2016-12-23 02:26:09
Φωτογραφία για Στο «τούρμπο» ο τουρισμός τον Οκτώβριο!
Μέχρι και την τελευταία μέρα του χρόνου φαίνεται πως θα διατηρηθεί το σασπένς για τη φετινή επίδοση εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού.

Τα στοιχεία δεκαμήνου του Ισοζυγίου Πληρωμών που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας παραπέμπουν σε μίνι «θρίλερ», καθώς τα έσοδα κατέγραψαν σημαντική άνοδο τον Οκτώβριο «ψαλιδίζοντας» τις απώλειες που είχαν καταγραφεί στο εννεάμηνο.

Παράγοντες του τουρισμού συγκλίνουν πλέον με την αρχική εκτίμηση της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, πως η «τρύπα» εισπράξεων που κατέγραφε τους προηγούμενους μήνες η ΤτΕ θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο καθώς το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς καταγράφηκε σημαντική άνοδος αφίξεων το Νοέμβριο, ενώ και ο Δεκέμβριος κινείται με διψήφιο ποσοστό αύξησης σε περιοχές όπως η Αθήνα.

Ο διαφαινόμενος περιορισμός των απωλειών και το κλείσιμο της χρονιάς με θετικό πρόσημο, ωστόσο, εκτιμάται πως θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την μεθοδολογία που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδας, την εξωτερική της συνεργασίας με την ICAP για την συλλογή των δεδομένων, αλλά και την αξιοπιστία του δείγματος που χρησιμοποιείται στην έρευνα συνόρων και την επάρκειά του για τις μελλοντικές καταγραφές.


Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν πως, φέτος, καταγράφεται σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η οποία, όμως, οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη μετατόπιση μεγάλου όγκου κρατήσεων από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς προς το τρίτο και τέταρτο αντίστοιχα. Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους για την κατάσταση στην χώρα λόγω του προσφυγικού. Κλίμα που με έκτακτες ενέργειες το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ανέτρεψαν. Ενώ, και η μεγάλη last minute καμπάνια που βασίστηκε σε ποιοτικές έρευνες του ΕΟΤ σχετικά με τις τάσεις που επικρατούσαν στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές για διακοπές την τελευταία στιγμή ενίσχυσε ακόμη περισσότερο αυτήν τάση.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας για την φετινή επέκταση της τουριστικής σεζόν και την μετατόπιση του κυρίως όγκου των κρατήσεων στο τρίτο τρίμηνο του έτους είναι οι αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας. Η μεν πρώτη γιατί λόγω Brexit, οι περισσότεροι Βρετανοί επέλεξαν τον προορισμό των διακοπών τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και η δε δεύτερη λόγω των γνωστών προβλημάτων με την έκδοση τουριστικών visa από τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία, τα οποία ξεπεράστηκαν χάρη της προσωπικής εμπλοκής της κυρίας Κουντουρά.

Πόσο υψηλή ήταν η ζήτηση το φετινό Οκτώβριο αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΤτΕ. Σύμφωνα με αυτά, τον συγκεκριμένο μήνα οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 17,3%. Άνοδος, μάλιστα, η οποία συνδυάστηκε με σχεδόν αντίστοιχη αύξηση εισπράξεων 14,16% !

Ενδεικτικό της αντεπίθεσης διαρκείας του ελληνικού τουρισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο είναι το γεγονός πως τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν 127,3 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Έτσι, οι εισπράξεις Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 1.026,4 εκατ. ευρώ έναντι 899,1 εκατ. ευρώ το 2015. Ξεπέρασαν, μάλιστα, ακόμα και τις εισπράξεις του Οκτωβρίου 2014 (1.001,4 εκατ. ευρώ). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ