2016-12-09 23:36:11
Φωτογραφία για Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κεντρικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κεντρικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη χτεσινή συζήτηση, που έγινε στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τις θέσεις και την πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δίκαιη κατανομή των βαρών του προβλήματος σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζει στο προσφυγικό.

«Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο την Ευρώπη από ότι η Ευρώπη την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, ο κ
. Τζιτζικώστας υπογράμμισε τη σταθερή βούληση του ΕΛΚ να στηρίξει τις αποφάσεις της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης, που ελήφθησαν ομόφωνα στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του. Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε τις θέσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη και επισήμανε ότι «ο τρόπος που θα χειριστούμε συνολικά ως Ευρώπη το μεταναστευτικό ζήτημα θα αποτελέσει την παρακαταθήκη μας για το μέλλον και τις επόμενες γενιές».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και υπογράμμισε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πίεση στις χώρες υποδοχής των προσφύγων, όπως η Ελλάδα. «Είναι πολύ σημαντικό να τρέξουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, ώστε να αποσυμφορηθεί και η ισχυρή πίεση που δέχονται οι χώρες υποδοχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στις τέσσερις λύσεις που έχει προτάξει το ΕΛΚ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος:

1.Αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων και δημιουργία Ζωνών Ασφάλειας.

2.Δημιουργία κέντρων υποδοχής και επεξεργασίας αιτημάτων ασύλου εκτός των συνόρων ΕΕ.

3.Προστασία των συνόρων της ΕΕ με επιχειρήσεις όπου απαιτούνται.

4.Συνεργασία με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του και την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας, μόνο τον τελευταίο χρόνο, το 2016, 375.000 άνθρωποι έχουν καταφτάσει στην Ευρώπη, 351.000 από τη θάλασσα, 24.000 από τη στεριά, ενώ 4.715 έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στη Μεσόγειο. Επίσης, μόλις 13.000 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί από τους συνολικά 160.000.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχάρη τον κ. Αβραμόπουλο για το σημαντικό έργο του στη θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ