2016-12-22 09:28:25
Φωτογραφία για Γεροβασίλη: Κανένας συμβασιούχος απλήρωτος –Οι συμβάσεις δεν είναι μονιμότητα
“Ουδέποτε παραβήκαμε άρθρο του Συντάγματος. Μιλάμε για παρατάσεις συμβάσεων -είναι συμβάσεις, δεν είναι μονιμότητα”. Aυτό υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, στη σκιά της εγκυκλίου Σκουρλέτη, μία ημέρα μετά τα όσα είχε υποστηρίξει κατά τη συνάντηση της με την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι βρίσκονται οι συμβασιούχοι που με βάση τη ρύθμιση Βερναρδάκη συμπληρώνουν 24μηνο δεν θα μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται καθώς υπάρχει θέμα με βάση το άρθρο 103 του Συντάγματος αλλά και του ΠΔ Παυλόπουλου

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση στη Βουλή της τροπολογίας με την οποία διευκολύνονται οι δήμαρχοι αναφορικά με την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας, η κ. Γεροβασίλη απαντώντας στον υπεύθυνο του τομέα διοικητικής ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γιώργο Γεωργαντά, επισήμανε οτι «ουδέποτε παραβήκαμε άρθρο του Συντάγματος. Μιλάμε για παρατάσεις συμβάσεων -είναι συμβάσεις, δεν είναι μονιμότητα. Αν είχαμε παραβεί το Σύνταγμα, θα το συζητούσαμε». Και η υπουργός πρόσθεσε: «Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα -και οι προηγούμενοι και αυτοί- με ΑΣΕΠ έχουν κριθεί. Δεν μπήκε κανένας με άλλο τρόπο και από παράθυρα. Μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα και όχι σε υψηλόβαθμες θέσεις».


Επιπλέον, η υπουργός επισήμανε πως δεν είναι στη λογική της κυβέρνησης όλο το κύριο απασχολούμενο προσωπικό της χώρας -και στους δήμους- να εργάζεται με συμβάσεις, αλλά να υπάρχει σταθερή και μόνιμη απασχόληση. Πρόσθεσε ωστόσο, πως αυτό το βήμα έγινε για να δοθεί δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας εργασία απ’ ό,τι για ένα οκτάμηνο με απόλυτο σεβασμό στο νομικό καθεστώς της χώρας.

Ακόμη εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους μεταξύ τους- «εργαζόμενοι είναι και οι μεν και οι δε. Ο σεβασμός μας στην ανάγκη για εργασία είναι ίδιος προς όλους τους πολίτες», τόνισε.

Κανένας συμβασιούχος απλήρωτος

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη διαβεβαίωσε ότι «οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας δεν θα μείνουν απλήρωτοι σε καμία περίπτωση».

Όπως η ίδια διευκρίνισε η τροπολογία ήταν απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας, στους δήμους, οι οποίοι επωμίζονται σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. Επίσης εξήγησε ότι η τροπολογία κατέστη απαραίτητη για να ξεπεραστεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την παράταση σε συμβάσεις εργαζομένων για την καθαριότητα, ενώ κάποιοι δήμοι είχαν ήδη διενεργήσει προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού για το 2017 και επισήμανε ότι οι δήμοι είχαν συμφωνήσει.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η υπουργός υπενθύμισε ότι η λύση είχε προταθεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και υπήρξε συμφωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση πως η τροπολογία θα λύσει το θέμα. Γι’ αυτό χαρακτήρισε τη ρύθμιση «υλοποίηση της δέσμευσής μας απέναντι στην αυτοδίοικηση» και κάλεσε τους εκπροσώπους της να τη στηρίξουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Γεροβασίλη «αν το πρόβλημα παρέμενε χωρίς την τροπολογία, θα επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των δήμων και δεν θα ήταν εύκολο να αντέξουν αυτό το βάρος». Συμπλήρωσε πως με την τροπολογία, οι δήμοι που είχαν ήδη διενεργήσει προκηρύξεις για προσλήψεις και έχουν προχωρήσει στην έκδοση οριστικών πινάκων κατάταξης δεν υποχρεούνται να προσλάβουν άμεσα τους επιτυχόντες. Σύμφωνα με την υπουργό, οι δήμοι δύνανται να καλύψουν τον τομέα της καθαριότητας με παρατάσεις των συμβάσεων του ήδη απασχολούμενου προσωπικού και, παράλληλα, να μεταθέσουν τις προσλήψεις των νέων επιτυχόντων για το 2018.

Δεν δίνεται οριστική λύση

Πάντως, όπως η ίδια εξήγησε «αν ο προϋπολογισμός των φορέων το επιτρέπει, είναι δυνατή η πρόσληψη προσωπικού και από τους πίνακες του 2017, εφόσον υπάρχουν στην υπηρεσία κενές οργανικές θέσεις».

Δίνοντας περεταίρω διευκρινίσεις για το θέμα της αποπληρωμής δεδουλευμένων, η κ. Γεροβασίλη τόνισε πως αυτό λύνεται, καθώς έχουν γίνει οι αντίστοιχες επικοινωνίες και με το Ελεγκτικό Συνέδριο και με τους συνδικαλιστές των ΟΤΑ σε χθεσινή συνάντηση, ενώ εξετάζεται αν χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.

Παραδέχτηκε ότι είναι μια ρύθμιση που δεν δίνει οριστική λύση, αλλά τόνισε πως είναι πολλοί λίγοι οι δήμοι που έχουν προβεί σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, και πως κατά κύριο λόγο, θα εργαστούν οι άνθρωποι της καθαριότητας που είναι με την παράταση.

Τέλος προέβλεψε πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα στους προϋπολογισμούς των δήμων και κατηγόρησε «όσους υποστηρίζουν ότι με βάση αυτό οι δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν στα τέλη θα το κάνουν μόνο και μόνο επειδή θέλουν να αυξήσουν τα τέλη και όχι επειδή έχουν κάποιο πρόβλημα».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ