2016-03-05 13:15:14
Φωτογραφία για Να γίνει άμεση επανέναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Βυζαντινής Μονής στο Ναύπλιο
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά με θέμα την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των εργασιών αποκατάστασης της Αγίας Μονής Ναυπλίου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Η Αγία Μονή Άριας Ναυπλίου βρίσκεται τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ναυπλίου και το καθολικό της χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα. Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου, και σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ο ναός, ο οποίος έχει κτιστεί στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο στο πλαίσιο της Ελλαδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής, αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Ναυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149. Σήμερα η Αγία μονή αποτελεί ησυχαστήριο με μοναχές και τόπο προσκυνήματος για τους Ναυπλιείς.


Το τελευταίο διάστημα, τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Καθολικού της Αγίας Μονής καθώς και συντήρησης των τοιχογραφιών του Καθολικού που είχαν ξεκινήσει και υλοποιούνταν απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συνεχίστηκαν από την Δ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, έχουν σταματήσει γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο στο μνημείο καθαυτό, όσο και στις μοναχές που το διακονούν, αλλά και στους προσκυνητές της μονής.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα γίνει η επανέξαρξη των εργασιών στην Αγία Μονή Ναυπλίου και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα”.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ