2012-05-19 09:47:18
Φωτογραφία για Όλα τα κόμματα καταδικάζουν την πρόταση(;) Μέρκελ για δημοψήφισμα
Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις όλων των πολιτικών κομμάτων μετά την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια, περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μία είδηση η οποία έχει ωστόσο διαψευστεί από την Καγκελαρία.

Ως «τουλάχιστον ατυχή» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς την πρόταση Μέρκελ τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ», ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «δικαιούται, όμως, ο ελληνικός λαός τον σεβασμό...

των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κυρίας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος – και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό - είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Αλέξη Τσίπρα είπε πως η καγκελάριος της Γερμανίας, έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα-προτεκτοράτο και αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους. Στην συνέχεια κατέληξε λέγοντας πως την δική του απάντηση ο ελληνικός λαός θα την δώσει στις 17 Ιουνίου.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως «η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων των κρατών-μελών είναι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με δηλώσεις του προέδρου τους Πάνου Καμμένου εκφράζουν την αντίθεσή τους όχι μόνο για το δημοψήφισμα αλλά και στην ίδια την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε δημοψήφισμα. Είμαστε μέσα στην Ευρώπη, είμαστε μέσα στο ευρώ, και καμία διαδικασία δεν προβλέπει είτε να βγούμε μόνοι μας είτε να μας βγάλουν από το ευρώ» τόνισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε «αν η Γερμανία, η κ. Μέρκελ, επιμένει σε δημοψήφισμα, ας το κάνει για τη χώρα της, ας το κάνει για τη Γερμανία αν θέλει να παραμείνει εκείνη στο ευρώ».

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ τονίζεται πως το κόμμα του Περισσού, απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Άνγκελα Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ.

Από την πλευρά της η Χρυσή αυγή χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή ως μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και την πολιτική της ζωή. «Προφανής της σκοπός η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού και η κάμψη της θέλησής του να πολεμήσει το εθνοκτόνο μνημόνιο. Παρά τις όποιες διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο θόρυβος που ήδη δημιουργήθηκε, πέτυχε απόλυτα τον παραπάνω σκοπό. Ο «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» καλεί όλους τους Έλληνες να αντισταθούν στους ξένους δυνάστες της χώρας και τους εγχώριους τοποτηρητές τους. Ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία συνεχίζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά, χαρακτηρίζει την πρόταση για δημοψήφισμα ως μία προσπάθεια τρομοκράτησης του ελληνικού λαού και την ονομάζει ως απαράδεκτη. «Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη.

Από iefimerida
Greki-Gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ