2016-04-08 10:00:42
Φωτογραφία για Νομιμοποιούν το εβαπορέ γάλα στην παρασκευή γιαουρτιού
Κοινή Υπουργική Απόφαση των Ε. Τσακαλώτου και Μ. Μπόλαρη καταργεί το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) και νομιμοποιεί τη χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού. Η συγκεκριμένη διάταξη του ΚΤΠ επέτρεπε τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος και απαγόρευε την προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος. Ομως, όπως έχουμε αποκαλύψει, εδώ και χρόνια οι γαλακτοβιομηχανίες παράγουν γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (ακόμα και γάλα που το βαφτίζουν «νωπό») χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες εβαπορέ γάλακτος, το οποίο εισάγουν. Επειδή, δε, το εβαπορέ γάλα αραιώνεται με ικανή ποσότητα νερού, καθίσταται αναγκαία και η προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος (από τα υπολείμματα τυρόγαλου) προκειμένου να παραχθεί γιαούρτι (δείτε αναλυτικά εδώ). Αυτή την παράνομη πρακτική, μπροστά στην οποία οι πολιτικές ηγεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκαναν τα στραβά μάτια, έρχεται να νομιμοποιήσει η ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη.


Το σχέδιο της ΚΥΑ συνέταξαν υπηρεσιακοί παράγοντες ομάδας εργασίας που συγκρότησε με απόφασή του ο Β. Αποστόλου, για να συντάξει τα νομικά κείμενα που προβλέπονται ως προαπαιτούμενα από την περιβόητη Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.  Από την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑΤ την ΚΥΑ θα υπογράψει (αν δεν την υπέγραψε ήδη) ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Μπόλαρης, ενώ η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ανατέθηκε στον γενικό γραμματέα Χαρ. Κασίμη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και κρατιούνται σκόπιμα στο σκοτάδι.

Την περασμένη Τρίτη, με δημοσίευμά μας στην ιστοσελίδα της «Κόντρας» (δείτε εδώ) αποκαλύψαμε ότι την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού γραμματέα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Στέλεχος  του υπουργείου, που λαβαίνει γνώση αυτών των συναντήσεων μας επιβεβαίωσε την πραγματοποίησή της, ενώ σε ερώτησή μας αν αυτή θα δημοσιοποιηθεί μας απάντησε ότι οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων με τα τεχνικά κλιμάκια δεν ανακοινώνονται. Ο γενικός γραμματέας, βέβαια, δεν είναι υπηρεσιακός παράγοντας, αλλά μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η συνάντησή του με τους τροϊκανούς δεν ανακοινώθηκε για να μην «ερεθίσουν» τους κτηνοτρόφους που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους ηγέτες τους να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των κτηνοτρόφων αυτή την περίοδο περιορίζονται σε συνεντεύξεις Τύπου και στην επίδοση εγγράφων, που αποκαλύπτουν ότι οι Τσιπροκαμμένοι μεθοδεύουν την καταστροφή του ελληνικού γιαουρτιού.

Στο πλαίσιο της έρευνάς μας, ζητήσαμε από τη γραμματεία του Χαρ. Κασίμη το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης συνάντηση μαζί του την ίδια μέρα. Οταν αργότερα τηλεφωνήσαμε για να μάθουμε για το ραντεβού που ζητήσαμε, από τη γραμματεία μας απάντησαν ότι ο γενικός έφυγε από το υπουργείο γιατί είναι εδώ οι κοινοτικοί! Το απόγευμα της επομένης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μας ο γενικός γραμματέας και όταν τον ρωτήσαμε τι προέκυψε από τη συνάντησή του με τα τεχνικά κλιμάκια, μας απάντησε ότι δεν έγινε καμία συνάντηση. Φυσικά, ήταν ενήμερος για το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα μας. Του απαντήσαμε ότι δεν μας πείθει μ’ αυτή την προφορική διάψευση. Μέχρι τώρα, μολονότι υπήρξε το δημοσίευμά μας, επίσημη διάψευση δεν έχει γίνει. Φαίνεται, πάντως, ότι υπάρχει… χάσμα επικοινωνίας της πολιτικής ηγεσίας με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και δεν εξασφαλίζεται πάντα η ταυτότητα των απαντήσεων.

Στο σχέδιο της ΚΥΑ για το γιαούρτι, γράφουν ανοιχτά πλέον ότι στην παρασκευή γιαουρτιού θα χρησιμοποιείται γάλα, γενικά, και όχι νωπό γάλα. Επικαλούνται τον Κανονισμό 1308/2013, ενώ στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Β. Αποστόλου (και όχι του Μ. Μπόλαρη) επικαλούνται την Εργαλειοθήκη  του ΟΟΣΑ, γράφοντας: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥΠΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις: Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον  αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση  στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ… Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ  δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαϊου 2016» (η επισήμανση δική μας). Το Δελτίο Τύπου το σχολιάζουμε σε διπλανή στήλη.

Ο Β. Αποστόλου ισχυρίστηκε στις 5 Απρίλη, ότι οι «διαπραγματεύσεις» με τους τροϊκανούς συνεχίζονται, ενώ ο Χαρ. Κασίμης στις 6 Απρίλη, στην τηλεφωνική μας συνομιλία, άφησε να εννοηθεί ότι η «διαπραγμάτευση» ολοκληρώθηκε (προφανώς για να φανεί πειστικός στη διάψευση της συνάντησης). Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε πανικό μετά την αποκάλυψή μας ότι οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παράνομα, σε μαζική κλίμακα, εβαπορέ γάλα και πρωτεΐνη γάλακτος στην παρασκευή του γιαουρτιού και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ΦΑΓΕ παραδέχεται ανοιχτά ότι παράγει γιαούρτι με εβαπορέ γάλα

Ξεσαλωμένοι γαλακτοβιομήχανοι

Oι καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανοι χρησιμοποιούν μαζικά εβαπορέ γάλα στην παραγωγή γιαουρτιού (και πρωτεΐνης γάλακτος επιπρόσθετα) και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, παρά τη ρητή απαγόρευση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ).

Διαχρονικά, οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτηρίζουν αναχρονιστικό τον ΚΤΠ, όσον αφορά τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις του.

Πραγματικά δε γνωρίζουμε τι ελέγχους κάνουν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΦΕΤ και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στις οποίες έχουν ανατεθεί ελεγκτικές αρμοδιότητες. Δεν γνωρίζουμε, γιατί όσες φορές δοκιμάσαμε να πληροφορηθούμε, εισπράξαμε άρνηση και τακτική… τροχονόμου (παραπομπή από τον ένα στον άλλο).

Από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ζητήσαμε τα Ισοζύγια Γάλακτος των γαλακτοβιομηχανιών, τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν γι’ αυτές, καθώς και πληροφόρηση για το πόσα απ’ αυτά τα πρόστιμα πληρώθηκαν. Μας δήλωσαν αναρμοδιότητα, επικαλέστηκαν προσωπικά δεδομένα (!) και μας παρέπεμψαν στη Διεύθυνση Κτηνοτροφικών Υποδομών και Μεταποίησης Ζωϊκών Προϊόντων (ΔΚΥΜΖΠ).

Υποβάλαμε αίτηση σ’ αυτή την υπηρεσία ζητώντας τα στοιχεία και ο προϊστάμενός της Γ. Ρήγας μας απάντησε ότι η αίτησή μας πήγε στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλου. Ο τελευταίος αρχικά μας απάντησε ότι θα μας απαντήσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Στουπής, με το επιχείρημα ότι ζητήσαμε ραντεβού με τον γενικό γραμματέα. Του τονίσαμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να μας απαντήσει και αυτός.

Σε όλους επισημάναμε ότι συνέπεια του ότι επιτρέπουν στις γαλακτοβιομηχανίες να παράγουν γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με μαζική χρήση εβαπορέ γάλακτος και πρωτεΐνης γάλακτος, είναι το γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ παραδέχεται ανοιχτά τόσο στην ιστοσελίδα της όσο και στις συσκευασίες των προϊόντων της, ότι ένα από τα συστατικά τους είναι το «Γάλα Αγελάδος Συμπυκνωμένο Απαχο» (χωρίς μάλιστα να γράφει σε τι αναλογία σε σχέση με το νωπό).

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δήλωσε αναρμοδιότητα του φορέα του, ο προϊστάμενος της ΔΚΥΜΖΠ Γ. Ρήγας δήλωσε άγνοια και μας παρέπεμψε στον γενικό διευθυντή Θ. Αλεξανδρόπουλο και ο τελευταίος μας δήλωσε ότι η χρήση εβαπορέ γάλακτος επιτρέπεται! Και να σκεφθείτε, ότι παλαιότερα η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τώρα η Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής (προέκυψε μετά τη συγχώνευση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής) έχει νευραλγική θέση στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 1 του ιδρυτικού νόμου του ΕΦΕΤ (Ν. 2741/1999), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ έχουν συναρμοδιότητα σε ό,τι αφορά την πρώτη μεταποίηση των νωπών φυτικών και ζωϊκών προϊόντων.

Σύμφωνα με το ΠΔ 79/2007, άρθρο 3, η Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής έχει την αρμοδιότητα ελέγχου της καλής υγείας των ζώων και των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 4325/2014, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ είναι συναρμόδιες αρχές ελέγχου των τροφίμων και των ζωοτροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, οι αρχές αυτές μπορούν να επιβάλλουν αυστηρά διοικητικά πρόστιμα και  σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις που παρανομούν.

Δεν γνωρίζουμε τι εισηγήθηκαν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής και Κτηνιατρικής και ο ΕΦΕΤ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ενα όμως είναι σίγουρο. Οτι οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δε θέλησαν και δε θέλουν να «ακουμπήσουν» τις γαλακτοβιομηχανίες. Κι αυτές παράγουν νοθευμένα προϊόντα, βγάζοντας τεράστια κέρδη σε βάρος του ελληνικού λαού και σε βάρος των κτηνοτρόφων και της ελληνικής κτηνοτροφίας. Γιατί λοιπόν να μην ξεσαλώσει η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, δηλώνοντας δημόσια ότι παράγει γιαούρτι χρησιμοποιώντας και εβαπορέ γάλα;

Οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων οφείλουν εδώ και τώρα να κινητοποιήσουν μαζικά και δυναμικά τους κτηνοτρόφους για να αναγκάσουν τους Τσιπροκαμμένους  και τους τροϊκανούς να πάρουν πίσω όλα τα μέτρα που πλήττουν καίρια την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Καλές είναι οι αποκαλύψεις, αλλά δεν φτάνουν. Αναμένουμε τις κινήσεις τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ