00-20.00.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ