2012-05-19 09:55:25
Φωτογραφία για H ώρα των... Πρωταθλητών έφτασε: Μπάγερν vs Tσέλσι
Η μητέρα των μαχών Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που σε τελικό του Champions League τέθηκαν αντιμέτωπες δύο ομάδες που δεν συμπεριλαμβάνονταν στα φαβορί  Στην ουσία, τόσο η Μπάγερν όσο και η Τσέλσι συγκέντρωναν ελάχιστες πιθανότητες να προκριθούν στον τελικό του Μονάχου που διεξάγεται το βράδυ του Σαββάτου (21:45, ΝΕΤ, live sports.in.gr) στην «Αλιάντς Αρίνα».

Όμως, κατάφεραν να αποκλείσουν τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, την κάτοχο του τίτλου Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα. Χάλασαν το... όνειρο πολλών που ονειρεύτηκαν μια τέτοια τιτανομαχία στον τελικό, «έφτιαξαν» όμως τη μέρα των ρομαντικών και όλων όσοι λατρεύουν το ποδόσφαιρο ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους: τα πάντα είναι δυνατά.

Για δύο ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους και που την τελευταία δεκαετία μετέχουν σχεδόν ανελλιπώς στο Champions League, είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι έχουν βρεθεί μόνο μία φορά αντιμέτωπες. Ακόμα μια ιδιαιτερότητα της αυριανής αναμέτρησης είναι ότι καμία από τις δύο φιναλίστ δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια στη χώρα της τις τελευταίες δύο σεζόν.


Ο τελικός έχει ξεκάθαρο φαβορί τη Μπάγερν, κυρίως γιατί διεξάγεται στην έδρα της, το «Αλιάντς Αρίνα» -που λόγω της περίστασης αύριο θα ονομάζεται «Φούσμπαλ Αρίνα» καθώς η UEFA «διαγράφει» τα ονόματα των χορηγών.

Πέραν του... ντεζαβαντάζ της έδρας, οι Λονδρέζοι «πλήρωσαν» πολύ ακριβά την πρόκριση που πήραν επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου». Στο ματς της 24ης Απριλίου αποβλήθηκε ο αρχηγός Τζον Τέρι, ενώ κάρτες συμπλήρωσαν οι Ιβάνοβιτς, Ραμίρες, Μεϊρέλες.

Τιμωρημένους έχει και η Μπάγερν, αλλά τα κενά των Μπαντστούμπερ, Αλάμπα, Λουίς Γκουστάβο καλύπτονται πιο εύκολα από τα αντίστοιχα των Λονδρέζων. Αντίθετα, ευχάριστα ήταν τα νέα για τον Αριεν Ρόμπεν, καθώς ο Ολλανδός σταρ προπονήθηκε και θα είναι στην ενδεκάδα των Βαυαρών.

Χάινκες: «Δεν είμαστε το φαβορί»

Ο Γιούπ Χάινκες τόνισε ότι δεν θεωρεί την Μπάγερν Μονάχου φαβορί στον τελικό. Ο τεχνικός της γερμανικής ομάδας δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι δεν μοιράζεται τη γενική ευφορία που επικρατεί στην περιοχή για νίκη της Μπάγερν: «Είναι μία ιστορική ευκαιρία. Δεν θα το ξαναζήσουμε ποτέ, να παίξουμε τον τελικό του Champions League στο γήπεδό μας» δήλωσε ο Χάινκες, ο οποίος διάγει την τρίτη θητεία του στο «τιμόνι» της Μπάγερν, και συνέχισε: «Μπορούμε να σηκώσουμε το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Η επιτυχία της Ρεάλ (σ.σ. το 1998) ήταν 32 χρόνια μετά την προηγούμενη. Αυτή είναι μία σπουδαία ευκαιρία για μας και πρέπει να το περάσω αυτό στους παίκτες μου».

Στη συνέχεια, ο 67χρονος προπονητής τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε μία κορυφαία ομάδα. Αυτή νίκησε την καλύτερη ομάδα του κόσμου στους ημιτελικούς (σ.σ. Μπαρτσελόνα) κι εγώ πιστεύω ότι ο αγώνας θα είναι ανάμεσα σε δύο ισοδύναμες ομάδες. Ίσως είναι ένα πολύ μικρό πλεονέκτημα να παίζουμε εντός έδρας, αλλά εγώ δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι είμαστε το φαβορί για το παιχνίδι».

Ο Χάινκες, ο οποίος είδε το 1998 την «πόρτα της εξόδου» από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού πρώτα οδήγησε τη «βασίλισσα» στην κατάκτηση του Champions League, δήλωσε ακόμη ότι μπορεί να κατανοήσει την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο ομόλογός του της Τσέλσι, Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά τα «ηνία» των «μπλε» τον Μάρτιο, μετά την αποπομπή του Αντρέ Βίλας-Μπόας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να αποτελέσει παρελθόν, αν ο τίτλος καταλήξει στην Μπάγερν Μονάχου. «Η Τσέλσι είναι ένας μεγάλος σύλλογος και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ίσως θέλουν να έχουν στην πιο σημαντική θέση του συλλόγου κάποιον, ο οποίος έχει διεθνείς τίτλους και ένα συγκεκριμένο "ανάστημα". Όμως, νομίζω ότι έχει κάνει τρομερή δουλειά στην Τσέλσι από τη στιγμή που ανέλαβε και δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν πρέπει να κρατήσει τη θέση. Στην πραγματικότητα, εάν ήμουν ο πρόεδρος ή ο ιδιοκτήτης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, θα κρατούσα τον Ντι Ματέο, ασχέτως του αν νικήσουν ή χάσουν».

Ο Γερμανός προπονητής δήλωσε ότι περιμένει να έχει στη διάθεσή του για τον αυριανό τελικό τον Άριεν Ρόμπεν, ο οποίος σταμάτησε νωρίς σήμερα το πρόγραμμα της προπόνησης. «Πολλοί από εμάς έχουν ένα ελαφρύ κρύωμα και απλά για προληπτικούς λόγους ο Άριεν δεν έβγαλε ολόκληρη την προπόνηση» επισήμανε, ενώ δήλωσε ότι περιμένει ένα δραματικό παιχνίδι, στο οποίο και οι δύο ομάδες θα ζητήσουν τη νίκη: «Δεν νομίζω ότι η Τσέλσι θα είναι τόσο αμυντικά προσανατολισμένη όσο ήταν απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Θα είναι ένα κορυφαίο ματς, καθώς και οι δύο ομάδες θα ψάξουν τη νίκη».

Ακολούθως, ο Χάινκες εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι, για τους οποίους οι γερμανικές ομάδες δεν έχουν «γευθεί» κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο μετά το 2001, όταν η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε το Champions League: «Ένας από αυτούς είναι ότι οι γερμανικοί σύλλογοι δεν δημιουργούν τεράστια χρέη και κάποιοι σύλλογοι στην Ιταλία και την Ισπανία το βλέπουν αυτό διαφορετικά, το οποίο σε αντάλλαγμα τους φέρνει επιτυχία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η ανάπτυξη του γερμανικού ποδοσφαίρου και νομίζω ότι θα δούμε κάποια διαφορά».

Ο Χάινκες ρωτήθηκε ακόμη γιατί οι γερμανικές ομάδες φαίνεται να θριαμβεύουν επί αντιπάλων από την Αγγλία στη διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθεί εκεί ο τελικός: «Μεγαλώνω και είχαμε ήδη δύο διαδικασίες των πέναλτι αυτή τη χρονιά (σ.σ. στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League με τη Ρεάλ και στον ημιτελικό του Κυπέλλου Γερμανίας με την Γκλάντμπαχ). Δεν είμαι σίγουρος εάν η καρδιά μου θα αντέξει άλλη μία! Νομίζω ότι οι Γερμανοί παίκτες είναι πολύ δυνατοί πνευματικά και στα πέναλτι αυτό είναι που μετράει. Οι παίκτες πρέπει να είναι πνευματικά δυνατοί και αποφασισμένοι να σκοράρουν και οι Γερμανοί παίκτες το διδάσκονται αυτό από πολύ μικρή ηλικία. Οι γερμανικές ομάδες έχουν πάντα δυνατή θέληση».

Ντι Ματέο: «Δεν ξέρω πώς θα προετοιμάσω τους παίκτες μου»

Από την πλευρά του, ο προπονητής της Τσέλσι, Ρομπέρτο Ντι Ματέο, δήλωσε πως ακόμα δεν έχει κατασταλάξει στο πώς θα παρατάξει την ομάδα απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός τεχνικός δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Δεν ξέρω ακόμα πώς θα ετοιμάσω τους παίκτες μου για τον τελικό με την Μπάγερν. Είτε θα προσπαθήσω να τους έχω ήρεμους και χαλαρούς ή θα προσπαθήσω να τους ξυπνήσω. Δεν δουλεύω διαβάζοντας σενάριο, θα αποφασίσω αύριο τι θα κάνω μόλις μπω στα αποδυτήρια».

Ο Ντι Ματέο δήλωσε πως οι Νταβίντ Λουίζ και Γκάρι Κέιχιλ έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους, αλλά αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Φλοράν Μαλουντά, για τον οποίο ο Ιταλός δήλωσε: «Ο Μαλουντά θα πάρει μέρος στη σημερινή προπόνηση και θα δούμε σε τι κατάσταση είναι».

Ο τεχνικός των «μπλε», έχοντας να αντιμετωπίσει πολλές απουσίες, πήρε στην αποστολή και τους νεαρούς Τοντ Κέιν και Ναθάνιελ Τσαλόμπα, που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στην πρώτη ομάδα.

Μικρά - μικρά...

«Μπαρουτοκαπνισμένη» είναι σε τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπάγερν, καθώς ο αυριανός είναι ο ένατος. Έως τώρα, υπάρχει απόλυτη ισορροπία: 4 νίκες-4 ήττες. Όσο για την Τσέλσι, βρέθηκε μόνο μία φορά σε τελικό, το 2008 στη Ρώμη, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Για τρίτη φορά διεξάγεται τελικός στο Μόναχο. Οι προηγούμενοι είχαν γίνει βέβαια στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης: Νότιγχαμ-Μάλμε 1-0 (1979), Μαρσέιγ-Μίλαν 1-0 (1993) και Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 3-1 (1997)

Οι τροπαιούχοι 9 Κύπελλα: Ρεάλ Μαδρίτης

7 Κύπελλα: Μίλαν

5 Κύπελλα: Λίβερπουλ

4 Κύπελλα: Μπάγερν, Αγιαξ, Μπαρτσελόνα

3 Κύπελλα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ

2 Κύπελλα: Πόρτο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Νότιγχαμ

1 Κύπελλο: Αστον Βίλα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ, Αϊντχόβεν, Στεάουα Βουκουρεστίου.

*planet-greece, με πληροφορίες από in.gr, ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πώς λειτουργεί ένα CD
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πώς λειτουργεί ένα CD
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ