2016-12-10 01:58:17
Φωτογραφία για Διαμαρτύρονται οι φαρμακευτικές για τις δαπάνες του «κλειστού» προϋπολογισμού
efsyn.gr

Δημήτρης Τερζής

Γκρίνια φαίνεται να προκαλεί στις φαρμακευτικές εταιρείες η εκτέλεση του «κλειστού» προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο φετινός προϋπολογισμός των 570 εκατ. ευρώ θα ξεπεραστεί κατά 283 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κληθούν να το καλύψουν οι ίδιες οι εταιρείες μέσω των διαδικασιών έκπτωσης (rebate) και επιστροφής (clawback).

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες του κλάδου διαμαρτύρονται για τον «κλειστό» προϋπολογισμό και ζητούν την αναπροσαρμογή του, πράγμα που δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το 2015, η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν μειωμένη κατά 164 εκατ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 22,3%, ενώ το φετινό ποσό φαίνεται ότι κάλυψε την αγορά έως τον Αύγουστο.


Στην εκδήλωση εκφράστηκε από πολλούς παρισταμένους η έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, όπως και η ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ελέγχου της χρήσης των φαρμάκων, με στόχο την καθολική και ισότιμη κάλυψη της υγειονομικής ανάγκης, τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στους πιθανούς λόγους κατά τους οποίους ξέφυγε ο προϋπολογισμός. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Roche Hellas, Ξένια Καπόρη, «αν δεχθούμε λοιπόν ότι ο κλειστός προϋπολογισμός των 570 εκατ. διαμορφώθηκε ορθολογικά, η ζήτηση των 4 μηνών η οποία μένει ακάλυπτη δύναται να είναι προϊόν: α) υπερσυνταγογράφησης, β) απροσδόκητα σημαντικής αύξησης των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία ή γ) εισαγωγής νέων φαρμακευτικών αγωγών».

Από την πλευρά του ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, σημείωσε πως «υπάρχει ανάγκη αύξησης των δημόσιων προϋπολογισμών για φάρμακα κατά 200 έως 250 εκατομμύρια ευρώ, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν συμπληρωματικές διαρθρωτικές αλλαγές».

«Προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, «θα συμβάλει η σταδιακή οριακή διαχρονική αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης για ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά φάρμακα, με βάση τα δημογραφικά και λοιπά δεδομένα της Ελλάδας σε συνδυασμό με την εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων».

Τα οριζόντια μέτρα

Παρέμβαση έκανε και ο Αθανάσιος Βοζίκης, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας, αναφέροντας πως «οι περιοριστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη φαρμακευτική περίθαλψη από την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων, όπως το νοσοκομειακό clawback, και η απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά οι οποίες αναμένεται να φέρουν εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα τώρα και στο μέλλον».

Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει πολλές φορές τη θέλησή του για συστηματικό θεσμικό διάλογο στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε σχετική εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, σημείωνε πως ακόμα και αν υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενόσημων και το θέμα της υποκατάστασης.

Εδώ, αξίζει να θυμίσουμε ότι στις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, υπήρξε δέσμευση από ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων.

Ειδικότερα, ο στόχος χρήσης τους τοποθετείται στο 60% για τους νοσοκομειακούς ασθενείς τον Ιούνιο 2017 και στο 40% για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς τον Μάρτιο 2017 (60% τον Μάρτιο 2018).

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και η έρευνα της Hellas List για την οικονομική πορεία των εισαγωγικών και εμπορικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα κατά το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πωλήσεις τους αγγίζουν το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, την ώρα που τα μικτά κέρδη τους παρουσίασαν άνοδο από 727 στα 764 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως από την έρευνα απουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία ορισμένων εταιρειών, αλλά η εικόνα είναι σαφής για τον κλάδο από τα στοιχεία των υπολοίπων.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, αυτά αυξήθηκαν κατά 117,5%, την ώρα που οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 1,24 δισ. ευρώ το 2014 σε 1,35 δισ. ευρώ το 2015.

Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες επιμένουν ότι η αυξημένη φορολογία και τα μέτρα του clawback και του rebate αποτελούν αναχώματα στη ρευστότητά τους
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ