2016-08-12 17:52:23
Φωτογραφία για Νέα κόντρα στην Αριστοτέλους
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com.gr

Τα «ξίφη» τους διασταυρώνουν ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), με αφορμή τις δράσεις του Υπουργείου για την καταπολέμηση των κουνουπιών και της υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων-μεταναστών.

Σε μία από τις σπάνιες δηλώσεις του, ο Γιάννης Μπασκόζος που διατηρεί σε γενικές γραμμές χαμηλό προφίλ, ξεσπαθώνει εναντίον του Γιώργου Πατούλη τον οποίο κατηγορεί για κακοήθη κριτική προς το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας μικροπολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων. «Ο κ. Πατούλης στην απεγνωσμένη προσπάθεια συνεχούς δημοσιότητας και ανεύθυνης αντιπολιτευτικής τακτικής, παίζει εν ου παικτοίς. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πολεμήσει το υπουργείο Yγείας ακόμα και αν τα λεγόμενα του είναι ανακριβή και τον εκθέτουν» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, όλες οι ενέργειες για την εκτέλεση των απαραίτητων ενεργειών για την καταπολέμηση των κουνουπιών έγιναν εγκαίρως, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις Περιφερειακές αρχές που έχουν την ευθύνη για την υλοποίησή τους, για την παροχή τυχόν βοήθειας και τον έλεγχο προόδου.


«Οι ενέργειες με υπογραφή του ΓΓΔΥ έχουν αρχίσει από τον 10/15. Με συνεχείς ενημερώσεις και έγγραφα που απευθύνονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, στην ιατρική κοινότητα μέσω του θεσμικού τους εκπροσώπου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αλλά και σε όλους τους φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης έχουμε επιστήσει την προσοχή για έγκαιρη δέσμευση πόρων και προγραμματισμό ψεκασμών και άλλων ενεργειών. Όπου δε έχουν εντοπιστεί προβλήματα ή προβλέπεται κίνδυνος έχουν γίνει άμεσα συσκέψεις για αποτελεσματικό συντονισμό όλων των αρμοδίων με πολύ θετικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα»αναφέρει Γ. Μπασκόζος.

Ο ίδιος δηλώνει, παράλληλα, ικανοποιημένος και από το σχέδιο υγειονομικής κάλυψης, πρόληψης κι επιδημιολογικής επιτήρησης των προσφύγων-μεταναστών που έχει εκπονήσει κι εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας υπό το συντονισμό του ΕΚΕΠΥ. «Όχι μόνο αποδίδει αλλά έχει τύχει και του διεθνούς ενδιαφέροντος και εγκωμίων από διεθνείς οργανισμούς κύρους όπως το ECDC , Ο WHO, ο IOM, η UNICEF αλλά και το Αμερικάνικο CDC. Το δε πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού προσφύγων/ μεταναστών προχωρά με εντυπωσιακούς ρυθμούς με τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα στην προστασία της δημόσιας υγείας» σημειώνει σχετικά.

«Κανένας δεν δικαιούται να προκαλεί ανησυχία στους πολίτες αλλά και να δυσφημεί τη χώρα, την ώρα που αποδιδόμαστε σε μια τεράστια προσπάθεια αντιμετώπισης πρωτόγνωρων καταστάσεων. Για το υπουργείο και τη ΓΓΔΥ είναι αυτονόητη η συνεχής επαγρύπνηση και η δράση χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες σαν αυτές που συνηθίζει ο κ. Πατούλης» καταλήγει ο Γ. Μπασκόζος.

Η απάντηση του ΙΣΑ

Στην πρόκληση του ΓΓ Δημόσιας Υγείας, ο ΙΣΑ επανέρχεται ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις, τονίζοντας ότι οι πολιτικές δεν ασκούνται με ενημερώσεις κι εγκυκλίους.

«Επισημαίνουμε στον Ι. Μπασκόζο ότι τον ελληνικό λαό τον αφορούν οι πολιτικές που εφαρμόζει και για αυτές κρίνεται και λογοδοτεί. Οι προσωπικές του απόψεις δεν αφορούν το δημόσιο βίο. Προφανώς αυτό θα το γνώριζε και θα το σεβόταν εάν ήταν αιρετός στη θέση που κατέχει και όχι εγκάθετος του κόμματος» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Καλεί, παράλληλα, τον κο Γενικό να λογοδοτήσει για τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει στα κρίσιμα ζητήματα του τομέα αρμοδιότητάς του και για τα αποτελέσματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητάει απαντήσεις σε 7 κρίσιμα ερωτήματα:

«-Γιατί η χώρα μας είχε κατά τη φετινή χρονιά ρεκόρ θανάτων από γρίπη; Γιατί δεν έγιναν εκστρατείες ενημέρωσης για τον εμβολιασμό; 

-Γιατί επέτρεψαν να κλείσουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ αναμενόταν η επιδημία της γρίπης; Πόσοι ασθενείς πλήρωσαν με τη ζωή τους την εγκληματική αυτή παράλειψη;

-Γιατί επί μήνες η υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών είχε εγκαταλειφτεί στις ΜΚΟ; Γιατί επέτρεψαν να εκτεθεί η χώρα μας διεθνώς από αυτή την κατάσταση και να μπει σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία;

-Πώς επαίρεται για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών όταν υπάρχει έγγραφο- κόλαφος του ΚΕΕΛΠΝΟ που μιλά για άθλιες συνθήκες υγιεινής στα hot spot και ζητά το κλείσιμό τους; Έχει επίγνωση ο κ. Μπασκόζος ότι αυτή η κατάσταση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία και εκθέτει σοβαρά τη χώρα;

-Τι έκανε ο κ. Μπασκόζος για το μεγάλο πρόβλημα της Δημόσιας υγείας στη χώρα μας, την πολυανθεκτικότητα των μικροβίων; Πότε έγιναν εκστρατείες ενημέρωσης για την κατάχρηση των αντιβιοτικών και την κατανάλωση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού;

-Ποιες πολιτικές εκπόνησε για την πρόληψη σοβαρών προβλημάτων όπως είναι η παιδική παχυσαρκία; Τί έκανε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

-Να μας πει επίσης ο κ. Μπασκόζος ποιες είναι οι επιδόσεις του τομέα του, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Πόσα εκατομμύρια χάθηκαν φέτος που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για τη δημόσια υγεία, στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα μας;. 

Ο κ. Μπασκόζος οφείλει να μιλήσει με επιχειρηματολογία, για τις πολιτικές που εφαρμόζει και να αποδείξει ότι αξίζει τον παχυλό μισθό του και ότι δεν βλάπτει με την ανεπάρκειά του τη Δημόσια υγεία της χώρας» καταλήγει ο ΙΣΑ.

Tags: Γιάννης ΜπασκόζοςΓιώργος ΠατούληςΚουνούπιαΠροσφυγικό

Share1

Tweet0

Share0

Share0
Share0
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ