2016-10-07 18:08:17
Φωτογραφία για Νικήτας Κακλαμάνης: Δυνατότητα του δανειολήπτη κατά προτεραιότητα εξαγοράς της δανειακής του οφειλής
Στις 23 Σεπτεμβρίου κατέθεσα ερώτηση στον Υπουργό Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη, ζητώντας να πληροφορηθώ για ποιο λόγο η κυβέρνηση επέλεξε να νομοθετήσει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα ξένα κερδοσκοπικά funds αλλά εξαίρεσε τους δανειολήπτες από τη δυνατότητα να υποβάλλουν -κατά προτεραιότητα- πρόταση εξαγοράς του δανείου τους.

Αφορμή για την ερώτησή μου ήταν οι επιστολές του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, στις οποίες σημείωναν ότι η εξαγορά των δανείων μόνο από τα ξένα funds δεν ήταν προαπαιτούμενο των θεσμών αλλά της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σταθάκης ουσιαστικά αναφέρει πως οι κ.κ. Γιούνκερ και Σουλτς ψεύδονται!

Στην έγγραφη απάντησή του τονίζει: «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει τη δανειακή του οφειλή, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση ρητά και μάλιστα εγγράφως αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις».


Επειδή, λοιπόν, δεν προτίθεμαι να γίνω… Σέρλοκ Χόλμς, για να ανακαλύψω, αν λέει την αλήθεια ο Έλληνας Υπουργός ή οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσα σήμερα στη Βουλή Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, με την οποία ζητώ να προσκομιστεί η έγγραφη πρόταση των ελληνικών αρχών.

Έτσι θα ξεκαθαρίσει ένα μείζον θέμα, το οποίο «καίει» μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, την ώρα που έχει ξεκινήσει «κύμα» πλειστηριασμών -ακόμη και 1ης κατοικίας- σε ολόκληρη τη χώρα Αναλυτικά η αίτηση κατάθεσης εγγράφων:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Τον κύριο Υπουργό Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης.

ΘΕΜΑ: Δυνατότητα του δανειολήπτη κατά προτεραιότητα εξαγοράς της δανειακής του οφειλής.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 23 Σεπτεμβρίου κατέθεσα Ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 8515, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης με την οποία ανέφερα στους αρμόδιους Υπουργούς την επιστολή της δικηγόρου κυρίας Αριάδνης Νούκα και τις απαντήσεις που έλαβε εκ μέρους του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς για το ζήτημα της δυνατότητας των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειό τους στη δευτερογενή αγορά, κατά προτεραιότητα έναντι των funds.

Σύμφωνα, με τις απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η προαναφερόμενη δικηγόρος και οι δύο εκπρόσωποι των Θεσμών ουσιαστικά απάντησαν, ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ούτε τέθηκε ως περιορισμός στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων η μη νομοθέτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση του δικαιώματος προτεραιότητας του δανειολήπτη και των εγγυητών έναντι των funds στην εξαγορά του δανείου στο οποίο εμπλέκονται.

Ωστόσο, η απάντηση που έλαβα από εσάς κύριε Υπουργέ αναφέρει ότι «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με το νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη- εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει την δανειακή του οφειλή είχε γίνει από την Ελληνική Κυβέρνηση ρητά και μάλιστα εγγράφως αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις».

Επειδή, από όσα εκτίθενται ανωτέρω προκύπτει, ότι τα όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των Θεσμών στο όνομα των κυρίων Γιούνκερ και Σουλτς, βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, με την παρούσα Αίτηση ζητώ να καταθέσετε στη Βουλή την έγγραφη πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς του Θεσμούς για να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει τη δανειακή του οφειλή και την τυχόν έγγραφη απόρριψή της από τους δανειστές.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ