2012-05-18 22:25:38
Φωτογραφία για ΜΠΑΣΚΕΤ: Τζάμπολ τη Δευτέρα στο ΣΕΦ, την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ
Το… μπαλάκι στις ΚΑΕ για την εφαρμογή των μέτρων και των αποφάσεων της αστυνομίας έριξε η ΓΓΑ κατά τη σημερινή (18/05) σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που έγινε με αφορμή τη χθεσινή επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού και την αναβολή του 1ου τελικού της Α1 μεταξύ των «αιωνίων» - Κεραυνοί Θανάση Γιαννακόπουλου κατά Μπιτσαξή, Πολιτείας και αστυνομίας και βέτο για τις ευθύνες των φυσικών προσώπων και των ΚΑΕ: «Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη» το ξεκάθαρο μήνυμά του προς τον γγ Αθλητισμού

Ο κ. Μπιτσαξής αποφάσισε οι τελικοί να διεξαχθούν με κόσμο με τον πρώτο να ξεκινά την προσεχή Δευτέρα (21/05) και τον τελευταίο (αν χρειαστούν πέντε) στις 2 Ιουνίου. Το μεσημέρι του Σαββάτου (19/05) θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες απ' την αστυνομία. Την επόμενη Πέμπτη (24/05) θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ ο δεύτερος τελικός και στην Κυριακή (27/05) ο τρίτος στο ΣΕΦ.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε: «Η χθεσινή επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να αμαυρώσει την εκπληκτική πορεία των δύο ομάδων μας στην Ευρώπη
. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ή αντίστροφα είναι οι δύο καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Εχουν τιμήσει το ελληνικό μπάσκετ και μας έχουν δώσει 8 ευρωπαϊκά κύπελλα. Εκφράζω τη λύπη και απόλυτη αποδοκιμασία στα χθεσινά επεισόδια. Δεν μπορούν αυτά να αμαυρώσουν την πορεία ομάδων και της εθνικής. Εγινε μια σύσκεψη και εξετάστηκαν οι παράμετροι. Οι τελικοί θα διεξαχθούν κανονικά. Το πρώτο ματς θα γίνει τη Δευτέρα και το τελευταίο, αν η σειρά ολοκληρωθεί στους πέντε αγώνες, θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου. Το Σάββατο θα ανακοινώσει η Αστυνομία τους όρους διεξαγωγής και δεν θα ξεκινήσει κανένα ματς αν δεν τηρηθούν αυτοί, από τις δύο ομάδες».

Ο κ. Μπιτσαξής ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα θέμα όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού. «Ας περιμένουμε το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας, κάθε πρόσφορο έδαφος που πρέπει να ληφθεί, θα ληφθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτοί που φταίνε είναι αυτοί που επιτέθηκαν και πρέπει να συλληφθούν. Η πρόληψη, αν θα προκύψουν πέντε άτομα σε ένα παράδρομο; Είναι ένα ζήτημα που όσο και αν θέλετε, αν θέλουμε δεν μπορεί να αποκλειστεί στο σύνολο της κοινωνίας. Αν χρειαστεί θα λάβουμε κάθε μέτρο. Χθες, είχαμε δύο παίκτες στο νοσοκομείο, δεν θα περιμέναμε την αξονική για να κάνουμε ματς, όπως θέλουν μερικοί που κάνουν δηλώσεις. Η ματαίωση οφείλεται σε 3-4 άτομα. Δυστυχώς. Η Ελλάδα δεν είναι ακυβέρνητη Πολιτεία, όπως πιστεύουν κάποιοι. Πρέπει να προκαταλάβουμε τους νεκρούς; Ελπίζω να μην φτάσουμε σε τέτοιο επίπεδο, αν φτάσουμε εκεί και κλιμακωθεί η βία θα είναι και άλλες οι αποφάσεις».

Σύσκεψη - φιάσκο

Μια σύσκεψη... φιάσκο ήταν αυτή που διοργάνωσε ο Πάνος Μπιτσαξής στη ΓΓΑ, καλώντας τους εκπροσώπους των δύο ομάδων, μόνο για... ακρόαση και όχι για συμμετοχή στη λήψη της απόφασης, γεγονός που προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, αφού αρχικά απέκλεισε την παρουσία των δημοσιογράφων στην αίθουσα, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα του Θανάση Γιαννακόπουλου, επέδειξε μια πρωτόγνωρη ασέβεια έναντι των ΚΑΕ, ζητώντας τους να αποχωρήσουν, από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι η θέση τους ήταν κάθετη, ως προς την ανάληψη των ευθυνών που πρέπει -επιτέλους- να αναλάβει η Πολιτεία και η αστυνομία, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή των τελικών της Α1.

Και φαίνεται ότι ο Πάνος Μπιτσαξής... ζορίστηκε από την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Θανάση Γιαννακόπουλου, ο οποίος παραχώρησε εν λευκώ, σχεδόν, στην Πολιτεία και την αστυνομία το δικαίωμα για την λήψη οποιασδήποτε απόφασης για τη διεξαγωγή των τελικών, αλλά με τον όρο πως για οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής, δεν θα φέρει καμία απολύτως ποινική ή αστική ευθύνη ο ίδιος και δεν θα προκύψει καμία απολύτως ευθύνη, άρα και ποινή για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, τονίζοντας μάλιστα ότι τα ίδια επιθυμεί να ισχύσουν και για την ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Τόσο ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Σκινδήλιας, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο... μοντέλο λήψης απόφασης που επέλεξε ο Πάνος Μπιτσαξής, για την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ενώ από την πλευρά των «ερυθρολεύκων» έγινε ξεκάθαρο πως θα σεβαστούν την απόφαση της αστυνομίας για τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής των τελικών.

Μύδροι Θανάση κατά Μπιτσαξή - αστυνομίας

Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια μίλησε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος για τα μέτρα της αστυνομίας, χθες (17/05), κατά τη μετάβαση της αποστολής του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, αλλά και για τους νόμους, οι οποίοι προβλέπουν ποινές για τους παράγοντες των σωματείων.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την καλοσύνη σας να με ακούσετε. Θα ήθελα να σας παραθέσω τις απόψεις μου για την σύσκεψη που έγινε», είπε αρχικά και συνέχισε: «Εκείνο που θέλω να πω, από τα βάθη της καρδιάς μου, χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς να έχω διάθεση να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό, είναι τα παρακάτω: Ήταν πρωτόγνωρα αυτά που έγιναν χθες. Προκαλεί πραγματικά εντύπωση πώς γίνεται αυτό στο πούλμαν τον Παναθηναϊκού. Τα ίδια είχαν γίνει και πριν από δέκα χρόνια. Πιάσανε τον δράση, η υπόθεση έπαιρνε συνεχόμενες αναβολές και δεν έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα ποινή.Πρέπει να γίνουν τα επόμενα παιχνίδια. Να σκεφτούμε όλοι το άθλημα. Πρέπει όλοι να το βοηθάμε. Έκαναν τόσο πράγματα στα ευρωπαϊκά ματς και οι δύο ομάδες. Μόλις τελείωσε ο ημιτελικός, εφόσον παρέμεινε μια ελληνική ομάδα είπαμε ότι πρέπει να την συγχαρούμε. Έτσι κάναμε. Είπαμε καλή επιτυχία. Αυτή ήταν η δική μου χειρονομία και θέλω να τη βαθμολογήσετε.

Ήρθαμε εδώ, αφού έγιναν αυτά τα αίσχη. Ο Παναθηναϊκός έχει παράπονα. Δεν πρέπει να πω παραπάνω. Κινδυνεύει το πούλμαν της ομάδας, ενώ μπροστά μας και πίσω μας ήταν λεωφορείο της αστυνομίας. Δεν γίνεται να μην μπορούμε να βρούμε τι συμβαίνει! Δεν προστάτεψαν την ομάδα. Δικαιολογημένα ή όχι θα το κρίνετε εσείς. Θα πρέπει η αστυνομία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Πληρώνουμε κάθε χρόνο 10% για την αστυνομία και κάθεται η Πολιτεία και ρίχνει τις ευθύνες στα σωματεία. Να έχω εγώ δηλαδή ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν μέσα στο γήπεδο. Πώς να ελέγξω 20.000 κόσμο;

Ό,τι θέλει ο Ολυμπιακός ας γίνει. Θα πρέπει να μου διασφαλίσουν όμως ότι δεν θα έχω καμία ευθύνη. Δεν μπορεί να έχω αστική και ποινική ευθύνη. Δεν γίνεται να μου λέει ο αθλητικός δικαστής ότι έχεις ευθύνη και να τιμωρηθεί η ομάδα με 10 ή 20 αγωνιστικές. Ασπάζομαι τον κανονισμό, αλλά μπορεί εγώ να ευθύνομαι για μια κροτίδα που θα πετάξει κάποιος; Δεν μπορεί να είμαστε υπεύθυνοι μόνο εμείς. Εγώ τους είπα: «Πάρτε απόφαση μόνοι σας, αρκεί να μην έχω ευθύνη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να διεξαχθούν οι τελικοί, αλλά ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά και μάλιστα το επανέλαβε αρκετές φορές, ότι ο ίδιος και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για 20.000 κόσμου.

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν… αντίποινα στο ΟΑΚΑ ο κ. Γιαννακόπουλος είπε:

«Eχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να γίνουν επεισόδια. Ξαναλέω ότι εγώ δεν μπορώ να αναλάβω καμία ευθύνη. Τι φταίνε οι ομάδες; Δέχομαι να γίνουν οι αγώνες, αλλά να μην έρθει μετά ο αθλητικός δικαστής και αναζητήσει σε εμάς την ευθύνη. Μπορεί να γίνουν 10.000 φορές χειρότερα πράγματα στο ΟΑΚΑ, μπορώ εγώ να εξασφαλίσω τίποτα; Να λάβετε όσα μέτρα θέλετε και απαιτούνται. Αλλά να μην έρθετε μετά και φάμε δέκα αγωνιστικές... Ελεος, τι άλλο να πω; Πώς αλλιώς να σας τα πω; Ελληνικά μιλάω! Να γίνουν κανονικά τα παιχνίδια, αλλά χωρίς να έχω καμία ευθύνη. Να αναλάβει η αστυνομία την τήρηση και την εφαρμογή των νόμων».

Διάλογος Μπιτσαξή με Θανάση Γιαννακόπουλο

Στη διάρκεια της σύσκεψης κι ενώ η συζήτηση είχε πάει στην ευθύνη των προέδρων διημείφθη ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του Θανάση Γιαννακόπουλου και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού:

Μπιτσαξής: «Δεν κατάλαβαν οι δημοσιογράφοι. Ο νόμος δεν προβλέπει καμία ποινική ευθύνη στους προέδρους».

Θ. Γιαννακόπουλος: «Τότε γιατί ο Μαρινάκης παραιτήθηκε;»

Μπιτσαξής: «Δεν ξέρω».

Θ. Γιαννακόπουλος: «Aν γίνει οτιδήποτε στο ΟΑΚΑ, ισχύει η αστική ευθύνη;»

Μπιτσαξής: «Ναι».

Θ. Γιαννακόπουλος: «Δηλαδή αν γίνουν ζημιές 5-6 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να τις πληρώσω εγώ;»

Μπιτσαξής: ...

Σκινδήλιας: «Δεν θα κάνουν οι λίγοι ό,τι θέλουν»

Τη θέση του Ολυμπιακού εξήγησε ο αντιπρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, Γιώργος Σκινδήλιας, κατά την έξοδό του: «Ο Ολυμπιακός θέλει να γίνουν κανονικά οι τελικοί με τον Παναθηναϊκό. Θέλει να γίνουν παρουσία φιλάθλων. Δεν μπορεί να δεχτεί ήττα του μπάσκετ, γιατί αυτό θα σήμαινε η αναβολή τους. Και δεν μπορεί ν' ανεχτεί να μη γίνει αυτό που θέλει όλος ο κόσμος. Ο γγΑ μας ζήτησε να φύγουμε και αύριο θα μας ανακοινώσει την απόφασή του, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο. Αύριο σίγουρα δεν θα γίνει τελικός».

Και πρόσθεσε: «Μου προκαλεί εντύπωση γιατί ποτέ δεν έχει συλληφθεί κανείς. Ο Ολυμπιακός θέλει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί, απ' όπου και αν προέρχονται. Δεν μπορεί αυτοί να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν πάει άλλο. Ο κόσμος χαίρεται το μπάσκετ, του αρέσει, θέλει να πάει μπροστά και πάει μπροστά. Εμείς θα συνταχθούμε απολύτως με όλα τα μέτρα που θα επιβάλλει η αστυνομία. Ό,τι μας πει η αστυνομία θα το κάνουμε. Δεν μπορώ να μαντέψω τι θα αποφασίσει ο γγΑ. Ξέρω μόνο πως θέλει να ενημερώσει τον υπουργό».
Onsports.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ