2016-05-09 20:11:10
Φωτογραφία για Α.Τσίπρας: Στήριξη στο νέο ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο
Δευτέρα 9 Μάιος 2016 

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Νέες εξαγγελίες για το ΠΕΔΥ με αιχμές και στήριξη στην ηγεσία του υπ. Υγείας στη διημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Υγείας

Ψήψο εμπιστοσύνης στην πολιτική ηγεσία δίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του στη διημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Υγείας με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σήμερα, Δευτέρα 9 και αύριο, Τρίτη 10 Μαΐου.

Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού στην αρχή της ομιλίας του ότι «εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ».

Ωστόσο στην εκδήλωση για τα «μάτια του κόσμου»- η αίθουσα ήταν άδεια ενώ και πολλά στελέχη του ιδιωτικού τομέα εμποδίστηκαν να παρακολουθήσουν την ημερίδα,- παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπ ουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης, η κ Θεανώ Φωτίου και ο Τέρενς Κουίκ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τελευταία στιγμή έστηναν οι τεχνικοί τα πλακάτ για την ΠΦΥ.


Κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός αφού αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα επισήμανε ότι δίνουμε καθημερινή μάχη για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του συστήματος.

Μάλιστα ο κ. Ξανθός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε σκοπό να αιφνιδιάσουμε κανένα και για αυτό το λόγο κάνουμε την ημερίδα για να γίνει η αρχή του διαλόγου. Βέβαια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπήρξε υγειονομική φτώχεια στην υγεία λόγω διαφθοράς. Επι σειρά ετών το ΕΣΥ είχε παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στα επιχειρηματικά συμφέροντα υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο των αλλαγών ετοιμάζεται 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ ώστε να αποσυμφορηθούν τα Δημόσια νοσοκομεία ενώ όπως προανήγγειλε ο υπουργός υγείας αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών της ΠΦΥ και επανακκίνηση της ΠΦΥ μέσα στο 2016

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρωθυπουργός απαντώντας με χιούμορ στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπ. Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό επισήμανε χαρακτηριστικά δεν ξέρω αν έχετε την ανοχή μου αλλά σίγουρα τη στήριξή μου.

«Η μεταρρύθμιση της ΠΦΣ δεν πρέπει να ξεκινάει ως αναγκαιότητα λόγω της κρίσης αλλά υπάρχουν ευθύνες για τη μη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Στο κοινωνικό κράτος αντανακλώνται τα συμφέροντα των απλών πολιτών για να μη θιγούν τα συμφέροντα των λίγων».

Στόχος μας επισήμανε ο πρωθυπουργός είναι το «νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε το φιλότιμο των γιατρών καθώς αν δεν υπήρχαν αυτοί, οι πολίτες θα είχαν πληγεί περισσότερο.

Eurogroup και χρέος

Βέβαια δεν έλειψε και η αναφορά του στο Eurogroup, ενώ διακαιολογώντας τη σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι οφείλεται στην ανοιχτή επικοινωνία που έχει με τους συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες όπου υπάρχει κρίσιμη συνάντηση. Δήλωσε δε αισιόδοξος για την ελάφρυνση του χρέους και περήφανος που η κυβέρνησή του το έθεσε ως ζήτημα και δικαιώθηκε.

Στη διημερίδα διαλόγου, θα απευθύνει χαιρετισμό και η Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Zsuzsanna Jakab. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι στόχοι και το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, οι γενικές κατευθύνσεις και το σχέδιο σταδιακής υλοποίησής της, η ευρωπαϊκή εμπειρία στην ΠΦΥ καθώς και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στη χώρα μας.

Παρεμβάσεις θα κάνουν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, ο Αλέξης Μπένος, Καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νέος αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ