2016-12-13 06:41:10
Φωτογραφία για Θα συνεχιστεί η στήριξη στο Κυπριακό, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας
Η Σλοβακία θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη για το Κυπριακό, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας Andrej Danko, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Danko συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης καλωσόρισε το Σλοβάκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Σλοβακία είναι μια πολύ φιλική χώρα, η οποία έχει δείξει έμπρακτα τη στήριξή της προς την Κύπρο διαχρονικά, σε όλους τους τομείς.

Οπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, η Μπρατισλάβα «στα διεθνή φόρα πάντα στήριζε την υπόθεση της Κύπρου στη βάση αρχών και αξιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ευχαρίστησε τη Σλοβακία για τη συμμετοχή αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αλλά και την Πρέσβειρα της χώρας, Οξάνα Τόμοβα, για τη βοήθεια της σε ζητήματα δικοινοτικής συνεργασίας.


Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η καλή σχέση των δύο χωρών θα εμβαθυνθεί περισσότερο και θα φέρει πιο πρακτικά αποτελέσματα για τους δύο λαούς. «Θα συνεχίσουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Danko εξέφρασε την ευχή η Κύπρος να μπορέσει να ξεπεράσει σύντομα τα τραύματα του ιστορικού παρελθόντος. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο σημαντική ως τουριστικός προορισμός για τη χώρα του, αλλά βρίσκεται και στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας ανέφερε επίσης ότι στην αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Κύπρο μετέχει και ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, κάτι που όπως είπε, αναδεικνύει και υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Μπρατισλάβα στις κυπρο-σλοβακικές σχέσεις.

Σταθερή η στήριξη της Σλοβακίας σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, είπε ο ΥΠΑΜ

Τη σταθερή στήριξη της Σλοβακίας στο Κυπριακό εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας της χώρας Peter Gajdoš, ύστερα από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη.

“Η θέση της Σλοβακίας σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του Κυπριακού είναι σταθερή. Αυτό που έχει σημασία είναι η εδαφική ακεραιότητα του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”, είπε.

Ο Υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι ύστερα από αίτημα του ΟΗΕ, αυξήθηκε ο αριθμός του σλοβακικού αποσπάσματος της ΟΥΦΝΙΚΥΠ από 159 σε 168 στρατιώτες.

Ο κ. Φωκαϊδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου στη Σλοβακία για την πολύτιμη συμβολή του σλοβακικού αποσπάσματος στην Κύπρο.

"Ελπίζουμε και εργαζόμαστε σκληρά ούτως ώστε αυτή η συμβολή να μην είναι αναγκαία για πολλή καιρό ακόμη", είπε.

Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη συνεχή στήριξη της Σλοβακίας στο Κυπριακό, η οποία για πολλά χρόνια τώρα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

Στη συνάντηση τέθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που απασχολούν την ΕΕ όπως η τρομοκρατία, η ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ