2016-12-24 01:37:10
Φωτογραφία για Οριακά καλύπτονται οι ανάγκες σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» παραμένει το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας για δεύτερη ημέρα, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να χτυπήσει «κόκκινος» και να μην αποφευχθούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στη χώρα μέσα στα Χριστούγεννα. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ολιγωρίας που επέδειξε η ΡΑΕ ως αρμόδια αρχή στην έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος που προέκυψε στον εφοδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της ζήτησης που προκάλεσαν οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η ολιγωρία συνεχίζεται και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η προχθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κινδύνων που συγκάλεσε έπειτα από σχετικό αίτημα του ΔΕΣΦΑ δεν έλαβε κανένα μέτρο, ενώ εκείνα που έλαβε χθες στη νέα σύσκεψη της ΟΔΚ είναι εξαιρετικά περιορισμένης εμβέλειας και βραχυχρόνιας αποτελεσματικότητας.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η ΡΑΕ δεν είχε μέχρι και χθες ενημερώσει ως όφειλε εκ του ευρωπαϊκού πλαισίου τις ευρωπαϊκές αρχές για την κατάσταση του ελληνικού συστήματος και να αιτηθεί τη λήψη κατά παρέκκλιση μέτρων, όπως προβλέπουν οι σχετικοί κώδικες
. Η κίνηση αυτή έπρεπε να είχε γίνει από την περασμένη Παρασκευή που ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε το σύστημα φυσικού αερίου σε κατάσταση συναγερμού «επιπέδου 1». Ως εκ τούτου, για την αντιμετώπιση της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό είναι υποχρεωμένη πλέον να προχωρήσει στη λήψη κοστοβόρων μέτρων που θα επιβαρύνουν πρωτίστως τη ΔΕΗ και μέσω αυτής τους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία συνολικότερα. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται από χθες οι μονάδες φυσικού αερίου Λαύριο 5 και Κομοτηνής της ΔΕΗ για να δουλέψουν μόλις πάρουν εντολή με πετρέλαιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πιέσεις ασκήθηκαν από τη ΡΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση από χθες.

Η ΔΕΗ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μια τέτοια λύση που θα επιβαρύνει σημαντικά τα λειτουργικά της κόστη, χωρίς καν να υπάρχει επίσημη απόφαση της ΡΑΕ και χωρίς το σύστημα να έχει βρεθεί σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού όπως προϋποθέτει η νομοθεσία. Επειτα από αυτό, η ΡΑΕ αποφάσισε την περικοπή φορτίων 20.000 μεγαβατώρων συνολικά στις μονάδες φυσικού αερίου και ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στη σχετική κατανομή τους, ενώ η ΔΕΗ έθεσε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού της δυναμικού. Επειτα από αυτές τις δύο παρεμβάσεις, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στον σημερινό προγραμματισμό έχουν περιοριστεί στις 5.900 μεγαβατώρες από 13.000 περίπου χθες. Στην περικοπή των εξαγωγών συνέβαλε και το γεγονός ότι η Οριακή Τιμή του Συστήματος στην οποία αγοράζουν οι εξαγωγείς από τα 50,4 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, διαμορφώνεται σήμερα στα 54,52 ευρώ η μεγαβατώρα. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγείς διαθέτουν την ενέργεια μέσω των βορείων διασυνδέσεων της χώρας στην Κεντρική Ευρώπη σε τιμές υπερδιπλάσιες, λόγω της εκτόξευσης που έχει προκαλέσει το έλλειμμα ισχύος από την απόσυρση των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας για έλεγχο και συντήρηση.

Η κατάσταση του συστήματος φυσικού αερίου της χώρας παραμένει οριακή και σε επιφυλακή. Περιθώρια για έλευση αυξημένων ποσοτήτων από τη Βουλγαρία και την Τουρκία δεν υπάρχουν, ενώ το τρίτο έκτακτο φορτίο LNG 130.000 κυβικών που είχε προγραμματιστεί να δέσει στη Ρεβυθούσα αρχικά στις 26 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια επισπεύστηκε για τις 24, δεν έχει καταφέρει ακόμη να φορτώσει λόγω ισχυρής θαλασσοταραχής στην Αλγερία. Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε αναζήτηση και νέου φορτίου, κάτι όμως που δεν είναι εύκολο λόγω της μεγάλης ζήτησης LNG που έχει προκαλέσει στην Κεντρική Ευρώπη το έλλειμμα της πυρηνικής παραγωγής της Γαλλίας. Οπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η κατάσταση, προεξοφλείται από την αγορά η λήψη πρόσθετων μέτρων, με προτεραιότητα στην εφαρμογή της διακοψιμότητας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις για την απελευθέρωση φορτίων έναντι αμοιβής σε περίπτωση ανάγκης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ