2016-12-27 19:07:12
Φωτογραφία για 719 λουκέτα έβαλε στη Μαγνησία το 2016
Εφτακόσια δέκα εννέα λουκέτα έβαλε στη Μαγνησία το 2016. Η χρονιά που φεύγει φαίνεται ότι έπληξε ιδιαίτερα, όπως καταμαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία, τον εμπορικό κλάδο και τον κλάδο της μεταποίησης, που είχαν αρνητικά πρόσημα σε σχέση με τις εγγραφές και τις διαγραφές επιχειρήσεων. Αντίθετη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται στον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών, που φαίνεται ότι καταγράφουν ανοδική πορεία.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, η επιχειρηματικότητα φτώχυνε το περασμένο έτος κατά 35 επιχειρήσεις. Ο εμπορικός κόσμος ωστόσο έχασε από το δυναμικό του 56 επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τη σύγκριση εγγραφών – διαγραφών, και ο κλάδος της μεταποίησης 36. Τουρισμός και παροχή υπηρεσιών ενισχύθηκαν με πέντε και πενήντα νέες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Από την πορεία της επιχειρηματικότητας κατά μήνα, φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες απώλειες υπήρξαν τον Φεβρουάριο (-39 επιχειρήσεις), τον Ιανουάριο (-29 επιχειρήσεις) και τον Ιούνιο (-22 επιχειρήσεις). Ωστόσο από τον Αύγουστο και μετά τα πρόσημα ανά μήνα είναι όλα θετικά.


 Σε επίπεδο Νομού, σε όλους τους τομείς (εμπορικό,  μεταποίηση, τουριστικό, υπηρεσιών), το Επιμελητήριο Μαγνησίας κατέγραψε 719 διαγραφές επιχειρήσεις και 684 εγγραφές.

Να επισημανθεί ότι στα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας δε φαίνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που ναι μεν έβαλαν λουκέτο, αλλά ωστόσο δεν το γνωστοποίησαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Επίσης, κάποιες από τις διαγραφές μπορεί να αφορούσαν σε διακοπή δραστηριότητας λόγω συνταξιοδότησης ή μεταβίβασης επιχειρήσεων.

Τι λένε οι έμποροι

Στην αρχή του 2016 οι έμποροι πίστεψαν ότι θα γινότανταν μία καινούργια αρχή. Δεν περίμεναν ότι θα άλλαζε πλήρως το τοπίο, αλλά ότι θα υπήρχε σταθεροποίηση και θα γινόταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, όμως, το έτος που φεύγει, όπως λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος, ήταν τελικά χειρότερο και από το 2015, ένα έτος που επεφύλαξε capital controls.

 «Τη νέα χρονιά θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με την  επιβίωση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται σαφώς η οικονομική κρίση, καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον χρήματα, όμως σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχει και η κυβέρνηση, η οποία αδιαφορεί για το μέλλον της μικρής και μεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα» είπε ο ίδιος.

 Οι προβλέψεις για το αύριο είναι δυσοίωνες. «Μετά από εφτά χρόνια κρίσης, αν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν χάσει πάνω από το 60% του τζίρου τους δεν υποστηριχθούν, τότε το 2017, με την φοροκαταιγίδα που έρχεται, τα μηνύματα για την επιχειρηματικότητα μόνο θετικά δεν μπορούν να είναι. Ευχόμαστε και ελπίζουμε έως την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Αν πραγματικά θέλει την ανάπτυξη, θα υποστηρίξει τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες

Η μεταποίηση βρίσκεται σε κάθετη πτώση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Τρύφωνας Πλαστάρας, τονίζει ότι δυστυχώς το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μεγάλο βραχνά για τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 «Οι επιχειρήσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία όσον αφορά στην ρευστότητα, ενώ η πρόσβαση στα τραπεζικά ιδρύματα είναι δύσκολη -εάν όχι αδύνατη. Όλες οι μελέτες που έχει πραγματοποιήσει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων αλλά και η τοπική μας ΟΕΒΕΜ, καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ρευστότητα. Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εξωπραγματικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, ενώ και τα συνακόλουθα τέλη που προστίθενται όπως ΕΝΦΙΑ και τέλη επιτηδεύματος, διαμορφώνουν μία κατάσταση η οποία, αθροιστικά, αποδίδει το 60% του τζίρου τους στο κράτος» σημειώνει.

 Η μελέτη της τοπικής Ομοσπονδίας έδειξε επίσης ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν οφειλές είτε σε ασφαλιστικά ταμεία είτε σε φορολογικές αρχές. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί επαγγελματικός ακατάσχετος λογαριασμός για τους επαγγελματίες, ο οποίος θα βοηθήσει και στην κατανάλωση. Όσο δεν καθιερώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός, τόσο θα υπάρχει καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή του πλαστικού χρήματος για το οποίο φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά και θα μεγαλώνει η δυσκολία επιβίωσης των επιχειρήσεων για το νέο έτος, το 2017» επισήμανε.

Οι επιχειρήσεις που έχουν καθαρά έσοδα 20.000 ευρώ δεν θα έχουν πλέον οξυγόνο για να αναπνεύσουν. «Με λίγα λόγια για το 2017 απαιτούνται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες προς το κομμάτι της ελάφρυνσης και του φορολογικού και του ασφαλιστικού» κατέληξε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ