2012-05-19 06:21:22
Φωτογραφία για Λευκωσία: Εντονες αντιδράσεις για τις τουρκικές απειλές σχετικά με τις έρευνες
Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσαν οι τουρκικές απειλές σχετικά με τη διαδικασία του β' γύρου αδειοδότησης για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «ακόμη μία έκφανση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», διαμηνύοντας πως οι απειλές αυτές «δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στον τομέα της ενέργειας».

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, οι απειλές αυτές είναι χωρίς αντίκρισμα, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί πάντοτε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί του εδάφους, της θάλασσας και της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης/Υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).


«Οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι ανυπόστατες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο. Μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να καθορίζει την πολιτική ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους ούτε να επιχειρεί να επιβάλει τα επεκτατικά της σχέδια με απειλές και εκφοβισμούς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει διεθνώς την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρει, «επιχειρεί με την πολιτική των κανονιοφόρων να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Κύπρο». Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Νωρίτερα η Αγκυρα αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υποστηρίζοντας ότι μέρος των θαλάσσιων αυτών περιοχών συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζει το τουρκικό υπουργείο και προειδοποιεί ότι την ευθύνη για την ένταση που θα δημιουργηθεί από τις έρευνες θα φέρουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ