2016-06-17 09:48:08
Φωτογραφία για Οι εθελοντές που σώζουν τα άλογα όταν γεράσουν
Αν έπρεπε να πούμε μία μόνο ιστορία για τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, που κλείνει φέτος τα δέκα του χρόνια, ας είναι αυτή του Φοίβου, ενός αλόγου δύο χρόνων, που σήμερα ζει χαρούμενο στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του συλλόγου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Ο Φοίβος εντοπίστηκε κάπου στην Κόρινθο. Περιπλανιόταν για μήνες υποφέροντας και από ένα επώδυνο κάταγμα στο πίσω άκρο. Οι γιατροί τού τοποθέτησαν αμέσως νάρθηκα, αλλά το κόκαλο δεν μπορούσε να κολλήσει. Ευθανασία ή ακρωτηριασμός; Επελέγη το δεύτερο. Η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ο Φοίβος πάλεψε και συνεργάστηκε απόλυτα. Σήμερα είναι το πρώτο άλογο στην Ελλάδα με πρόσθετο μέλος.

Ολα άρχισαν το 2006, όταν μια παρέα φίλων της ιππασίας αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στην κακομεταχείριση των γερασμένων και τραυματισμένων ιπποειδών, των αλόγων του ιπποδρόμου που «παροπλίζονται», των μουλαριών και των γαϊδουριών που δεν μας «χρειάζονται» πια στις εργασίες μας, συστήνοντας τον πρώτο σύλλογο προστασίας ιπποειδών στη χώρα. Στα δέκα αυτά χρόνια, οι άνθρωποι του ΕΣΠΙ έχουν φροντίσει και περιθάλψει περισσότερα από 100 ζώα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν δοθεί για υιοθεσία. Σήμερα στους στάβλους στο Μαρκόπουλο, ζουν 15 άλογα που εγκαταλείφθηκαν σε κακή κατάσταση από τους ιδιοκτήτες τους.


«Κάθε μέρα μας παίρνουν από διάφορα σημεία της Ελλάδας άνθρωποι που εντοπίζουν κάποιο τραυματισμένο ή αφημένο άλογο στην τύχη του», λέει στην «Κ» η πρόεδρος του ΕΣΠΙ κ. Αμαλία Κυριακού. «Εμείς στέλνουμε γιατρό ή συνεργάτη μας να κρίνει την κατάσταση και είτε το παίρνουμε στις εγκαταστάσεις μας είτε βρίσκουμε άνθρωπο στην περιοχή να το φροντίσει. Είναι πολλοί που έχουν διάθεση να έχουν ένα αλογάκι για παρέα, αναλαμβάνοντας τα έξοδα της θεραπείας του. Φυσικά κάνουμε πάντα μεγάλη έρευνα πριν δώσουμε ένα ζώο σε κάποιον, ελέγχουμε τις εγκαταστάσεις του κ.λπ.».

Μόλις πρόσφατα «παρέλαβαν» από τον Δήμο Υδρας δύο μουλάρια, τα οποία είχαν «δουλέψει» όλη τους τη ζωή και πλέον δεν άντεχαν. «Ο δήμος δεν μπορούσε να τα αναλάβει, οπότε τα πήραμε εμείς και τα στείλαμε στην Κρήτη σε ειδικό κέντρο που υπάρχει εκεί για να περνούν τα γαϊδουράκια τα γεράματά τους».

Τα έξοδα βαραίνουν τα μέλη του Συλλόγου και τους λιγοστούς χορηγούς. Μόνο η τροφή των αλόγων κοστίζει πάνω από 300 ευρώ τον μήνα, ενώ απασχολείται στον ΕΣΠΙ και εξειδικευμένο προσωπικό, ιππίατρος, πεταλωτής και ειδικός οδοντίατρος. Οποιος επιθυμεί να ενισχύσει την προσπάθεια, μπορεί και να γίνει ανάδοχος, συμβάλλοντας οικονομικά στην περίθαλψή του.

Για τον ίδιο σκοπό, αλλά και με αφορμή τα γενέθλια των 10 χρόνων του Συλλόγου, διοργανώνεται το Σάββατο 25 Ιουνίου, από τις 11 το πρωί, ανοιχτή εκδήλωση με μουσική, ποτό, φαγητό και δώρα για μικρούς και μεγάλους στο Μαρκόπουλο (3ο χλμ., οδός Μυρινούντος, δίπλα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας).
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ